Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wyjaśnijcie proszę czy żółty kolor liści katalpy aurea utrzymuje się tylko wiosną , do kiedy dokładnie??
Mam problem ponieważ moja klientka wybrała sobie katalpę aurea zaszczepioną na wysokim pniu ale jak przyszło do odbioru kolor liści się zmienił na zielonkawe i włascicielka szkółki była zdezorientowana i twierdzi, że katalpa nie powinna zmienić koloru liści.
Sama jestem teraz skołowana więc proszę osoby posiadające złote katalpy o pomoc w wyjaśnieniu tejże zagadki
.
Mam problem ponieważ moja klientka wybrała sobie katalpę aurea zaszczepioną na wysokim pniu ale jak przyszło do odbioru kolor liści się zmienił na zielonkawe i włascicielka szkółki była zdezorientowana i twierdzi, że katalpa nie powinna zmienić koloru liści.
Sama jestem teraz skołowana więc proszę osoby posiadające złote katalpy o pomoc w wyjaśnieniu tejże zagadki

Ja mam nasiona Catalpy. Jaka jest szansa, ze uzyskam z nich "dobra" rosline?
Pytam, bo chce je wysiac, ale nie wiem jeszcze jak mam to zrobic poprawinie i gdzie, aby odniesc sukces... ?

Pytam, bo chce je wysiac, ale nie wiem jeszcze jak mam to zrobic poprawinie i gdzie, aby odniesc sukces... ?

Żyjemy w niebezpiecznej epoce. Ludzie zdobyli kontrolę nad przyrodą, zanim zdobyli kontrolę nad sobą.
Albert Schweitzer

Albert Schweitzer

- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- nocny_drwal
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Nasiona o tej porze roku? Mam nadzieję, że chodzi o nasiona na drzewie? Ja zbieram późną jesienią. Trzeba pilnować, by się nie otworzyły na drzewie, bo się wysypią. No i by dzieci nie pozrywały
ciężko, jak taka rośnie w parku ( a jeszcze ciężej z takiej zrywać owoce, jak są 3 metry nad nami, a drabiny do parku nie wypada
) jak zbiorę owoce, to daję je do foliówki i do lodówki na zimę. wiosną wysiewam na zagonie w tunelu. jak wysieję na początku maja, to po 2-3 tygodniach wyłażą. rosną bardzo szybko. 2 letnia katalpa potrafi mieć ponad 2 metry. Jeśli chodzi o to ile wyjdzie złotych siewek, to zależy od szczęścia. Ja w tym roku mam około 30% złotych, reszta zielone.

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- Od: 18 wrz 2006, o 13:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Surmia - Catalpa jak wróżka
Katalpy bardzo późno puszczają pąki wiosną
U moich dopiero teraz widać oznaki życia po zimie.

U moich dopiero teraz widać oznaki życia po zimie.

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Moja Katalpa poczuła prawdziwą wiosnę.
Z dnia na dzień ma większe pąki a miejscami nawet kształtują się listki.
Z dnia na dzień ma większe pąki a miejscami nawet kształtują się listki.
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 maja 2010, o 19:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też wreszcie ruszyła - odetchnęłam z ulgą, bo polubiłam jej duże liście, ciekawe kwiaty i śmieszne nasiona.
Staramy się nie dopuszczać do nadmiernego rozrostu gałęzi,
bo mogłaby zacienić zbyt wiele atrakcyjnych dla oczu krzewów światłolubnych,
ale i tak rośnie jak na drożdżach i nie wiem jak długo jeszcze będzie wygrywał sekator
Staramy się nie dopuszczać do nadmiernego rozrostu gałęzi,
bo mogłaby zacienić zbyt wiele atrakcyjnych dla oczu krzewów światłolubnych,
ale i tak rośnie jak na drożdżach i nie wiem jak długo jeszcze będzie wygrywał sekator

Zebrałem niedawno nasiona i wysiałem, zobaczymy czy coś wykiełkuje 

- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
Moja ma już małe listki
. Pamiętam, jak kiedyś, a była to chyba pierwsza wiosna katalpy w naszym ogrodzie, zakładałam się z moim mężem - urodzonym pesymistą, czy katalpa przeżyła zimę i puści pędy. Wygrałam wtedy wino
!

- bukjan
- 200p
- Od: 26 paź 2009, o 15:08
Zamówiłem sobie dwie katalpy i czekam na ich przybycie . 

-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re:
Witam!
Kiedy najlepiej zbierać strąki jesienią? Czy robić to przed przymrozkami czy lepiej po nich? Kiedyś zerwałem trochę strąków ale chyba za wcześnie bo nasiona wyglądały jak cieniutkie blaszki. Moja katalpa strasznie się rozrosła i jest już ponad kablami od latarni ulicznych...
Kiedy najlepiej zbierać strąki jesienią? Czy robić to przed przymrozkami czy lepiej po nich? Kiedyś zerwałem trochę strąków ale chyba za wcześnie bo nasiona wyglądały jak cieniutkie blaszki. Moja katalpa strasznie się rozrosła i jest już ponad kablami od latarni ulicznych...
nocny_drwal pisze:Nasiona o tej porze roku? Mam nadzieję, że chodzi o nasiona na drzewie? Ja zbieram późną jesienią. Trzeba pilnować, by się nie otworzyły na drzewie, bo się wysypią. No i by dzieci nie pozrywałyciężko, jak taka rośnie w parku ( a jeszcze ciężej z takiej zrywać owoce, jak są 3 metry nad nami, a drabiny do parku nie wypada
![]()
) jak zbiorę owoce, to daję je do foliówki i do lodówki na zimę. wiosną wysiewam na zagonie w tunelu. jak wysieję na początku maja, to po 2-3 tygodniach wyłażą. rosną bardzo szybko. 2 letnia katalpa potrafi mieć ponad 2 metry. Jeśli chodzi o to ile wyjdzie złotych siewek, to zależy od szczęścia. Ja w tym roku mam około 30% złotych, reszta zielone.
Ja nasiona zebrałem wiosną w OB i mam 13 sadzonek pikowanych w paletę, mają po 4 listki właściwe 

-
- 1000p
- Od: 17 cze 2008, o 19:02
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki