Cis Hillii

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
lukakul

Cis Hillii

Post »

Witam
Chcę posadzić cisa hillii jako żywopłot (ogólnie będę sadził żywopłot z tuji, ale część żywopłotu przebiega poprzez półcień więc w tym miejscu zastosuje cisa hilli)! Co ile należy go posadzić aby nie było dużych prześwitów pomiędzy cisami (żywopłot z niego nie musi być bardzo zwarty i gęsty po 10 latach?
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Re: Cis Hillii

Post »

Myślę,że odległości około 1m będą odpowiednie ale mogę się mylić bo wszystkie cisy u mnie rosną jako pojedyncze okazy a nie w żywopłocie więc najlepiej niech się wypowie ktoś kto ma żywopłot z cisa.
Nie wiem jakie tempo wzrostu ma odmiana hilli ale spośród tych,które u mnie rosną to najszybciej przyrasta odmiana hicksii tzn około 30cm rocznie co jest stosunkowo dużo jak na cisa ale tempo wzrostu jest oczywiście zależne od warunków w jakich rosną.Niezależnie od tego jaką odmianę wybierzesz to sporo czasu minie zanim uzyskasz wysoki i zwarty żywopłot ale efekt jest warty tego bo moim zdaniem nie ma nic lepszego na żywopłot niż cis - rośnie i w słońcu i w cieniu i jest bardzo trwały znacznie bardziej niż np thuja.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Według mnie 1 metr to zbyt dużo na jedną sztukę. Jeśli zależy nam na gęstym żywopłocie to lepiej posadzić bliżej.
Ja bym posadził dwie sztuki na 1 metr.

Niech dodatkowo wypowie się ktoś inny :wink:
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zależy czy zależy Ci na szybkim żywopłocie czy może sobie rosnąć i rosnąć. Optymalnie polecam 2 sztuki na metr . Dla osób które efekt muszą mieć za 2,3 lata sadzi się nawet do 4 sztuk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”