Odmiana jabłoni o podłużnym kształcie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
kk666
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 mar 2011, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Odmiana jabłoni o podłużnym kształcie

Post »

Witam,
Czy zna ktoś odmianę o podłużnym kształcie i grzechocącą pestkami, kiedy jest dojrzała. Niektórzy mówili na to malinówka, ale w internecie znajduję tylko odmianę malinówka oberlandzka, ale to nie jest to.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Odmiana jabłoni o podłużnym kształcie

Post »

Stawiałbym na Glostera albo jakąś odmianę z grupy Red Deliciousa - Starkinga, Starkrimsona... troszkę więcej informacji by się przydało... te "grzechoczące" pestki to efekt dużego gniazda nasiennego, mniejszej ilości nasion oraz najczęściej dodatkowo pleśnienia gniazda nasiennego.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
adrian_lasek
50p
50p
Od: 10 wrz 2009, o 21:43

Post »

Też mam taką jabłoń u siebie, szczepiona przez mojego dziadka. Owoce podłużne, "grzechoczące" pestki, dojrzewa pod koniec września, październik. Smak jest niesamowity jak dla mnie. Najbardziej z opisu pasują mi Gloster i Starking, jednak bardziej obstawiam Starking. Z racji tego te 2 odmiany w tym roku posadzę dla porównania.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Zerknij na opis Starkinga, z odmian, które podpowiadają Ci moi przedmówcy, stawiam na tę właśnie odmianę, tym bardziej, że jest to stara odmiana, ja też pamiętam ją z dzieciństwa... super słodziutkie, wspaniały aromat.
pozdrawiam Ewa
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Starking nigdy nie zauważyłam, żeby grzechotał.. Z konkretnie podłużnych to jest chyba Kandil Sinap czy jakoś tak, ale nie miałam z nią styczności.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

loeb pisze:Starking nigdy nie zauważyłam, żeby grzechotał.. Z konkretnie podłużnych to jest chyba Kandil Sinap czy jakoś tak, ale nie miałam z nią styczności.
Ja z kolei nie zauważyłem, żeby 'Kandil Sinap' w jakiś tam sposób "grzechotała" :) - a mam z nią styczność :wink: Sam kształ to mało pomocna informacja... tutaj raczej chodzi o odmianę ogólnie dostępną - a nie ciekawostki pomologiczne :wink:
Pozdrawiam serdecznie :wink:
S_H_A_D
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2010, o 20:50

Post »

kk666 i adrian_lasek czy chodzi wam o takie jabłka:

Właśnie odkryłem tę jabłoń u cioci, owoce są podłużne, średnich rozmiarów i z tą specyficzną cechą wyraźnego grzechotania owocu gdy się nim potrząśnie, zapewne wynika to z faktu małych nasion a dużych i zdecydowanie wyraźnie podłużnych gniazd nasiennych, dodam że gniazda nie pleśnieją. Odkryta jabłoń jest zdecydowanie starym i bardzo potężnym (nawet jak na stare odmiany) drzewem, korona jest gęsta, smukła i idzie bardziej w górę. Jabłoń w zasadzie właśnie kończy dojrzewanie, większość jabłek jest już pod drzewem, z tego co się dowiedziałem jabłka bardzo krótko się przechowują. Czytając opisy oraz oglądając zdjęcia stwierdzam, że nie jest to żadna z wymienionych wcześniej odmian. Ma ktoś pomysł co to może być?
biosad
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 lut 2015, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Trochę poszukałem w starych książkach, jeszcze mojego dziadka ;)
Znalazłem coś takiego, niestety nie mam innych propozycji...

http://images68.fotosik.pl/580/c67b1a408e921cb2.jpg
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Witam. W mojej wsi rośnie taka sama jabłoń. Drzewo duże i wysokie i pewne stare. Miejscowi nazywają - jabłka plujące pestkami. Smak podobno przeciętny, bo niema chętnych do zbierania leżących owoców.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”