Odmiana jabłoni o podłużnym kształcie
Odmiana jabłoni o podłużnym kształcie
Witam,
Czy zna ktoś odmianę o podłużnym kształcie i grzechocącą pestkami, kiedy jest dojrzała. Niektórzy mówili na to malinówka, ale w internecie znajduję tylko odmianę malinówka oberlandzka, ale to nie jest to.
Czy zna ktoś odmianę o podłużnym kształcie i grzechocącą pestkami, kiedy jest dojrzała. Niektórzy mówili na to malinówka, ale w internecie znajduję tylko odmianę malinówka oberlandzka, ale to nie jest to.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Odmiana jabłoni o podłużnym kształcie
Stawiałbym na Glostera albo jakąś odmianę z grupy Red Deliciousa - Starkinga, Starkrimsona... troszkę więcej informacji by się przydało... te "grzechoczące" pestki to efekt dużego gniazda nasiennego, mniejszej ilości nasion oraz najczęściej dodatkowo pleśnienia gniazda nasiennego.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

- adrian_lasek
- 50p
- Od: 10 wrz 2009, o 21:43
Też mam taką jabłoń u siebie, szczepiona przez mojego dziadka. Owoce podłużne, "grzechoczące" pestki, dojrzewa pod koniec września, październik. Smak jest niesamowity jak dla mnie. Najbardziej z opisu pasują mi Gloster i Starking, jednak bardziej obstawiam Starking. Z racji tego te 2 odmiany w tym roku posadzę dla porównania.
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Zerknij na opis Starkinga, z odmian, które podpowiadają Ci moi przedmówcy, stawiam na tę właśnie odmianę, tym bardziej, że jest to stara odmiana, ja też pamiętam ją z dzieciństwa... super słodziutkie, wspaniały aromat.
pozdrawiam Ewa
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Starking nigdy nie zauważyłam, żeby grzechotał.. Z konkretnie podłużnych to jest chyba Kandil Sinap czy jakoś tak, ale nie miałam z nią styczności.
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Ja z kolei nie zauważyłem, żeby 'Kandil Sinap' w jakiś tam sposób "grzechotała"loeb pisze:Starking nigdy nie zauważyłam, żeby grzechotał.. Z konkretnie podłużnych to jest chyba Kandil Sinap czy jakoś tak, ale nie miałam z nią styczności.

Pozdrawiam serdecznie

-
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kk666 i adrian_lasek czy chodzi wam o takie jabłka:
Właśnie odkryłem tę jabłoń u cioci, owoce są podłużne, średnich rozmiarów i z tą specyficzną cechą wyraźnego grzechotania owocu gdy się nim potrząśnie, zapewne wynika to z faktu małych nasion a dużych i zdecydowanie wyraźnie podłużnych gniazd nasiennych, dodam że gniazda nie pleśnieją. Odkryta jabłoń jest zdecydowanie starym i bardzo potężnym (nawet jak na stare odmiany) drzewem, korona jest gęsta, smukła i idzie bardziej w górę. Jabłoń w zasadzie właśnie kończy dojrzewanie, większość jabłek jest już pod drzewem, z tego co się dowiedziałem jabłka bardzo krótko się przechowują. Czytając opisy oraz oglądając zdjęcia stwierdzam, że nie jest to żadna z wymienionych wcześniej odmian. Ma ktoś pomysł co to może być?
Właśnie odkryłem tę jabłoń u cioci, owoce są podłużne, średnich rozmiarów i z tą specyficzną cechą wyraźnego grzechotania owocu gdy się nim potrząśnie, zapewne wynika to z faktu małych nasion a dużych i zdecydowanie wyraźnie podłużnych gniazd nasiennych, dodam że gniazda nie pleśnieją. Odkryta jabłoń jest zdecydowanie starym i bardzo potężnym (nawet jak na stare odmiany) drzewem, korona jest gęsta, smukła i idzie bardziej w górę. Jabłoń w zasadzie właśnie kończy dojrzewanie, większość jabłek jest już pod drzewem, z tego co się dowiedziałem jabłka bardzo krótko się przechowują. Czytając opisy oraz oglądając zdjęcia stwierdzam, że nie jest to żadna z wymienionych wcześniej odmian. Ma ktoś pomysł co to może być?
Trochę poszukałem w starych książkach, jeszcze mojego dziadka ;)
Znalazłem coś takiego, niestety nie mam innych propozycji...
http://images68.fotosik.pl/580/c67b1a408e921cb2.jpg
Znalazłem coś takiego, niestety nie mam innych propozycji...
http://images68.fotosik.pl/580/c67b1a408e921cb2.jpg
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Witam. W mojej wsi rośnie taka sama jabłoń. Drzewo duże i wysokie i pewne stare. Miejscowi nazywają - jabłka plujące pestkami. Smak podobno przeciętny, bo niema chętnych do zbierania leżących owoców.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris