Borówka amerykańska - 12 cz.

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 12 cz.

Post »

Mam pytanie do znawców tematu. Chcę posadzić borówki w miejscu gdzie słońce świeci ok. 3 godziny. Czy będą w tych warunkach rosnąć? Wiem że powinny rosnąć w pełnym słońcu, lecz akurat zwolniło mi się miejsce po kiwi.
Yogibeer701
500p
500p
Od: 7 maja 2020, o 17:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do donicy lub kasty lepiej posadzić i umieścić np. pod drzewem owocowym jak śliwa, wiśnia. Ja mam pod śliwą i owocuje normalnie a cały czas jest w cieniu korony drzewa choć jest tam dość jasno ale nie ma palącego słońca. Mam też w niezbyt słonecznym miejscu ale jasnym Nelsona i owocuje 10 dni później i dłużej niż Nelson na słońcu.
Połowa moich borówek jest w pojemnikach i kastach.
karion
200p
200p
Od: 5 maja 2022, o 02:27

Post »

Senior pisze:Mam pytanie do znawców tematu. Chcę posadzić borówki w miejscu gdzie słońce świeci ok. 3 godziny. Czy będą w tych warunkach rosnąć? Wiem że powinny rosnąć w pełnym słońcu, lecz akurat zwolniło mi się miejsce po kiwi.
U mojej żony są posadzone tak krzaki pełne słońce mają koło 11-15 latem.
W tym roku zbierałem pierwsze owoce z chandlera i po kilka sztuk na małych sadzonkach.
Posadzone na wiosnę czerwiec sadzonki puściły po 2-4 pędy prowadzące i urosły do 40-50cm nie wszystkie w ciągu około 3 miesięcy. Z plusów to ziemia latem tak nie przesycha i przy dużej ściółce nie trzeba praktycznie podlewać.
trzyary
200p
200p
Od: 30 lip 2020, o 19:27

Post »

Senior pisze: Chcę posadzić borówki w miejscu gdzie słońce świeci ok. 3 godziny. Czy będą w tych warunkach rosnąć? Wiem że powinny rosnąć w pełnym słońcu, lecz akurat zwolniło mi się miejsce po kiwi.
Bluecrop powinien tam owocować.
Jest tolerancyjny na zacienienie.
Zadbaj aby zabezpieczyć jego pozostałe oczekiwania takie jak:
- kwasowość podłoża,
- duża zawartość próchnicy,
- wilgotne podłoże,
- odpowiednie nawożenie,
- ściółkowanie,
- odpowiednie cięcie,
- odpowiednie odległości między krzewami,
- odpowiednie głębokości podłoża,
- sadzonki powinne być wolne od chorób i szkodników,
- odpowiednie przycięcie po posadzeniu,
- siarkowanie 5 g/m2 co 2 miesiące,
- podlewanie zakwaszoną wodą
- posadzenie jesienią (najlepiej) lub wczesną wiosną,
- odpowiednie odgrodzenie od reszty ogrodu,
- ostatnie nawożenie azotem w czerwcu.

cokolwiek zrobisz miej na uwadze, że borówka wysoka będzie w tym miejscu rosnąć przez 40 lat.
karion
200p
200p

Post »

Kolega o Nelsonie a drugi o bluecropie. Ja tylko powiem ,ze te dwa właśnie rosną u mnie bardzo szybko. Jak tak dalej pójdzie to z sadzonek tego rocznych już w 2024 powinny być całkiem sensowne zbiory ,jeśli będzie tak rosnąć już od początku kwietnia a nie czerwca kiedy sadziłem. Azotu to dostały po jednej dawce gotowca. Zastanawiam się jak wy tniecie bluecropa żeby nie kładły się badyle? Na jakiejs wysokości w fazie wzrostu?
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Yogibeer701 uprawa w donicach nie wchodzi w rachubę, ja nawet mandarynkę i bananowce uprawiam na stałe w gruncie.

karion i trzyary dziękuję, na wiosnę posadzę na próbę 6 sztuk.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27

Post »

Borówka, jak większość roślin, lubi słońce. Brak odpowiedniego nasłonecznienia to większa presja chorób grzybowych, słabszy wzrost i owocowanie. Nasłonecznienie ma też wpływ na gromadzenie cukrów przez owoce.
Są sprzedawcy, którzy oferują "odmiany do cienia", ale traktuję to jako chwyt marketingowy.
Wroniarz
500p
500p
Od: 8 kwie 2020, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pod warunkiem nie występowania latem ekstremalnych temperatur. W tym roku borówki rosnące w cieniu nie były poparzone. Spośród około czterdziestu borówek największe przyrosty miały krzewy rosnące w półcieniu (latem 6-10 godzin na słońcu).
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W przyszłym roku spróbuję. W tym miejscu rosło kiwi od 8-miu lat, prawie corocznie od 5 lat miałem przynajmniej 3 wiaderka owoców. Sam jestem ciekawy jak poradzi sobie borówka.
karion
200p
200p

Post »

Moja mama kiedyś posadziła borówkę obok domu i musiała przesadzić na pole. Miała słońce w późniejszych porach.
U mnie te 11-14/15 jest słońce centralnie kiedy największa lampa jest latem.
Słońce poranne albo te bliżej zachodu to co innego jak te centralne.

Kilka godzin cienia i gliniasta gleba dokoła ma tę zaletę ,że przy ściółce praktycznie nie trzeba podlewać wcale.Mi to pasuje ,bo w drugiej połowie czerwca i może tylko raz w lipcu tam jestem a tak to teściu który ma trzymać z dala łapy od nich. Sam się obawiałem czy się nie ugotują , ale jest ok. W tym roku były konkretne upały przez jakiś czas. Wiem jak jest u moich rodziców na kwaśnych piaskach w polu tam to można lać godzinami wodę z węża gruntową codziennie i dalej sucho. Generuje to dodatkowe niepotrzebne koszty. Jedna zaleta to nie trzeba dawać siarki i azotu w formie siarczanów tylko wystarczy naturalny nawóz wiosną i można sadzić w piach z igłami/trocinami bez ceregieli.
mirass
100p
100p
Od: 12 sie 2019, o 14:54
Kontakt:

Post »

Czy przy obecnych temperaturach jest jeszcze sens przesadzać borówkę? Niby nie ma dużych mrozów, ale borówka ma płytki system korzeniowy i co jeśli nagle wyskoczy większy mróz?
trzyary
200p
200p
Od: 30 lip 2020, o 19:27

Post »

Ziemia nie może być zamarznięta.
Temperatura powietrza plusowa.
karion
200p
200p

Post »

Ktoś wywróży co to może być ?
Jedna z tych zapomnianych posadzonych parę lat temu w glinie z 20-30l torfu.
W tym roku dosypane ściółki nawóz i coś tam zaczęło odbijać od dna.
Czy ta odmiana powinna wypuścić jakieś silne sztywne pędy prowadzące czy może to taki połamaniec na giętkich badylach ? Może nie pasować jej stanowisko - ma prawo. Pierwsze 3-4 owocki raczej z tych mniejszych bardziej kuliste niż spłaszczone. Te owocki były dojrzałe jakoś w środku sezonu.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wroniarz
500p
500p
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Ładnie wygląda ta borówka. Obstawiam że to kolejny Bluecrop.

Na długie zimowe wieczory polecam lekturę ,,Przewodnika po produkcji borówki wysokiej''
https://ecommons.cornell.edu/handle/1813/66931

Do edycji w celu tłumaczenia lepiej pobrać NRAES=Epub.epub (10,54 mb)

Z ciekawostek jakie znalazłem:

-1kg siarki ma właściwości zakwaszające takie same jak 4,14 kg siarczanu amonu.

-Hodowcy mogą obniżyć pH gleby, jeśli jest ono nieco powyżej pożądanego poziomu; jednak obniżenie pH niektórych gleb może uwolnić wysokie poziomy niektórych pierwiastków, które mogą być toksyczne dla borówki. W glebach o wysokiej zawartości manganu lub glinu pH gleby powinno być utrzymywane w pobliżu 5,2, aby zapobiec toksyczności.
Yogibeer701
500p
500p

Post »

Karion
Ta pierwsza borówka wygląda zdrowo ale żeby lepiej rosła wymaga oczyszczenia dołu krzewu z drobniejszych pędów i tych rozkrzewionych. Ogólnie to wszystkie trzy bym przyciął tak by na dole krzewu były tylko pędy szkieletowe. Ostatnia z tych borówek przypomina Bluecropa. Jak ciąć by Bluecrop się nie kładł? Należy ciąć go jak porzeczkę czarną oraz na przekierowaniach. Czyli wycinamy całe pędy 10-15 cm nad ziemią oraz mocno rozkrzewione stare już gałązki, które zostały przekierowane przez silny odrost. Moje Bluecropy owocują tylko na młodych gałązkach 1.5 rocznych i 2.5 letnich i to jest ich koniec bo nie warto ich zostawiać na trzecie owocowanie. Moim zdaniem można usunąć nawet połowę pąków kwiatowych. Będziemy mieć wtedy większe owoce, szybszy i bardziej skoncentrowany zbiór a krzew się owszem pochyli ale się nie wyłoży.
xydarek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 sty 2016, o 15:24

Post »

Ile sypiecie siarki pod krzaczek, w jakim terminie?
Yogibeer701
500p
500p

Post »

Już możesz sypać siarkę granulowaną w dawce 7 g/m.kw. Druga taka sama dawka po 6-8 tygodniach czyli coś w lutym. Granulat rozpuszcza się bardzo wolno i od razu nie zakwasi gleby ale stosowany regularnie daje świetne efekty. We wrześniu daję też nawóz jesienny do iglaków lub podobny z zawartością 20 % siarki.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”