Zbiory nasion drzew jesienią
- vins
- 50p
- Od: 9 mar 2006, o 00:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Zbiory nasion drzew jesienią
Czy mógłby ktoś z Was podpowiedzieć , nasiona których krzewów ozdobnych zbieramy właśnie o tej porze? Czy w ogóle można teraz coś zebrać? Ostatnio zacząłem obserwować krzewy ozdobne i zacząłem się zastanawiać które mogą teraz dać nasiona, zauważyłem że irga ma owoce
. Chciałbym troszeczkę poeksperymentować , może ktoś trochę rozszerzyć ten temat i podzielić się swoimi informacjami?

-
- 100p
- Od: 10 sie 2008, o 17:24
- Kontakt:
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W tym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13625 wątku napisałem jak postępowac z nasionami aby cieszyć się własnymi drzewami i krzewami.
- vins
- 50p
- Kontakt:
Bardzo interesujące informacje, czytałem i uczyłem się o tych rzeczachxipe pisze:W tym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13625 wątku napisałem jak postępowac z nasionami aby cieszyć się własnymi drzewami i krzewami.

- vins
- 50p
- Kontakt:
Wiem że to dość szeroki zakres, ale nie chodzi mi tutaj o jakieś konkretne gatunki, proszę Was tutaj o krzewy z których teraz można pozyskać nasiona. Po prostu napiszcie co Wam przychodzi do głowy. Maryann nie wiem co miałeś na myśli odpowiadając w tym temacie. Napisz jakie krzewy wydaja nasiona właśnie teraz, nie musisz podawać 1000 przykładów podaj chociaż kilka jeśli to Ci nie sprawi problemu.maryann pisze:vins pisze: krzewy iglaste i liściaste.To rzeczywiście zawęża temat... Hihi!
To temat na książkę, nawet na kilka.
Zresztą w bibliotekach można znaleźć wiele książek na temat rozmnażania roślin z nasion. W takich książkach można znaleźć terminy zbioru nasion dla bardzo wielu gatunków roślin a także informacje na temat dalszego postępowania z nasionami i siewkami...
Obecnie można zbierać m. in. nasiona żywotników, cyprysików, jodeł (to raczej z ziemi pod drzewami, gdyż szyszki na drzewach w większości przypadków już się rozsypały), cisa, dębów, klonów, azalii, różaneczników i mnóstwa innych drzew i krzewów.
Zresztą w bibliotekach można znaleźć wiele książek na temat rozmnażania roślin z nasion. W takich książkach można znaleźć terminy zbioru nasion dla bardzo wielu gatunków roślin a także informacje na temat dalszego postępowania z nasionami i siewkami...
Obecnie można zbierać m. in. nasiona żywotników, cyprysików, jodeł (to raczej z ziemi pod drzewami, gdyż szyszki na drzewach w większości przypadków już się rozsypały), cisa, dębów, klonów, azalii, różaneczników i mnóstwa innych drzew i krzewów.
Roman
- vins
- 50p
- Kontakt:
Doskonale wiem że na ten temat są książki, wiem również to że na forum są ludzie którzy mogą mi coś takiego podpowiedzieć więc po co godzinami grzebać w różnych książkach do których nie zawsze jest dostęp skoro można sięgnąć wiedzy wprost od ludziros pisze:To temat na książkę, nawet na kilka.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Jeszcze widziałam owoce, czyli też nasiona:
- trzmielina oskrzydlona
- czarny bez
- głóg
- irga
- pigwowiec
Gratuluję pomysłu rozmnażania tych krzewów z nasion
- trzmielina oskrzydlona
- czarny bez
- głóg
- irga
- pigwowiec
Gratuluję pomysłu rozmnażania tych krzewów z nasion

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Zamach? A w życiu!!!! Jakże bym śmiała
Ale... ale "jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz", jak mawiała moja Mama. Rozmnażaj sobie ile chcesz, życzę powodzenia

Ale... ale "jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz", jak mawiała moja Mama. Rozmnażaj sobie ile chcesz, życzę powodzenia

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."