Stare, dobre jabłonie część 1
Re: Stare, dobre jabłonie
Czas zbiorów papierówek .
Drzewa stare tzw "poniemieckie" a obok rosną i owocują siewki .
Na jednych i drugich jabłka bardzo smaczne .
Jedna z jabłonek wydaje bardzo ładne jabłka .
W sumie to dwie jabłonki mają takie same owoce z tym , że jednej już w tej chwili są do jedzenia a druga jest późniejsza chodź wygląd owoców identyczny nie pamiętam jak ze smakiem
Owoce z rumieńcem , tekstura jak u papierówki , smak malinówki .
Może ktoś ma u siebie podobną , pomoże w nazwaniu
Drzewa stare tzw "poniemieckie" a obok rosną i owocują siewki .
Na jednych i drugich jabłka bardzo smaczne .
Jedna z jabłonek wydaje bardzo ładne jabłka .
W sumie to dwie jabłonki mają takie same owoce z tym , że jednej już w tej chwili są do jedzenia a druga jest późniejsza chodź wygląd owoców identyczny nie pamiętam jak ze smakiem
Owoce z rumieńcem , tekstura jak u papierówki , smak malinówki .
Może ktoś ma u siebie podobną , pomoże w nazwaniu
- Szczurbobik
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2133
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Torunia
Re: Stare, dobre jabłonie
Glogierówka inaczej Litauer Pepping? http://www.alte-obstsorten.de/sortendetail.L54.html
Tu z pomologii ale zjęcie kiepskie http://www.nationalfruitcollection.org. ... 95&&fruit=
A mi te jabłka przypominaja papierówkę letnią, mnóstwo tych nazw ona ma - 'Yellow Transparent' czy 'White Transparent' albo jej mieszańce (w linku np Lodi i Pristine) http://adamapples.blogspot.com/2016/08/ ... kdown.html
Na 90%
Tu z pomologii ale zjęcie kiepskie http://www.nationalfruitcollection.org. ... 95&&fruit=
A mi te jabłka przypominaja papierówkę letnią, mnóstwo tych nazw ona ma - 'Yellow Transparent' czy 'White Transparent' albo jej mieszańce (w linku np Lodi i Pristine) http://adamapples.blogspot.com/2016/08/ ... kdown.html
Na 90%
Re: Stare, dobre jabłonie
Pelikano11 jesteś wielki trafione w 100%
Dzisiejszy zbiór już przerobiony , jutro albo po jutrze kolejny wtedy będę mogła "próbować " przypisać do którychś z odmian .
Jedna ma cieniutką jasną skórkę z rumieńcem i biały, aromatyczny środek , drugą jeszcze trudno określić , musi dojrzeć .
Co ciekawe , podczas suszenia nadal zachowuje swój bielutki kolor
Dzisiejszy zbiór już przerobiony , jutro albo po jutrze kolejny wtedy będę mogła "próbować " przypisać do którychś z odmian .
Jedna ma cieniutką jasną skórkę z rumieńcem i biały, aromatyczny środek , drugą jeszcze trudno określić , musi dojrzeć .
Co ciekawe , podczas suszenia nadal zachowuje swój bielutki kolor
Re: Stare, dobre jabłonie
A która z nich ma ten jasny i nie ciemniejący miąższ?tija pisze:Pelikano11 jesteś wielki trafione w 100%
Dzisiejszy zbiór już przerobiony , jutro albo po jutrze kolejny wtedy będę mogła "próbować " przypisać do którychś z odmian .
Jedna ma cieniutką jasną skórkę z rumieńcem i biały, aromatyczny środek , drugą jeszcze trudno określić , musi dojrzeć .
Co ciekawe , podczas suszenia nadal zachowuje swój bielutki kolor
Kiedyś robiłem mus z takiej papierówkopodobnej, jednak był znacznie smaczniejszy i nie ciemniał jak z papierówki. Byłoby to dobre urozmaicenie odmian letnich, ja mam coś takiego z wyglądu jak Papierówka, ale bez kwasu może to być Cukrówka. Żona lubi a dla mnie to brakuje tego kwasku. W razie czego możemy wymienić patyki jesienią jeśli szczepisz.
Re: Stare, dobre jabłonie
Obiecać to sobie można , gorzej z realizacją
Dzisiaj znowu przerabiałam jabłka , jedne na susz inne na dżemik .
Od rana zaganiana nawet przez myśl mi nie przyszło by porównać które to które
Może jak będę miała więcej czasu i skleroza mnie nie dopadnie to na następny zbiór wybiorę się do sadu , wtedy zobaczę co zaś .
szukacz , co ja Ci mogę napisać poza tym , że jak się ususzą nadal pozostają jasne , aromatyczne i słodkie i że gotując dżemik też nie ciemnieją .
Koło domu mam papierówkę bardzo wczesną , bardzo smaczna , słodka ale z kwaskiem , tekstura luźna wręcz watowata ,aktualnie kończymy zbiór .
Jak ta koło domu kończy owocować to zaczyna późniejsza w sadzie , tej owoce w smaku i wyglądzie zupełnie inne . Bardziej kwaskowata , tekstura zbita , mocno soczysta ale też b dobra do jedzenia i do przetwórstwa no i doszły te dwie o których pisałam , nawet nie myślałam że to mogą być papierówki .
Dzisiejszy dżemik "zbiorowy z różnych odmian .
W realu kolor lekko słomkowy , na zdjęciu wyszedł ciemniejszy
Do przerobu wybieram zdrowe owoce, kroję wraz ze skórką , krótkie gotowanie , mało cukru , na koniec całość blenderuję
Lepiej szczepić jesienią czy wczesną wiosną ?
Dzisiaj znowu przerabiałam jabłka , jedne na susz inne na dżemik .
Od rana zaganiana nawet przez myśl mi nie przyszło by porównać które to które
Może jak będę miała więcej czasu i skleroza mnie nie dopadnie to na następny zbiór wybiorę się do sadu , wtedy zobaczę co zaś .
szukacz , co ja Ci mogę napisać poza tym , że jak się ususzą nadal pozostają jasne , aromatyczne i słodkie i że gotując dżemik też nie ciemnieją .
Koło domu mam papierówkę bardzo wczesną , bardzo smaczna , słodka ale z kwaskiem , tekstura luźna wręcz watowata ,aktualnie kończymy zbiór .
Jak ta koło domu kończy owocować to zaczyna późniejsza w sadzie , tej owoce w smaku i wyglądzie zupełnie inne . Bardziej kwaskowata , tekstura zbita , mocno soczysta ale też b dobra do jedzenia i do przetwórstwa no i doszły te dwie o których pisałam , nawet nie myślałam że to mogą być papierówki .
Dzisiejszy dżemik "zbiorowy z różnych odmian .
W realu kolor lekko słomkowy , na zdjęciu wyszedł ciemniejszy
Do przerobu wybieram zdrowe owoce, kroję wraz ze skórką , krótkie gotowanie , mało cukru , na koniec całość blenderuję
Lepiej szczepić jesienią czy wczesną wiosną ?
Re: Stare, dobre jabłonie
Jesienią się nie szczepi. W tej chwili można okulizować i warto spróbować, a jak się nie powiedzie to wiosną zaszczepić.
Re: Stare, dobre jabłonie
Szczepienie to właściwie złączenie-zrośnięcie i faktycznie następuje również po oczkowaniu. Warunkiem oczkowania jest świeży patyk z zachowanymi ogonkami a odciętymi blaszkami liściowymi z tegorocznego przyrostu, co raczej trudne bo przesyłka trwa.
Zimą można przesłać patyk zdrewniały i szczepić wiosną.
Mi osobiście lepiej wychodzi oczkowanie. Jak wracałem z wakacji to przewiozłem patyk w zwilżonej grubej skarpecie, woda parując schładza się i tak mimo upału dowiozłem i wygląda na to że oczka się przyjęły.
Zimą można przesłać patyk zdrewniały i szczepić wiosną.
Mi osobiście lepiej wychodzi oczkowanie. Jak wracałem z wakacji to przewiozłem patyk w zwilżonej grubej skarpecie, woda parując schładza się i tak mimo upału dowiozłem i wygląda na to że oczka się przyjęły.
- jarson64
- 500p
- Posty: 554
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Stare, dobre jabłonie
I tutaj się mylisz ogonki nie są koniecznie potrzebne.szukacz pisze:Warunkiem oczkowania jest świeży patyk z zachowanymi ogonkami a odciętymi blaszkami liściowymi
Re: Stare, dobre jabłonie
Też tak myślę . Ja obrywam ogonki i wycinam sam pączek.
Re: Stare, dobre jabłonie
Jeśli dysponuję sekatorem w momencie ścinania patyka to ścinam ogonki liściowe tak w połowie, dzięki temu mam za co trzymać gdy już odetnę tarczkę, by ją potem wygodnie wsunąć pod rozciętą korę podkładki. Gdy po kilku dniach od założenia pączka ogonek odpadnie przy lekkim trąceniu, to zazwyczaj pączek przyrósł, a jak jest gumowaty i związany z pąkiem to niestety nie.
W praktyce to niezawodna metoda - jeśli jest dobrze ściśnięte i nie padało tuż po oczkowaniu to będzie żyło.
W praktyce to niezawodna metoda - jeśli jest dobrze ściśnięte i nie padało tuż po oczkowaniu to będzie żyło.
Re: Stare, dobre jabłonie
To jabłko nie dawało mi spokoju bo skądś je znam.. i chyba znalazłem nazwę pod jaką u nas występuje - Biała Nalew czyli ????? ????? , niby Yellow Transparent ale to wg innych źródeł White Transparent http://stareodmiany.republika.pl/files/ ... Nalew.html
Tija masz unikalną jabłonkę, dziel się patykami na prawo i lewo
Tija masz unikalną jabłonkę, dziel się patykami na prawo i lewo