Zbiory nasion drzew jesienią

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
vins
50p
50p
Od: 9 mar 2006, o 00:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Zbiory nasion drzew jesienią

Post »

Czy mógłby ktoś z Was podpowiedzieć , nasiona których krzewów ozdobnych zbieramy właśnie o tej porze? Czy w ogóle można teraz coś zebrać? Ostatnio zacząłem obserwować krzewy ozdobne i zacząłem się zastanawiać które mogą teraz dać nasiona, zauważyłem że irga ma owoce :) . Chciałbym troszeczkę poeksperymentować , może ktoś trochę rozszerzyć ten temat i podzielić się swoimi informacjami?
drzeweczka
100p
100p
Od: 10 sie 2008, o 17:24
Kontakt:

Post »

większość zbiera się teraz - zależy co Cię interesuje, bo wszystkie to długo można by wymieniać
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W tym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13625 wątku napisałem jak postępowac z nasionami aby cieszyć się własnymi drzewami i krzewami.
Awatar użytkownika
vins
50p
50p
Kontakt:

Post »

xipe pisze:W tym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13625 wątku napisałem jak postępowac z nasionami aby cieszyć się własnymi drzewami i krzewami.
Bardzo interesujące informacje, czytałem i uczyłem się o tych rzeczach :) Dziękuje.
Awatar użytkownika
vins
50p
50p
Kontakt:

Post »

drzeweczka pisze:większość zbiera się teraz - zależy co Cię interesuje, bo wszystkie to długo można by wymieniać
Interesują mnie krzewy iglaste i liściaste.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

vins pisze: krzewy iglaste i liściaste.
;:132 To rzeczywiście zawęża temat... Hihi!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
vins
50p
50p
Kontakt:

Post »

maryann pisze:
vins pisze: krzewy iglaste i liściaste.
;:132 To rzeczywiście zawęża temat... Hihi!
Wiem że to dość szeroki zakres, ale nie chodzi mi tutaj o jakieś konkretne gatunki, proszę Was tutaj o krzewy z których teraz można pozyskać nasiona. Po prostu napiszcie co Wam przychodzi do głowy. Maryann nie wiem co miałeś na myśli odpowiadając w tym temacie. Napisz jakie krzewy wydaja nasiona właśnie teraz, nie musisz podawać 1000 przykładów podaj chociaż kilka jeśli to Ci nie sprawi problemu.
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

To temat na książkę, nawet na kilka.
Zresztą w bibliotekach można znaleźć wiele książek na temat rozmnażania roślin z nasion. W takich książkach można znaleźć terminy zbioru nasion dla bardzo wielu gatunków roślin a także informacje na temat dalszego postępowania z nasionami i siewkami...

Obecnie można zbierać m. in. nasiona żywotników, cyprysików, jodeł (to raczej z ziemi pod drzewami, gdyż szyszki na drzewach w większości przypadków już się rozsypały), cisa, dębów, klonów, azalii, różaneczników i mnóstwa innych drzew i krzewów.
Roman
Awatar użytkownika
vins
50p
50p
Kontakt:

Post »

ros pisze:To temat na książkę, nawet na kilka.
Zresztą w bibliotekach można znaleźć wiele książek na temat rozmnażania roślin z nasion. W takich książkach można znaleźć terminy zbioru nasion dla bardzo wielu gatunków roślin a także informacje na temat dalszego postępowania z nasionami i siewkami...

Obecnie można zbierać m. in. nasiona żywotników, cyprysików, jodeł (to raczej z ziemi pod drzewami, gdyż szyszki na drzewach w większości przypadków już się rozsypały), cisa, dębów, klonów, azalii, różaneczników i mnóstwa innych drzew i krzewów.
Doskonale wiem że na ten temat są książki, wiem również to że na forum są ludzie którzy mogą mi coś takiego podpowiedzieć więc po co godzinami grzebać w różnych książkach do których nie zawsze jest dostęp skoro można sięgnąć wiedzy wprost od ludzi :wink:Chodziło mi tylko o kilka przykładów takich roślin, nie prosiłem o pisanie książek na ten temat Ponadto nie chcę wiedzieć w "tym temacie" nic na temat dalszego postępowania z nasionami, . Dobrze widzę że temat nikogo nie zainteresował więc mogę go zamknąć, może rozpocznę jakiś inny bardziej zachęcający . Serdecznie pozdrawiam.
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Ten temat jest zbyt ogólny, gdybyś skonkretyzował na pewno ludzie by się zainteresowali.

A książki to coś, co przebija wiedzę z netu kilkukrotnie ;)
Roman
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

skoro można sięgnąć wiedzy wprost od ludzi :

Bardzo praktycznie,po co tracić czas na naukę. Zbieraj teraz Exochorda oraz
Leycesteria formosa.Może zdążysz Lonicera maaca.Berberys koreański jeszcze wisi,
różowy agregata dojrzewa, zbieraj zanim ptaki zjedzą.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jeszcze widziałam owoce, czyli też nasiona:
- trzmielina oskrzydlona
- czarny bez
- głóg
- irga
- pigwowiec
Gratuluję pomysłu rozmnażania tych krzewów z nasion :wink:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
vins
50p
50p
Kontakt:

Post »

Nalewka pisze:Jeszcze widziałam owoce, czyli też nasiona:
- trzmielina oskrzydlona
- czarny bez
- głóg
- irga
- pigwowiec
Gratuluję pomysłu rozmnażania tych krzewów z nasion :wink:
Dziękuje, nie wiem jak mam rozumieć ostatnie zdanie, mam nadzieje że to nie zamach na mnie :).
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Coś mi sie wydaje,że od pomysłu do roznmażania, droga jak do Rzymu przez Krym.
Następne pytanie będzie, pokaż mi jak wygląda trzmielina.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Zamach? A w życiu!!!! Jakże bym śmiała :lol:

Ale... ale "jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz", jak mawiała moja Mama. Rozmnażaj sobie ile chcesz, życzę powodzenia :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”