Świerk biały 'Conica' ( Picea glauca 'Conica' )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
matkisz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2012, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W grudniu w hipermarkecie zakupiłem tego ilglaczka i do tej pory nie wiem czy to świerk i jaka to odmiana, bo nie wiem jak go uprawiać. Po zakupie odrazu puścił nowe gałązki i od 2 miesięcy zaczęły brązowieć i odpadać. Może źle jest uprawiany? Proszę od pomoc.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co to za iglaczek ?

Post »

Wygląda na świerk Conica, tylko ma wyciągnięte pędy z braku światła podczas zimy.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
matkisz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Aha..czyli świerk biały ?? I co mam zrobić aby mi wszystkie te nowe gałązki nie uschły?
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

No musze przyznac, że nawet ja bym się zastanawiał ....... jak ciąć.Mysle, że najpierw bym zaczął od usuwania brązowych igieł, pędów. To co zostanie zielone, a szczególnie te długie pędy skróciłbym o połowę. Iglaka przesadził do nowej zasobnej w składniki pokarmowe ziemię i wystawił na światło. Powinno to odmłodzić tego iglaka.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
matkisz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Yhm..a czemu mam skrócić te nowe pędy?? Szybko one odbiją ?
matkisz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Proszę..niech ktoś pomoże bo już nie wiem co robić. I jaka to jest konkretnie odmiana tego świerka? Pomóżcie ...
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Świerk biały Conica. Powinny odbić. Sa młode. A dlaczego skrócić?, bo ten swierk tworzy stożkowata formę, raczej z krótkich pedów. Teraz to wygląda jak miotła :lol: . jeśli go skrócisz zrobi sie gęstszy , no i urośnie troszkę w szerz.
matkisz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Aha..Dziękuje bardzo :) A jaką ziemie do niego zastosować przy przesadzeniu?? I nie wiem czy powodem brązowienia i usychania tych pędów są przędziorki.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Warto popryskac jakims preparatem od przedziorków. a podloze to najlepiej torf lub substrat torfowy zmieszany z korą.
matkisz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

I jeszcze chciałbym się zapytać bo mam duży krzak bzu, który puścił nowe odrosty, i czy jest szansa że jak wykopę taki odrost z korzeniem i wsadzę go do doniczki lub przeszadzę obok to czy się przyjmie?.. Jaką najlepiej ziemię stosować, jak podlewać i czy to dobra pola..bo te odrosty mają już liście.
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Post »

Oczywiście. Bedzie zależało to od tego jak będziesz o to dbał. :wink: A tak na poważnie. jeśli wykopiesz z dużą ilością korzeni, to nie powinno byc problemu z przyjeciem się rosliny. Mało korzeni spowoduje, ze będzie na początku roślina w kiepskiej formie i trzeba jej poświęcic więcej uwagi. Ja ze swoim lilakiem robiłem tak:
Poczekałem z wykopaniem tak do sierpnia. Roslina ma juz zdrewniałe pedy. Następnie taki odrost posadziłem do doniczki ( doniczka wg upodobań ale nie za duża, musisz dopasować do korzeni, bryły.) Podłoże zawierało odkwaszony substrat torfowy z piaskiem (dodatkowo moze byc jakis tłuczeń, lub miał z jakiegos gruzu z drobnymi kamykami). Wiadomo, ze lilaki lubią zasadowe podloże, więc taki tłuczeń jest nawet korzystny, dodatkowo rozluźni podłoże w doniczce. Pozostaje ci podlewanie i czekanie az porządnie zakorzeni sie w donicy. Na wiosnę, jak zauwazysz korzenki wychodzące od spodu z dziur doniczki to znak, że lilak dobrze sie przyjał i mozna go wysadzic do gruntu.
Taki sposób jest o tyle bezpieczniejszy, że masz kontrole nad posadzona roslina, podloże ci nie przeschnie itd. a i ważna sprawa doniczkę ze świerzo posadzoną rosliną ustaw w miejscu półcienistym. Nie przejmuj sie jak na poczatku opadna liscie, czy nawet zrzuci kilka.
xfilokolo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 kwie 2015, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Mam na działce z targu małego iglaka. Nie mam pojęcia jak się nazywa. Chciałbym się także dowiedzieć jak znosi przycinanie. I czy można go utrzymywać (przycinaniem) aby nie był bardzo duży.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedzi :)

Zdj: http://tnij.org/cotozaiglak
http://zapodaj.net/images/679aeb9f59432.jpg

Obrazek
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p

Re: pytanie: co to jest? czy można przycinac

Post »

Świerk biały Conica. Nie wymaga przycinania. Rośnie zachowując stożkowaty pokrój i wolno rosnie. Bardziej bym polecał skupić sie na jego ochronie przed przędziorkiem, gdyż bardzo często jest atakowany. Głownie w okresach gorącego lata.
xfilokolo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 kwie 2015, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: pytanie: co to jest? czy można przycinac

Post »

Jakie rozmiary osiąga?
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13