Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)

Drzewa owocowe
Zablokowany
vader2
100p
100p
Od: 12 lis 2012, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)

Post »

Witam
z mojego doświadczenia wynika , że dereń jadalny jest trudnym gatunkiem do szczepienia, ja osobiści przeszczepiałem różne odmiany derenia jadalnego metodą okulizacji letniej zwykle na początku sierpnia.
W tej metodzie udawało mi się uzyskać ok. 70% przyjęć. Oczywiście pąki ruszały dopiero na wiosnę w roku następnym. Używałem do tego rozciągliwej folii Medifilm, którą dopiero w marcu-kwietniu przecinałem i zdejmowałem z oczka.
zaorla
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 22:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

[quote="endriu91"]Skoro ten przetwórca potrzebuje dużych ilości derenia to czemu nie sprowadzi go z Ukrainy, czy są jakieś przeciwwskazania i zastanawiam się czy jak dereń stanie się popularny w Polsce to ten z Ukrainy nie zaleje rynku.

Na Ukrainie powstają dopiero pierwsze plantacje, podobnie jak u nas. Owoce pozyskują z dziko rosnących dereni, podobnie jak to robią na Kaukazie i w Turcji. Jak jest dobra cena na owoce to całe wioski zbierają. Ale to jest owoc drobny z małą ilością miąższu. Poza tym nie ma pewności co do jakości takich owoców, a nuż zbierane w okolicy Czarnobyla :wink:
Już był problem z innymi owocami z Ukrainy, gdzie były pozostałości środków zakazanych w Polsce.
Dereń jadalny(cornus mas)
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

Chciałbym dopytać o kilka szczegółów takich jak maksymalny wzrost drzewka (nie krzewu), pora dojrzewania i czy owoce opadają po osiągnięciu dojrzałości. Odmiany to: Wydubiedzkij, Alosza, Nieżnyj, Nikołka, Dublany oraz Szafer. "Niestety" północno-wschodnia Polska :) i zastanawiam się czy wszystko zdąży dojrzeć.
zaorla
200p
200p
Kontakt:

Post »

gienia2000 pisze:Chciałbym dopytać o kilka szczegółów takich jak maksymalny wzrost drzewka (nie krzewu), pora dojrzewania i czy owoce opadają po osiągnięciu dojrzałości. Odmiany to: Wydubiedzkij, Alosza, Nieżnyj, Nikołka, Dublany oraz Szafer. "Niestety" północno-wschodnia Polska :) i zastanawiam się czy wszystko zdąży dojrzeć.
Generalnie wszystkie będą rosły do kilku metrów jeśli nie będą przycinane. Elegantnyj ma tendencje do rozchodzenia się bardziej na boki.
Owoce wszystkich z wymienionych opadają. Szafer i Wydubiedzkij są najpóźniejszymi z wymienionych i przy chłodnym roku, szybkim nadejściu przymrozków możliwe że nie dojrzeją w najzimniejszych rejonach. Ale jak na razie nie miałem takich sygnałów. Alosza najwcześniejszy- koło Warszawy dojrzewa na początku sierpnia.
gienia2000
200p
200p
Od: 29 lip 2018, o 16:49

Post »

Dziękuję za odpowiedz. Kilka metrów tzn ile? 2, 3 czy np 5 czy 6. Potrzebne mi to jest do ustalenia w jakiej odległości rząd derenia posadzić od rzędu czereśni na ptasiej i jabłoni na siewce antonówki :), a z drugiej strony od wiśni na antypce :).
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Podobno Dereń Jadalny produkuje odrosty korzeniowe. Mam pytanie do posiadaczy, czy jest to zjawisko silne czy o umiarkowanym nasileniu? Czy roślina jest ekspansywna niczym Robinia czy Sumak Octowiec, czy bez przesady?
zaorla
200p
200p
Kontakt:

Post »

Z tymi odrostami to jakaś bujda, jeszcze żadnego nie widziałem. Jedynie odbijają z podstawy pnia silne pędy, zazwyczaj dzikie i trzeba je wycinać.
A dereń generalnie potrafi dorosnąć do 6-7m.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Uprawiam dereń jadalny ponad 40 lat i takiego zjawiska nie zaobserwowałem. Jedynie pędy od podstawy pnia i to tylko od roślin z siewu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Lunarii
200p
200p
Od: 12 mar 2013, o 00:27

Post »

Dzięki za odpowiedzi. A kiedy u Was zaczyna kwitnienie i jak długo ono trwa?
bojarek27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 kwie 2017, o 07:27

Post »

and777 -ja już kilka lat tak robię- mam jednego derenia i kwitł b. ładnie ale bez owoców, teraz wieszam na nim gałązki z kwiatami ścinane na innych dereniach i owocuje przyzwoicie, a przynajmniej zobaczysz jakie ma owoce
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pąki mocno nabrzmiałe. Kwitnienie zbliża się.
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25

Post »

bojarek27 dziękuję za informacje, jutro przywiozę gałązkę z pąkami i ustawie między gałęziami.
Pozdrawiam
and777
krzychu88
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 wrz 2015, o 17:23

Post »

czy derenia posadzonego jesienią, jeden pęd wysokości ok 60 cm, należy teraz jakoś przyciąć?
zaorla
200p
200p
Kontakt:

Post »

Nie przycinaj. Poczekaj aż podrośnie. Wytnij potem gałęzie do wysokości 50-80 cm aby uformować pieniek. Jak tego nie zrobisz to będzie trudniej zbierać owoce, podkładać siatki itd.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cięcie opóźnia wejście w okres owocowania. Ja swoje też podkrzesałem na 50cm. Łatwiej zbierać owoce.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”