Ziołowy kącik Zary
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ziołowy kącik Zary
Skoro jesteś takim smakoszem czosnkowym to koniecznie do kompletu szczypiorek czosnkowy. Rozrasta się szybko i jest pyszny.
- zara
- 500p
- Od: 6 maja 2015, o 12:06
Robisz smaka, robisz Wandziu - tylko miejsca już brak na takie rarytasy
Przeniosę go raczej na ogród bo brzmi smakowicie

Przeniosę go raczej na ogród bo brzmi smakowicie

- zara
- 500p
Witam Kochani !
Dziś trochę o progresie mojego ziołowego zakątka
Na początek : rzut okiem na ogół zmian

Pearl Garden po prostu szaleje

Postęp dolnej części mojego "raju"

Mój król - pierwszy wydał maleńki owoc - NN koktajlowy żółty

Truskaweczki kwitną jak szalone

A tu kącik mojej córeczki : rzodkieweczki i oregano złociste

I tak na pożegnanie rzut na cały mój tarasowy "świat"

Stan aktualny pogody na moim tarasie:
- Bezwietrznie
- Pełnia księżyca
- Niebo bezchmurne
-Temperatura na godzinę 22:15 / +15,2 'C
Kochane papryczki i najukochańsze pomidorki życzę wam wspaniałej nocki
Dziś trochę o progresie mojego ziołowego zakątka

Na początek : rzut okiem na ogół zmian

Pearl Garden po prostu szaleje

Postęp dolnej części mojego "raju"

Mój król - pierwszy wydał maleńki owoc - NN koktajlowy żółty

Truskaweczki kwitną jak szalone

A tu kącik mojej córeczki : rzodkieweczki i oregano złociste

I tak na pożegnanie rzut na cały mój tarasowy "świat"

Stan aktualny pogody na moim tarasie:
- Bezwietrznie
- Pełnia księżyca
- Niebo bezchmurne
-Temperatura na godzinę 22:15 / +15,2 'C
Kochane papryczki i najukochańsze pomidorki życzę wam wspaniałej nocki

- zara
- 500p
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam fankę ziół - skoro warmińsko-mazurskie to 100% sąsiadka więc
Bez roślin przyprawowych i leczniczych chyba nie umiałabym żyć i pewnie dlatego cenię każdego, kto umie i chce korzystać z takich darów natury.
Sporo z nich faktycznie można w skrzynce uprawiać, miec pod ręką świeżutkie bo cięcie pobudza do tworzenia nowych pędów więc zbiory przy dobrej opiece wielokrotne.
Pozdrawiam

Bez roślin przyprawowych i leczniczych chyba nie umiałabym żyć i pewnie dlatego cenię każdego, kto umie i chce korzystać z takich darów natury.
Sporo z nich faktycznie można w skrzynce uprawiać, miec pod ręką świeżutkie bo cięcie pobudza do tworzenia nowych pędów więc zbiory przy dobrej opiece wielokrotne.
Pozdrawiam
- zara
- 500p
Witam wszystkich pozytywnie zakręconych na zielono 
Trudno jest zaczynać po tak długiej nieobecności i wolałabym być z Wami na bieżąco ale z różnych powodów nie mogłam realizować się na tym forum w sposób w jaki bym sobie tego życzyła.
Zaglądałam do Was z zaciekawieniem, podpatrywałam i całą zimę napawałam się kolorami z waszych cudnych ogrodów.
"Zielarki" z tego forum gorąco pozdrawiam i obiecuję z nadchodzącą wiosną systematycznej obecności
Witam z wiosną w sezonie ziołowym 2016
Dzis mini ogródeczki doniczkowe moich latorośli

Całuje wiosennie

Trudno jest zaczynać po tak długiej nieobecności i wolałabym być z Wami na bieżąco ale z różnych powodów nie mogłam realizować się na tym forum w sposób w jaki bym sobie tego życzyła.

Zaglądałam do Was z zaciekawieniem, podpatrywałam i całą zimę napawałam się kolorami z waszych cudnych ogrodów.
"Zielarki" z tego forum gorąco pozdrawiam i obiecuję z nadchodzącą wiosną systematycznej obecności

Witam z wiosną w sezonie ziołowym 2016
Dzis mini ogródeczki doniczkowe moich latorośli

Całuje wiosennie

- zara
- 500p
Kochani około sierpnia 2015 roku krojąc cytrynę do łososia moim oczom ukazał się dziwny widok.
Z cytryny przekrojonej na pół wylazł "robak"
brrrrryyy po bliższym obejrzeniu delikwenta okazało się że to kiełkująca pestka
Powiem szczerze lubię cytrynę w kuchni, często jej używam ale nigdy czegoś takiego nie widziałam, żeby tak wewnątrz owocu kiełkowanie
( teraz żałuję że nie ma fotki tego )
Długo nie myśląc bach ja w pach
a niech sobie siedzi i próbuję sił.
I tak po jakichś 2 tygodniach wylazła
cudna malutka zielona.
Teraz moje cytrynowe "dziecię" ma ponad 6 miesięcy i wygląda tak

Pozdrawiam weekendowo i
rozsyłam 
Z cytryny przekrojonej na pół wylazł "robak"

Powiem szczerze lubię cytrynę w kuchni, często jej używam ale nigdy czegoś takiego nie widziałam, żeby tak wewnątrz owocu kiełkowanie

Długo nie myśląc bach ja w pach

I tak po jakichś 2 tygodniach wylazła

Teraz moje cytrynowe "dziecię" ma ponad 6 miesięcy i wygląda tak

Pozdrawiam weekendowo i

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Kochana Ty to masz rękę ...trzymam kciuki za wyhodowanie drzewka cytrynowego
Zioła ...hmm miałam swego czasu na balkonie,ale ja z tych leniwych
Kupiłam gotowe sadzonki na ryneczku.
Na działce mam sporo ziół,które potem mrożę,a na zimę do sosów i mięs jak znalazł

Zioła ...hmm miałam swego czasu na balkonie,ale ja z tych leniwych

Na działce mam sporo ziół,które potem mrożę,a na zimę do sosów i mięs jak znalazł

- zara
- 500p
Anuś, wczoraj cytrynka została "uszczypnięta" niech się krzewi
Zioła hyyyy... uwielbiam zioła - dodaję do wszystkiego mięsnego, nabiału do sałatek, kanapek.
Najważniejsze, że dzieciaczki też maja smaka po mamuni ,więc produkcja balkonowa schodzi na bieżąco.
W tym roku ponownie posadzę: kolendrę, pietruszkę, bazylię, majeranek, oregano i tymianek.
z papryczek w skrzyni zrezygnuje ale spróbuje w doniczkach.
Pomidor obowiązkowo i to 2 krzaki Pearl Garden - super odmiana i duuuuużo owocuje.
Już wschodzą posiane; oregano i tymianek
W ogrodzie mam melisę, szałwię, stewię, czosnek zimowy a w tym roku dosadzę jeszcze czosnek niedźwiedzi.
Teraz tylko dajcie mi tu słonko i ciepełko to zacznę szaleć

Zioła hyyyy... uwielbiam zioła - dodaję do wszystkiego mięsnego, nabiału do sałatek, kanapek.
Najważniejsze, że dzieciaczki też maja smaka po mamuni ,więc produkcja balkonowa schodzi na bieżąco.
W tym roku ponownie posadzę: kolendrę, pietruszkę, bazylię, majeranek, oregano i tymianek.
z papryczek w skrzyni zrezygnuje ale spróbuje w doniczkach.
Pomidor obowiązkowo i to 2 krzaki Pearl Garden - super odmiana i duuuuużo owocuje.
Już wschodzą posiane; oregano i tymianek

W ogrodzie mam melisę, szałwię, stewię, czosnek zimowy a w tym roku dosadzę jeszcze czosnek niedźwiedzi.
Teraz tylko dajcie mi tu słonko i ciepełko to zacznę szaleć

- zara
- 500p

Kochani moi zioła ruszają w obsianych kuwetach.
Oregano i tymianek wschody miały już w tamtym tygodniu. Delikatnie nabierają młodzieńczego wigoru z delikatnych i cieniutkich 'nóżek". Wczoraj nieśmiało ale jednak zaczął wychodzić majeranek.
Dziś natomiast pięknie "wyszpilkował" szczypiorek czosnkowy.
Wciąż rozmyślam czy wysiać bazylię oraz kolendrę - czy nie lepiej kupić sadzonki. W tamtym roku bazylia z siewów zawiodła i trochę się zraziłam

Postanowiłam tez że nie będę siała pomidorów - w zaprzyjaźnionej małej szklarni zamówiłam do mojej balkonowej donicy 2 sztuki Pearl Garden jak w zeszłym roku. Pomidor ten prowadził się super, owocował całe lato do jesieni i urósł na 2 m. Byłam z niego dumna i w tym roku powtarzam odmianę - nie zawiodła.
Paprykę ostrą chilli spróbuje w doniczkach na parapetach balkonowych obsadzić ale sadzonki tez będą ze szkółki.
Na ogrodzie pięknie przezimowały melisy które już maja listeczki i dzielnie gramolą się z ziemi oraz niezawodne od lat szałwie.
teraz tylko odrobinę ciepełka i słoneczka a wszystko ruszy z kopyta

Miłego weekendaska pełnego miłości radości i ciepła rodzinnego oraz mnóstwo, mnóstwo...

- zara
- 500p
Witam wszystkich po przerwie
Moje ziołowe perypetie z tegorocznymi siewkami doszły już zenitu
Z posianego tymianku zostały 2szt. pikowań, a oregano niknie w oczach. Nie wiem co jest nie tak. Ziemia tak jak w pozostałych rozsadach, a one tak marnieją.
Trochę lepiej wygląda majeranek ale tez d... nie urywa. Zła jestem na te zasiewy. Jedynie co, to szczypiorek czosnkowy cieszy me oczy.
wczoraj dostał nawet nowe miejsca i cały po pikowany trafił do małych doniczek rozsadowych. ładnie sie pręży i przybiera. Miło patrzeć.Dobrze że nie skusiła się na sianie bazylii i kolendry bo pewnie nie było by lepiej.
Przyjdzie do tego, że wszystkie zioła na rozsady kupię z zaprzyjaźnionej szkółki.
Na poprawę humoru kupiłam dziś ziemie i będę zmieniać ją w dużej donicy balkonowej pod pomidory Perl Garden i drobnicę ziołową.
Obecnie na balkonie cieszą tylko kompozycje bratkowe w biało - błękitnych kolorach.
Mam nadzieje, że Wasze wysiewy wyglądają dużo lepiej i cieszą Wasze oczy.
Miłego weekendu i słoneczka

Moje ziołowe perypetie z tegorocznymi siewkami doszły już zenitu

Z posianego tymianku zostały 2szt. pikowań, a oregano niknie w oczach. Nie wiem co jest nie tak. Ziemia tak jak w pozostałych rozsadach, a one tak marnieją.
Trochę lepiej wygląda majeranek ale tez d... nie urywa. Zła jestem na te zasiewy. Jedynie co, to szczypiorek czosnkowy cieszy me oczy.
wczoraj dostał nawet nowe miejsca i cały po pikowany trafił do małych doniczek rozsadowych. ładnie sie pręży i przybiera. Miło patrzeć.Dobrze że nie skusiła się na sianie bazylii i kolendry bo pewnie nie było by lepiej.

Przyjdzie do tego, że wszystkie zioła na rozsady kupię z zaprzyjaźnionej szkółki.
Na poprawę humoru kupiłam dziś ziemie i będę zmieniać ją w dużej donicy balkonowej pod pomidory Perl Garden i drobnicę ziołową.
Obecnie na balkonie cieszą tylko kompozycje bratkowe w biało - błękitnych kolorach.
Mam nadzieje, że Wasze wysiewy wyglądają dużo lepiej i cieszą Wasze oczy.
Miłego weekendu i słoneczka

- ipako
- 200p
- Od: 11 wrz 2013, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przykro mi, że nie wyszło z sianiem ziółek
kurcze i szkoda, że nie mieszkasz bliżej, bo mam sporo oregano w gruncie (3letniego), które wydaje po rodzinie i znajomych bo mi się rozrosło za bardzo i bym Ci 1 krzaczek dała.

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Aniu ja już nie wysiewam ziół w domu,tylko kupuję na ryneczku,miałam podobnie,obraziłam się i spasowałam 

- zara
- 500p
ipako poddam się chyba na dobre, ilekroć biorę się za ziołowe siewy coś zawsze zawiedzie
Bardzo szkoda, że mieszkasz tak daleko chętnie przyjęła bym do adopcji taki zahartowany podarek
Nic to, poczekamy zobaczymy może z tej pozostałej marnej drobnicy coś jeszcze będzie
Annes 77 na przyszły rok nie będę już tak uparta, ze wszystko .."ja sama"
Pokupuje w szkółce ogrodniczej i basta, a jak się te siewki tegoroczne nie ogarną to jeszcze w tym roku znajdę im zastępstwo
Aniu tak czy inaczej muszę obkupić się na obczyźnie i chyba ja Ty kochana strzelę focha na ziołowe ambicje

Bardzo szkoda, że mieszkasz tak daleko chętnie przyjęła bym do adopcji taki zahartowany podarek

Nic to, poczekamy zobaczymy może z tej pozostałej marnej drobnicy coś jeszcze będzie

Annes 77 na przyszły rok nie będę już tak uparta, ze wszystko .."ja sama"

Pokupuje w szkółce ogrodniczej i basta, a jak się te siewki tegoroczne nie ogarną to jeszcze w tym roku znajdę im zastępstwo

Aniu tak czy inaczej muszę obkupić się na obczyźnie i chyba ja Ty kochana strzelę focha na ziołowe ambicje