Jagoda kamczacka cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 4

Post »

Witam u mnie mogę powiedzieć że sezon na jagodę jest udany a jeszcze się nie skończyłbo dużo jeszcze zielonych ;:333

Obrazek

Obrazek
Najsłodsze średnie okrągłe im większe to mają nutkę kwaśności nam smakują ;:306

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w zeszłym roku , z 5-letnich krzaczków zebrałam
od 300 do 900 g z krzaka . W tym może być więcej,
chyba że nie zdążę przed ptakami. :wink:

Obrazek

Obrazek
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja rok temu kupiłem krzaczki 20 cm wysokości i na jesieni je przesadzałem jeszcze w inne miejsce.
W tym roku pierwszy raz od powiedzmy tygodnia zbieram z moich małych 5 krzaczków (powiedzmy 40 cm wysokości) owoce. W skrócie nie wiem jaki wiek sadzonek był.
Zbieram po kilka do kilkunastu jagód dziennie - nawet nie miałbym jak zważyć. Naprawdę je codziennie ważyliście czy to informacje mocno na oko :?:
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

2 Wojtki mają po 1,5wysokości i tyle samo szerokości. W marcu i kwietniu dostają gołębiak. Plon szacunkowy jest iloczynem przybliżonej ilości jagód i masy jednej jagody (dla Wojtka przyjmuję 1,5 grama).
W ofertach sprzedających Wojtka mówi się o 5 kg z krzewu. Nie potrafię wyobrazić sobie takiego krzewu.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja z krzaka za bardzo nie jem bo kwaśne .Jak wszystkie dojrzeją,
tak pod koniec czerwca, biorę miskę i obrywam, każdy krzak osobno.
Tak dla orientacji. Rozmnażam najplenniejsze, bo smak mają wszystkie
taki sam. Jagody zamrażam. Używam ich do ciast, kompotów i do
herbaty wrzucam z malinami.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

U mnie w tym roku wygrywa Aurora i te z serii Boreal. Dobry smak dużych owoców i łatwo się zbiera a niewiele jagód opada. I tych owoców masowo jest dużo jak na jagodę. Nie ważyłem tego ale zbieram około pół litra a drugie tyle zjadam z krzaka a właściwie to więcej jem niż zbieram. Te odmiany zbieram w 3-4 cyklach czyli z 6 krzewów 2/3-letnich zbieram około 4-5 litrów owoców.
Ciekawie zapowiada się odmiana Blue Treasure i jej zapylacze. Są to najpóźniejsze odmiany jagody a ta Treasure ma imponująco wielkie sercowate jagody, które nadal są niedojrzałe i choć są już wybarwione to smaku jeszcze nie mają a jagody mocno trzymają się krzewu. Te odmiany pozwolą gładko i bez przerwy przejść z jagód na borówkę wysoką.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tak młodych krzaczków tyle owoców?
Ale one u ciebie 2-3 lata czy w ogóle, bo moje kupione 3 letnie i
plus 3 lata u mnie. :shock:
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

leszkat76 pisze:Z tak młodych krzaczków tyle owoców?
Ale one u ciebie 2-3 lata czy w ogóle, bo moje kupione 3 letnie i
plus 3 lata u mnie. :shock:
Jak jest dobra sadzonka i dobrze ziemia przygotowana to Aurora za parę złotych w malutkiej doniczce wyrośnie do około metra w dwa/trzy lata. Ja sadziłem jesienią 2018 r. W2019 r. krzew nie owocował i urósł niewiele do 40-50 cm. W 2020 r. było kilkadziesiąt owoców ale krzew poszedł ładnie w górę o jakieś 50-60 cm. W tym roku na tym krzewie było z z kilkaset owoców? i to nawet dużych do 3.5 cm na oko. W tym roku pojawiły się nowe przyrosty już krótsze 30-do 40 cm i tak myślę ,że za rok owoców może być już z 3 razy tyle co w tym roku.
Jeszcze lepiej rośnie Bestia ale tu była większa sadzonka w 3 l doniczce i została ona dość mocno przycięta w 2019 r. co dało dobry efekt bo krzew ma teraz ponad metr. Owoce ma podobnej wielkości co Aurora ale w smaku nieco inne i tu już kwestia gustu czy lepsze ale oba nie są cierpkie i nie sypią się nadmiernie.
W słabej suchej ziemi jagoda nie rośnie dobrze o czym wiem bo mam takie 5 latki, które mają 60 cm a owoce mają malutkie. Ale to są stare odmiany posadzone byle jak koło drzewa i jest tam sucho. Mam takie magiczne miejsce na działce gdzie nic nie chce rosnąć. Jak posadzić jagodę to nie do małego dołka ale wzbogacić ziemię którą mamy materią organiczną na większym obszarze.
Awatar użytkownika
phantom
500p
500p
Od: 24 mar 2009, o 23:48

Post »

Ja jestem zawiedziony odmianą Michał. Teoretycznie miała być słodsza niż inne polskie odmiany, tymczasem owoce które wisiały tak długo że aż zaczęły mięknąć na krzaku dalej są kwaśno-cierpkie, ani grama słodyczy.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

phantom pisze:Ja jestem zawiedziony odmianą Michał. Teoretycznie miała być słodsza niż inne polskie odmiany, tymczasem owoce które wisiały tak długo że aż zaczęły mięknąć na krzaku dalej są kwaśno-cierpkie, ani grama słodyczy.
Smak owoców jest zmienny tak jak wielkość owoców, liści i wzrost krzewów. Ja mam Zojkę i Czarną i są bardzo dobre w smaku jak mocno dojrzeją a owoce są bardziej jędrne od Aurory choć wyraźnie mniejsze. Z tą masą owoców to jest różnie u mnie największe owoce ma odmiana Blue Treasure 2-2.5 g teraz 16 czerwca ale są z dnia na dzień większe choć są wybarwione już od tygodnia, kilka zjadłem i kwaśne ale trudno je zerwać to są chyba jeszcze niedojrzałe albo krzew jest za młody by smak był dobry? Ogólnie mi smak owoców jagody w tym roku ,,wyszedł" wzorowo nawet stare odmiany jak Sinogłaska, Czelabinka, Nifma były smaczne choć niektóre mają taką goryczkę, którą ja uważam za zaletę i ciekawy dodatek smakowy.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Szykuję się do odmłodzenia krzewów. Dostałam info że pobiera się sadzonki teraz jak owoce się skończą. Tak? I sadzić tylko te młode pędy z oderwaniem piętki?
kamj
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 kwie 2013, o 07:42

Post »

Można już robić cięcia prześwietlające? Czy lepiej koniec zimy?
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam byłem dzisiaj na działce i zebrałem 3,5 kg jagódki a jeszcze sporo zielonych i nie wybarwionyc do końca :heja .W tym sezonie naprawdę bogato obrodziły i są wielkie.
Obrazek

Pozdrawiam zagiel

-- 20 cze 2021, o 14:18 --

Ja w zeszłym sezonie prześwietliłem po zebrani owoców ;:215
Pozdrawiam zagiel
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41

Post »

Emerytka Zadra pisze:Mój pierwszy post i od razu z pytaniem: Jesienią posadziłam kamczacką. Wiosną bardzo ładnie się zazieleniła, trochę kwiatów się pokazało, zawiązała owoce, zaczęły dojrzewać. Teraz pokazał się problem, czegoś jej brakuje, bo wybarwiają się liście - te najmłodsze. Starsze wciąż zielone. Co jej brakuje?

Obrazek
Zauważyłem takie same objawy na liściach wierzby. Różne podobne mniej lub bardziej plamy na czarnym bzie. To się pokazało po ostatnich ulewach. Nie mam bata, żeby wszędzie brakowało czegoś, a zatem pewnie grzyb.
jagusia111

Post »

A brak potasu? Zazwyczaj wtedy tworzy się taka obwódka i potem zasycha. Potas mógł zostać wymyty w głąb gleby i wtedy dość szybko pokazuje się niedobór na liściach.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”