Witam. I znowu proszę Was o pomoc. Otóż kupiłam taki o to kwiatek
Jak dla mnie jest bardzo podobny do takich niezbyt ładnie pachnących kwiatków, które można wiosną kupić niemal wszędzie, ale jest fioletowy. Bardzo was proszę o nazwę tej ślicznoty.
Dziękuję i pozdrawiam.
Osteospermum jest wieloletnie, tylko nie przetrzymuje naszych mrozów. W związku z tym można je przetrzymać przez zimę w doniczce, w jasnym pomieszczeniu, podlewając (nie zasuszając).
Warto o tym wiedzieć, bo nie zawsze niestety można sobie na przyszły rok odkupić takie same okazy, niestety.
No cóż, nie wiem, czy można, ale jak tak robię Bryła ziemi musi być jednak większa niż doniczka z której się tę roślinę wysadzało wiosną (to w przypadku takich roślin nie jest trudne). Zwykle bryła korzeniowa jest nadal dość zwarta. Jedyna trudność to nasze często zbyt ciepłe mieszkania zimą, trzeba pamiętać o zraszaniu.
żona dostała na urodzinki takie kwiaty, były niewielkie (jak sadzonki bratków) białe i fioletowe ... teraz wyrosły i kwitną po raz kolejny (u nas jeszcze bez przymrozków) nie wiem co to i czy to wieloletni kwiatuszek ...