Niedawno sprawdzając oferte iglaków na allegro natrafiłem na tą jodłe i bardzo mi się spodobała . Czy ktoś z was posiada tą jodłe jeśli tak to prosze napisać jak sobie radzi w naszym klimacie, jakie ma wymagania glebowe,wilgotnościowe jakie ma tempo wzrostu oraz czy może rosnąć w półcieniu. Wiem,że można się o tym wszystkim dowiedzieć ze stron ale wolałbym zostać poinformowany przez kogoś u kogo ta jodła rośnie bo na stronach często te informacje są sprzeczne. Czy ktoś z was widział jakiś starszy egzemplarz tej jodły w Polsce ? Ciekawy jestem jakie rozmiary może u nas osiągnąc i czy długo zachowuje sto,żkowaty pokrój i ugałęzienie aż do ziemi.
W Szczecinie rośnie kilka starych drzew, była sadzonka jeszcze przed wojną. Stare drzewa trochę gubią pokrój przez uszkodzenia mechaniczne.
10 lat 2-2,5m
20 lat 9-10 m
30 lat 13-15 m
40 lat 17-18 m
witam, i ja zainteresowałam się tym gatunkiem jodły, tyle że w sklepie internetowym gdzie ją znalazłam piszą "Szybko rosnące drzewo iglaste (8-10m) " czy to możliwe żeby to jakaś nowa odmiana była.
Chciałam posadzić pare choinek w ogródku, aby troche go odgrodzić od drogi, zależy mi na w miare niskich drzewkach tak do 10m, ale znowu nie chciałabym odmiany karłowatej które wiecznie rosną, i gdzie po 10 latach mam dalej 1m drzewko.