Z tawuł - tych wyższych np; 'Van Houtte'a'
z graba,buka
z berberysu
z ligustra
z karagany
wybór jest duży

A dodam do tego jeszcze ,ze zależy dużo od odmiany! Już po opisie przypuszczam, że masz inną niż 'Smaragd' odmianę tuji. Czy wiesz jaką masz odmianę? A jaki to cis? Jakie odległości zostawiałaś między cisami i tujami?aniawoj pisze:Wszystko zależy nie tylko od docelowej szerokości drzewek ,które sadzimy, ale także od tego jaki one mają kształt, jaki efekt chcemy osiągnąć, czy będziemy ciąć czy też nie.
Thuja 'Smaragd' ma kształt stożka, co powoduje ,że górne jej partie nigdy się nie "zejdą". Jeśli chcemy ,aby żywopłot był ścisły np; do wysokości 2,5m - musimy je bliżej posadzić niż 75cm.
anika pisze:bardzo proszę o radę bo pojawiły się teraz w sklepach sadzonki brabanta. Cena z OBI jest na prawdę świetna, oglądałam drzewka i jak dla mnie są całkiem ładne ale korzenie mają w siateczkach. Czy lepiej dopłacić parę zł i kupić żywotnik, który "od małego" rośnie w doniczce?
U ogrodnika są sadzonki w donicach ale nie wyglądają tak ładnie, są jakieś takie szczuplejsze.
Prosze o radę bo chciałabym w ciągu kilku dni dokonać zakupu 30 sadzonek i nie chcę źle wybrać.