Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 261 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 19  
Autor Wiadomość
ppawel5
 Tytuł: Rozmaryn (Rosmarinus)dyskusje ogólne
PostNapisane: 28 sie 2007, o 11:08 
Offline
50p
50p
Postów: 60
Skąd: Poznań
Witajcie!
Przeczytałem w Supersekcja HOT posty nt. ziół w tym i przyprawowych w ogrodzie. Brakowało mi (albo się nie doczytałem) jednego- rozmarynu.
Będąc we Francji w Prowansji (zioła prowansalskie!) kupiłem suszony i przywiozłem do kraju.
Przyprawione nim potrawy - wspaniałe! Ale zapas się skończył.
Kupiłem zatem w LeroyMerlin w doniczce mały ca 15 cm wysokości "krzaczek" rozmarynu i przesadziłem do gruntu na słonecznym stanowisku.
Po około 2,5-3 m-cy krzaczek ma prawie 0,5 m wysokości a doprawione rozmarynem (świeżym) potrawy wspaniały aromat. Na razie dodawaliśmy do rosołu i leczo. Pycha i zapach potrawy - bomba! :P
Radzę spróbować. ;:92
Nie wiem jak będzie z zimowaniem. :?: Ale postaram się aby przetrzymał mrozy i na wiosnę znów był zielony.
pozdr
Piotr Paweł


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AlfaXIII
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2007, o 11:21 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1821
Skąd: Kraków
Też mam rozmaryn. W lecie trzymam go na balkonie a na zimę zabieram do domu. Stoi na parapecie w kuchni i jest cały czas pod ręką :)
Nie da się ukryć, że w zimie odrobinkę marnieje. Ale i tak, na bieżąco jest zjadany. A na wiosnę wędruje na balkon i pięknie odżywa.

Pozdrawiam
Marta

_________________
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
Xa-b
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2007, o 11:25 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 543
Skąd: Kraków
Jeśli wam marnieje to przyciąć ostatnie pół cm (tą ostatnią rozetkę liści) szczytowych gałązek. Rozkrzewi się i będzie rósł jak na drożdżach :) Ja ręcznie obrywam..Naprawdę skutkuje.. i jak później pachnie ;)


Góra   
  Zobacz profil      
 
ppawel5
 Tytuł: rozmaryn
PostNapisane: 28 sie 2007, o 11:37 
Offline
50p
50p
Postów: 60
Skąd: Poznań
Aniu,
Ale ja mam go "w ziemi" i to juz dość spory krzaczek. Może rzeczywiście lepiej przesadzić go do dużej doniczki i zabiorać do domu a na wiosnę znów "posadzić" do gruntu.
Marto, a co Ty o tym sadzisz? Masz jakieś doświadczenie w tej sprawie
A ze wzrostem to masz rację. Rośnie jak na drożdżch! Ostatnio nawet obdarowywuję sąsiadów z działki :)
Piotr Paweł


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AlfaXIII
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2007, o 12:03 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1821
Skąd: Kraków
Niestety nie mam działeczki i trzymam roślinki jedynie w domu i na balkonie. Myślę, że możesz krzaczek podzielić na pół. Jedna niech sobie rośnie w gruncie a druga w donicy będzie i wilk syty i owca cała :)

_________________
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
bbartosz
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2007, o 13:33 
Offline
50p
50p
Avatar użytkownika
Postów: 75
Skąd: Kalmar, Szwecja/ Cieszyn
Ja robię podobnie do Marty. W lecie roślinka stoi w ogrodzie ,ale jesienią zabieram doniczkę do domu.
Aromatyczna, świetna przyprawa!

_________________
Pozdrawiam
Basia


Góra   
  Zobacz profil      
 
Grzegorz B
 Tytuł:
PostNapisane: 28 sie 2007, o 23:11 
A ja też go ostatnio kupiłem, bo nie wiedziałem co to jest :oops: , ale się dowiedziałem i zostawię go, bo lubię jego zapach. Na razie mam go w gruncie ale na zimę w donicę i do domu :wink:


Góra   
       
 
Maria_F
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2007, o 10:46 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 230
Skąd: Wielkopolska
Witam, uwielbiam dodawać rozmaryn do potraw. Ostatnio "faszeruję" pod koniec smażenia zrazy czy inaczej klopsiki. Wciskam drewienkiem ( do szaszłyków ) w środek zrazików ok. 2- 3 listeczek. Potem do naczyńka żaroodpornego z przykryciem. Po odgrzaniu - rewelacyjny zapach i smak. Spróbujcie. :D

Latem zioła w donicach stoją pod ręką na tarasie, zimą zabieram doniczki do domu. Rzeczywiście trochę "marnieją". Na wiosnę do ogrodu i szybko odradzają się.

Pozdrawiam
Maria


Góra   
  Zobacz profil      
 
AlfaXIII
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2007, o 11:19 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1821
Skąd: Kraków
Mario... spróbuj kiedyś włożyć gałązkę świeżego rozmarynu do butelki z oliwą. Zostaw na 2-3 miesiące. Można dodać parę ząbków czosnku bez obierania. Po tym czasie jest to kapitalna oliwa do marynowania, grilowania i smażenia mięs :)

_________________
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
AlfaXIII
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2007, o 13:14 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1821
Skąd: Kraków
Maria... naprawdę warto. Możesz też pomyśleć o innych ziołach. Np.. czosnek, bazylia, tymianek i papryka czuszka. Taki zestaw jest dobry do kuchni włoskiej i węgierskiej. Zestawy można komponować wedle własnego uznania i potrzeb. Do tego najlepsza jest oliwa z oliwek. Z pierwszego tłoczenia jest najlepsza ale droga :( Robię na oliwie z drugiego tłoczenia. Do tego, jeśli zrobisz w ładnych naczyniach, jest szalenie dekoracyjna nie tylko użytkowa.
Życzę powodzenia w eksperymentowaniu :)

_________________
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
Maria_F
 Tytuł:
PostNapisane: 30 sie 2007, o 14:03 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 230
Skąd: Wielkopolska
AlfaXIII ... Dziękuję za rady. Lubię eksperymentować w kuchni, to kolejne moje "hobby". Bliższa jest mi kuchnia włoska, potrawy z bazylią to jest to....... Bazylia i tymianek, to moje najbardziej ulubione zioła. Widziałam już takie "cudeńka" w oliwie z pierwszego tłoczenia :D u mojej znajomej. Zachęcona jestem Twoimi radami tak bardzo, że w najbliższym czasie na półeczce w mojej kuchni będą takie cudeńka stać, koniecznie w szklanych ciekawych buteleczkach.

Pozdrawiam serdecznie
Maria


Góra   
  Zobacz profil      
 
marin
 Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2007, o 10:38 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 4
Moja siostra pielęgnowała rozmaryn od jednej gałązki, przywiązała ją sobie do patyczka, obrywała od dołu listeczki zostawiajac tylko wierzchołek i teraz ma piękne małe drzewko na pniu (wysokość ok. 50cm.) w formie kuli.
Na zimę oczywiście zabiera do domu. :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
AlfaXIII
 Tytuł:
PostNapisane: 31 sie 2007, o 11:20 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 1821
Skąd: Kraków
O! Fajny pomysł :) Też sobie takiego zrobię. Mój ma kształt choinki... Wystarczy przybrać i będzie Bożonarodzeniowe drzewko ;)

_________________
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2


Góra   
  Zobacz profil      
 
ppawel5
 Tytuł: Rozmaryn
PostNapisane: 31 sie 2007, o 12:04 
Offline
50p
50p
Postów: 60
Skąd: Poznań
Hej wszystkim! :wink:
Ale fajny temat wrzuciłem :) DZięki za rady. Skorzystam. Może nie ze wszystkich :cry: ale "choinka" rozmarynowa :o a do mięsa spróbuję namówić mą Panią. Wszak nic bez Kobiet sie nie dzieje:P. Prawda :?: Ale zawsze mają rację nawet wtedy kiedy jej nie mają :D :D :D ( tak mi wmawiają :cry: )
pozdrawiam
Piotr Paweł


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 261 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 19  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *