Magnolia wielkolistna (Magnolia macrophylla )

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Magnolia wielkolistna (Magnolia macrophylla )

Post »

Wiem, że jest sporo wątków o magnoliach, ta jednak jest wyjątkowa. Nigdy nie widziałem takiej rośliny w Polsce - BARDZO mi zależy na informacjach o innych egzemplarzach, dlatego pozwoliłem sobie nan nowy wątek z "sensacyjnym" tytułem.
Po wielu latach poszukiwań, po kilku latach uprawy dzisiaj zakwitła u mnie pierwszy raz pachnącym kwiatem o średnicy 32cm Magnolia wielkolistna. W tym roku największy liść ma długość 56cm. Mam nadzieję, że niedługo zobaczę metrowe liście obiecane przez podręcznik.

Z góry dziękuję za informacje.
pozdrawiam
tomek
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sensacja(?) Czy ktoś widział taką magnolię?

Post »

A mógłbyś powiedzieć w jakich warunkach ją uprawiasz? nasłonecznienie, ziemia itp? moja od trzech lat urosła w sumie 10 cm góra a liście mają max 15 cm długości, lekka porażka...
tomboj0
500p
500p
Od: 10 gru 2007, o 22:15

Re: Sensacja(?) Czy ktoś widział taką magnolię?

Post »

Tomek_MM pisze:A mógłbyś powiedzieć w jakich warunkach ją uprawiasz?
Gleba ciężka, gliniasta, bardzo żyzna, lekko kwaśna. Stanowisko od zachodu i południa osłonięte budynkami, dopiero od zeszłego roku zobaczyła słońce. W bezpośrednim sąsiedztwie rosną duże rośliny drzewiaste - zapewniają wilgotny mikroklimat, jest to ważne w początkowych fazach wzrostu. Zawsze ma grubą warstwę ściółki (kora, liście, obrąbki). W sumie nie sprawia większych problemów.
U mnie również przez pierwsze lata praktycznie nie rosła, dopiero ostatnio przyrosty zaczęły być większe.
Czy mógłbyś wkleć zdjęcie swojej sadzonki? Bardzo chciałbym ją zobaczyć.
pozdrawiam
tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”