Dąb macedoński (Quercus trojana)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
lena163
50p
50p
Od: 29 sty 2012, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dąb macedoński (Quercus trojana)

Post »

Witam
Wie ktoś może coś o tzw dębie trojańskim? Udało mi się zdobyć dwa żołędzie i chciałabym go posadzić do doniczki tylko nie wiem kiedy najlepiej to zrobić, teraz czy lepiej na wiosnę? Drzewo pochodzi z Turcji a tam cały rok jest ciepło. Niżej zdjęcie.

Obrazek
Awatar użytkownika
PlantoHolic
50p
50p
Od: 1 lis 2013, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dąb macedoński, tzw trojański

Post »

Hej.

Niestety w kwestii sadzenia tego gatunku drzewka niewiele będę mógł Ci pomóc, ale mogę podac Ci kilka informacji na temat dębu macedońskiego.

Jest to roślina częściowo zimozielona i pochodzi nie tylko z Turcji ale także z krajów południowej Europy. Lubi glebę lekką o obojętnym pH. Powinien byc zasadzony w miejscu w pełni naświetlonym. W związku z tym na jakich rejonach rośnie najczęściej, zapotrzebowanie na wodę jest umiarkowane. Odcienie liści będą raczej ciemnozielone jednak w okresie od maja do lipca mogą jaśniec nawet do jaskrawej zieleni.

Mam nadzieję, że to co napisałem pomoże Ci chociaż trochę. Jeżeli roślinę już zasadziłaś i wykiełkuje możesz wykorzystac te informację by w przyszłości przesadzic ją w jak najkorzystniejsze dla niej miejsce.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”