Brzoskwinia - cięcie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jako, że nie chcę "odkrywać Ameryki" na nowo, zacytuję opis cięcia brzoskwini z książki pt. "ABC MOJA DZIAŁKA" [praca zbiorowa]

"Brzoskwinia zawiązuje pąki kwiatowe prawie wyłącznie na długopędach, i to w roku ich wyrastania. Najbardziej pożądane są silne przyrosty, ponieważ na nich zawiązuje się dużo pąków kwiatowych i wyrastają najładniejsze owoce, natomiast przyrosty wtórne oraz słabe długopędy i krótkopędy nie są zdolne do zawiązywania owoców i szybko zamierają.
Z tego powodu brzoskwinie muszą być często odmładzane, aby co roku powstawało dużo silnych przyrostów.
Brzoskwinie najlepiej ciąć wiosną.
Usuwamy najpierw gałązki rosnące zbyt blisko siebie, krzyżujące się, rosnące do środka korony, przemarznięte lub martwe. Oprócz tego wycinamy pędy cienkie i długie, które są zbyt słabe i nie wydadzą dorodnych owoców. Pędy te poznajemy po tym, że znajdują się na nich wyłącznie pąki kwiatowe i tylko jeden pąk liścienny na wierzchołku pędu.
Po cięciu powinno zostać na drzewie jak najwięcej silnych pędów owoconośnych, a więc pędów długich i grubych, które mają dużo pąków osadzonych trójkami.
Zwykle takie trójki składają się z dwóch skrajnych pąków kwiatowych i środkowego pąka liściennego.
Pozostawione pędy należy przyciąć na 8-10 trójką pąków.
W następnym roku na wiosnę gałązki, które owocowały, skracamy mocno, pozostawiając u nasady po jednym tylko młodym i silnym pędzie.
Drzewa stare, zaniedbane odmładza się przez silne skrócenie konarów. Odcinamy co najmniej 1/4 konara i usuwamy wszystkie starsze gałązki, pozostawiając tylko pędy jednoroczne.
Po skróceniu konarów wybiją na nich nowe silne pędy i wtedy zaczynamy ciąć drzewa w sposób opisany powyżej."

Mam nadzieję, że zacytowany fragment pozwoli Ci na właściwe prowadzenie brzoskwini i będziesz cieszyć się co roku ładnymi, zdrowymi owocami. Smacznego.
:D
obelix
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 gru 2008, o 11:42

Post »

No bardzo pomogła mi ta informacja na wiosnę wszystkie gałęzie przytne na 1/4 długosci i moze uda sie uratowac te drzewka
pozdrawiam i dziękuję
Elvis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2009, o 17:59

Ciecie brzoskwini

Post »

Witam serdeczenie wszystkich forumowiczów.Chciałbym się dowiedzieć,czy mogę jeszcze przyciąć brzoskwinię.Jeśli tak,to jak poprawnie mam to zrobić.Z góry dziękuję za wszystkie rady.Oto moje drzewko. Obrazek Obrazek Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Na obecną chwilę bym jej nie ciął, dopiero po owocowaniu. :wink:
Awatar użytkownika
markpm
200p
200p
Od: 10 lis 2007, o 15:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja mam Nektarynę, więc podepnę się pod ten temat:

Jak prowadzi się w pierwszych latach nektarynę? Czy pędy trzeba odginać? W mojej skróciłem gałązki i przewodnik, oraz wysunąłem go ponad poziom reszty gałązek.

Nektaryna:
Obrazek
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

I prawidłowo, sam mam też nektarynkę i staram się prowadzić ją raczej nisko, gałązek nie odginam sama się kształtuje, po owocowaniu (u mnie już owocowała drugi rok z rzędu) wycinam tylko gałązki jakie idą wewnątrz korony niepotrzebnie ja zagęszczając oraz krzyżujące się, przewodnik ściąłem na wysokości 2 metrów i wyżej nie pozwalam mu rosnąć a za to krzewię koronę w szerz co roku odpowiednio ją tnąc i wyprowadzając gałęzie które sam uważam za prawidłowe, zbędne wycinam. :wink:
Elvis
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2009, o 17:59

Post »

Dzięki za radę.Na pewno zadam podobne pytanie po owocowaniu drzewka.
yarooo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sie 2008, o 21:25

Cięcie brzoskwini

Post »

Witam serdecznie,

mam pytanie dotyczące sposobu cięcia brzoskwini, drzewo ma wysokość koło 5 metrów i 6 odnóg. Dodam, że owocuje bez zastrzeżeń, ale wydaje mi się że konieczne jest już cięcie.

Pozdrawiam
Jarek
emeryt

Re: Brzoskwinia - cięcie

Post »

Witam p Agnieszkę .
W jaki sposób uformować to drzewko brzoskwinii,proszę o wskazanie co wyciąć.
A oto moje drzewko Obrazek ;:132 ;:14
rezygn0101
---
Od: 31 sty 2008, o 16:13

Post »

emeryt pisze:Witam p Agnieszkę .
W jaki sposób uformować to drzewko brzoskwinii,proszę o wskazanie co wyciąć.
Na dzień dzisiejszy wygląda na duże zaniedbanie w prowadzeniu formy.
Duża powierzchnia jest zainfekowana, chociaż można jeszcze ratować wiosną wycinajac 2 konary blisko pnia. z nowych odrostów można wyprowadzić formę prawidłową dla brzoskwini.
Cała sztuka w prowadzeniu formy to aby wszystkie odrosty prowadzić pod kątem prostym. :D
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

waw pisze:Cała sztuka w prowadzeniu formy to aby wszystkie odrosty prowadzić pod kątem prostym. :D
Trochę mało precyzjne zdanie...mam wątpliwości :roll:
rezygn0101
---

Post »

judyta pisze: Trochę mało precyzjne zdanie...mam wątpliwości :roll:
Czyżby?
We wszystkich rozgałęzieniach gromadzą się zastoiska wodno- mrozowe które powodują uszkodzenia kory, a to już bardzo blisko do rozwoju patogenów, grzybów, na co brzoskwinia jest szczególnie podatna,a co za tym idzie do częstego wypadania z uprawy.
W suchym środowisku grzyby się nie rozwijają - prawda?. :D
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cały ten wykład o chorobach to racja, racja, chodziło mi o to, że z zacytowanej wypowiedzi nie wynika co z czym ma tworzyć ten kąt prosty..ale myślę, że chodziło o przewodnik i gałęzie odchodzące od przewodnika-pnia...bo odrosty na konarach rosnące pod kątem prostym to już chyba nie za bardzo dobrze :roll: ;:7
emeryt

Post »

Witam.
Pani Agnieszko to dzrewko tak sobie rośnie,takie kupiłem ja mu nic nie obcinam jak dotąd i były piękne owoce dwa razy z tym że w ubiegłym roku za dużo zostawiłem kwiatów i musiałem podpierać .
pozdrawiam
rezygn0101
---

Post »

emeryt pisze:Witam.
Pani Agnieszko to dzrewko tak sobie rośnie,takie kupiłem ja mu nic nie obcinam jak dotąd i były piękne owoce dwa razy z tym że w ubiegłym roku za dużo zostawiłem kwiatów i musiałem podpierać .
pozdrawiam

Brzoskwinia jak i winorośle potrzebują corocznego silnego cięcia. Z tym, że brzoskwinia owocuje na pędach wyrastających w danym roku, a winorośle na pędach (łozach) ubiegłorocznych.
W obu roślinach corocznie wycina się 80% przyrostów. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”