Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)
Re: Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)
Witam
z mojego doświadczenia wynika , że dereń jadalny jest trudnym gatunkiem do szczepienia, ja osobiści przeszczepiałem różne odmiany derenia jadalnego metodą okulizacji letniej zwykle na początku sierpnia.
W tej metodzie udawało mi się uzyskać ok. 70% przyjęć. Oczywiście pąki ruszały dopiero na wiosnę w roku następnym. Używałem do tego rozciągliwej folii Medifilm, którą dopiero w marcu-kwietniu przecinałem i zdejmowałem z oczka.
z mojego doświadczenia wynika , że dereń jadalny jest trudnym gatunkiem do szczepienia, ja osobiści przeszczepiałem różne odmiany derenia jadalnego metodą okulizacji letniej zwykle na początku sierpnia.
W tej metodzie udawało mi się uzyskać ok. 70% przyjęć. Oczywiście pąki ruszały dopiero na wiosnę w roku następnym. Używałem do tego rozciągliwej folii Medifilm, którą dopiero w marcu-kwietniu przecinałem i zdejmowałem z oczka.
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
[quote="endriu91"]Skoro ten przetwórca potrzebuje dużych ilości derenia to czemu nie sprowadzi go z Ukrainy, czy są jakieś przeciwwskazania i zastanawiam się czy jak dereń stanie się popularny w Polsce to ten z Ukrainy nie zaleje rynku.
Na Ukrainie powstają dopiero pierwsze plantacje, podobnie jak u nas. Owoce pozyskują z dziko rosnących dereni, podobnie jak to robią na Kaukazie i w Turcji. Jak jest dobra cena na owoce to całe wioski zbierają. Ale to jest owoc drobny z małą ilością miąższu. Poza tym nie ma pewności co do jakości takich owoców, a nuż zbierane w okolicy Czarnobyla
Już był problem z innymi owocami z Ukrainy, gdzie były pozostałości środków zakazanych w Polsce.
Na Ukrainie powstają dopiero pierwsze plantacje, podobnie jak u nas. Owoce pozyskują z dziko rosnących dereni, podobnie jak to robią na Kaukazie i w Turcji. Jak jest dobra cena na owoce to całe wioski zbierają. Ale to jest owoc drobny z małą ilością miąższu. Poza tym nie ma pewności co do jakości takich owoców, a nuż zbierane w okolicy Czarnobyla

Już był problem z innymi owocami z Ukrainy, gdzie były pozostałości środków zakazanych w Polsce.
Dereń jadalny(cornus mas)
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
Chciałbym dopytać o kilka szczegółów takich jak maksymalny wzrost drzewka (nie krzewu), pora dojrzewania i czy owoce opadają po osiągnięciu dojrzałości. Odmiany to: Wydubiedzkij, Alosza, Nieżnyj, Nikołka, Dublany oraz Szafer. "Niestety" północno-wschodnia Polska
i zastanawiam się czy wszystko zdąży dojrzeć.

-
- 200p
- Kontakt:
Generalnie wszystkie będą rosły do kilku metrów jeśli nie będą przycinane. Elegantnyj ma tendencje do rozchodzenia się bardziej na boki.gienia2000 pisze:Chciałbym dopytać o kilka szczegółów takich jak maksymalny wzrost drzewka (nie krzewu), pora dojrzewania i czy owoce opadają po osiągnięciu dojrzałości. Odmiany to: Wydubiedzkij, Alosza, Nieżnyj, Nikołka, Dublany oraz Szafer. "Niestety" północno-wschodnia Polskai zastanawiam się czy wszystko zdąży dojrzeć.
Owoce wszystkich z wymienionych opadają. Szafer i Wydubiedzkij są najpóźniejszymi z wymienionych i przy chłodnym roku, szybkim nadejściu przymrozków możliwe że nie dojrzeją w najzimniejszych rejonach. Ale jak na razie nie miałem takich sygnałów. Alosza najwcześniejszy- koło Warszawy dojrzewa na początku sierpnia.
-
- 200p
- Od: 29 lip 2018, o 16:49
Dziękuję za odpowiedz. Kilka metrów tzn ile? 2, 3 czy np 5 czy 6. Potrzebne mi to jest do ustalenia w jakiej odległości rząd derenia posadzić od rzędu czereśni na ptasiej i jabłoni na siewce antonówki
, a z drugiej strony od wiśni na antypce
.

Podobno Dereń Jadalny produkuje odrosty korzeniowe. Mam pytanie do posiadaczy, czy jest to zjawisko silne czy o umiarkowanym nasileniu? Czy roślina jest ekspansywna niczym Robinia czy Sumak Octowiec, czy bez przesady?
-
- 200p
- Kontakt:
Z tymi odrostami to jakaś bujda, jeszcze żadnego nie widziałem. Jedynie odbijają z podstawy pnia silne pędy, zazwyczaj dzikie i trzeba je wycinać.
A dereń generalnie potrafi dorosnąć do 6-7m.
A dereń generalnie potrafi dorosnąć do 6-7m.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Uprawiam dereń jadalny ponad 40 lat i takiego zjawiska nie zaobserwowałem. Jedynie pędy od podstawy pnia i to tylko od roślin z siewu.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Dzięki za odpowiedzi. A kiedy u Was zaczyna kwitnienie i jak długo ono trwa?
and777 -ja już kilka lat tak robię- mam jednego derenia i kwitł b. ładnie ale bez owoców, teraz wieszam na nim gałązki z kwiatami ścinane na innych dereniach i owocuje przyzwoicie, a przynajmniej zobaczysz jakie ma owoce
- seedkris
Pąki mocno nabrzmiałe. Kwitnienie zbliża się.
bojarek27 dziękuję za informacje, jutro przywiozę gałązkę z pąkami i ustawie między gałęziami.
Pozdrawiam
and777
Pozdrawiam
and777
czy derenia posadzonego jesienią, jeden pęd wysokości ok 60 cm, należy teraz jakoś przyciąć?
-
- 200p
- Kontakt:
Nie przycinaj. Poczekaj aż podrośnie. Wytnij potem gałęzie do wysokości 50-80 cm aby uformować pieniek. Jak tego nie zrobisz to będzie trudniej zbierać owoce, podkładać siatki itd.
- seedkris
Cięcie opóźnia wejście w okres owocowania. Ja swoje też podkrzesałem na 50cm. Łatwiej zbierać owoce.