Wiem, że pytanie nie do mnie, ale ponieważ klony to również mój ulubiony gatunek, wtrącę swoje trzy grosze
Po pierwsze, polecam wizytę w arboretach, w szczególności w Rogowie. Prowadzą punkt sprzedaży, w którym dostać można wiele unikalnych gatunków i odmian:
http://arboretum.sggw.pl/punkt_sprzedazy.html
Przy czym dostępność oczywiście jest zmienna - widzę nie mają aktualnie klonu diabelskiego na przykład, a sprzedawali.
Po drugie, polecam również stronę szkółki holenderskiej zajmującej się również największym w europie aceretum (prowadzą sprzedaż wysyłkową, ale nie kupowałem jeszcze, zamierzam na wiosnę):
http://www.esveld.nl/catalen/heestersa.htm
Po trzecie, sporo klonów jest też na allegro, mogę polecić na pm nicki osób sprzedających, w tym takich, którzy mają dostęp do materiału z Rogowa. Szkółki, np. państwa Szmitów, również mają spory wybór....
Moja skromna kolekcja obejmuje (skromna, bo niestety brakuje miejsca, ale dosadzę jeszcze kilka mniejszych klonów, m.in. acer mandshuricum i jakąś odmianę palmowego/japońskiego/burgeranum):
Acer argutum (Klon ostroząbkowy)
Acer buergeranum (Klon trójzębny)
Acer campestre (Klon polny – żywopłot)
Acer campestre ‘Carnival’ (Klon polny ‘Carnival’, Pa)
Acer circinatum (Klon okrągłolistny)
Acer davidii (Klon Davida)
Acer diabolicum (Klon diabelski, kosmaty)
Acer griseum (Klon strzępiastokory, cynamonowy)
Acer japonicum (Klon japoński)
Acer negundo ‘Odessanum’ (Klon jesionolistny ‘Odessanum’, Pa)
Acer palmatum ‘Bloodgood’ (Klon palmowy ‘Bloodgood’)
Acer palmatum ‘Butterfly’ (Klon palmowy ‘Butterfly’)
Acer palmatum ‘Dissectum Garnet’ (Klon palmowy ‘Dissectum Garnet’)
Acer pectinatum ssp. maximowiczii (Klon rozpierzchłokwiatowy)
Acer pensylvanicum (Klon pensylwański)
Acer platanoides ‘Drummondii’ (Klon zwyczajny ‘Drummondii’, Pa)
Acer platanoides ‘Faassen's Black’ (Klon zwyczajny ‘Faassen's Black’, Pa)
Acer platanoides ‘Royal Red’ (Klon zwyczajny ‘Royal Red’)
Acer pseudoplatanus ‘Atropurpureum’ (Klon jawor ‘Atropurpureum’, Pa)
Acer pseudoplatanus ‘Simon Louis Freres’ (Klon jawor ‘Simon Louis Freres’, Pa)
Acer pseudoplatanus ‘Worley’ (Klon jawor ‘Worley’, Pa)
Acer pseudosieboldianum (Klon koreański, ussuryjski)
Acer shirasawanum ‘Aureum’ (Klon Shirasawy ‘Aureum’)
Acer stachyophyllum ssp. stachyophyllum (Klon stachiurkolistny)
Acer tataricum subsp. ginnala (Klon ginnala)
Acer tegmentosum (Klon zielonokory)
Większość, to dopiero co wsadzone, małe okazy - zobaczymy co zostanie na wiosnę, choć będę okrywał...
Mój nick jest nieprzypadkowy - najpiękniejszy klon, a opinię tą można znaleźć w wielu opracowaniach, to oczywiście acer griseum
Dodam, że na zdjęciach powyższych Acer henryi ma wyjątkowo ząbkowane liście, może to jakaś odmiana? Acer spicatum, z kolei przypomina acer argutum - mówię tutaj o młodych roślinach, potem liście mogą być inne...
Podoba mi się Acer truncatum, można go kupić u Szmitów, ale niestety jest to spore drzewo...
Acer grosserii faktycznie trudno odróżnić od acer davidii. Cytat: "The leaves of A. davidii subsp. grosseri have sharper teeth on their margins, and are amaller and proportionately broader. Futhermore, they change color in autumn from the border of the leaf to the center, displaying a spectrum of shades from red to yellow." Sam nie jestem pewien, czy mam Davida, tym bardziej, że jest bardzo podobny do tego na zdjęciu w pierwszym poście w tym wątku....
Eh, gdyby miało się więcej miejsca w ogrodzie