Albicja (Albizia julibrissin) w gruncie
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Albicja (Albizia julibrissin) w gruncie
Witajcie, jak myślicie czy ta roślina będzie rosła u nas w gruncie i wytrzyma zimę, czy jest jakaś szansa na kwitniene w naszym klimacie?
moje albicje wykiełkowały po ok 5 dniach i rosną jak na drożdżach,
co ciekawe na noc składają im się listka, co wygląda bardzo efektownie, po 10 dniach ma ok 10 cm wysokości
moje albicje wykiełkowały po ok 5 dniach i rosną jak na drożdżach,
co ciekawe na noc składają im się listka, co wygląda bardzo efektownie, po 10 dniach ma ok 10 cm wysokości
- patrykgiel
- 500p
- patrykgiel
- 500p
- patrykgiel
- 500p
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
To natnij boki nasion lekko pilnikiem, bez tego mogą nie napęcznieć, bo łupina jest twardaWanda pisze:Od ok. miesiąca nasionka siedzą w doniczkach i niestety. Pewnie jakieś przeterminowane trafiłam.
Nasiona tej rośliny mają bardzo dużą trwałość, wiele lat zachowują zdolność kiełkowania, raczej by się tak szybko nie przeterminowały.
Witam, jestem w posiadaniu tylko 2 nasion tej roślinki(chciałbym wysiać tylko jedno bo na razie 2 drzewa mi nie potrzebne są ;] ) dostałem je od znajomego
no więc jak je wysiać żeby nic nie spaprać i żeby nie było problemów ??
tu przeczytałem że wschodzą po niecałym tygodniu
a ile potrzebują czasu tak żeby wyrosły na minimum 110-120cm ?
no więc jak je wysiać żeby nic nie spaprać i żeby nie było problemów ??
tu przeczytałem że wschodzą po niecałym tygodniu
a ile potrzebują czasu tak żeby wyrosły na minimum 110-120cm ?
- patrykgiel
- 500p
to prawda Albicja wschodzi po ok 5 dniach jeżeli namoczysz nasionka w ciepłej wodzie na 24 godz. i potem posadzisz do głębokości średnicy nasionka ok 0,5 cm i spryskaj powierzchnię ziemi nie podlewaj konewką i przykryj słoiczkiem
wysokość 120 cm roślina osiągnie w optymalnych warunkach po ok 375 dniach ok 1 roku i 1,5 miesiąca
wysokość 120 cm roślina osiągnie w optymalnych warunkach po ok 375 dniach ok 1 roku i 1,5 miesiąca
- patrykgiel
- 500p
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Samo moczenie w wodzie może nie wystarczać żeby nasiono napęczniało. Jeśli pomimo moczenia nie napęcznieje, to natnij je delikatnie np. pilnikiem albo skrobnij nożem, tylko tak żeby nie uszkodzić zarodka. Ja po napęcznieniu dawałem nasiona na wilgotną watę i kiełkowały szybciej niż po 5 dniach. Ziemia do wysiania powinna być wolna od robactwa i chorób (można ją przed siewem wyparzyć), a młodych siewek nie można przelewać i chyba dobrze jest zapewnić im wilgotne powietrze i ochronę przed nadmiernym słońcem.