Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 60 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  
Autor Wiadomość
LilaRose
 Tytuł: Re: Suszenie ziół
PostNapisane: 25 cze 2010, o 18:00 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 388
Skąd: Szczecin

 1 szt.
Pokrzywa- zbieramy gdy pędy są już wyrośnięte a liście dobrze wykształcone, zawsze jednak przed kwitnieniem roślin. Ścinamy całe pędy i pozostawiamy je do przewiędnięcia- wówczas mniej parzą. Ze ściętych pędów każdy liść należy obrywać oddzielnie, gdyż przy osmykiwaniu zlepiają się, zgniatają i przy suszeniu ciemnieją. Suszymy w suszarniach naturalnych- np. rozłożone na papierze w domu, w dobrze wentylowanym i jak najciemniejszym miejscu( w ostateczności w suszarkach w temp. do 25*C). Rozkładamy cienką warstwą.
Po wysuszeniu liście pokrzywy powinny mieć naturalną barwę, nie mogą być pokruszone.
Możemy również suszyć pokrzywę z pędami, które powinny być ulistnione na całej długości i niezdrewniałe(otrzymujemy wówczas surowiec- >ziele pokrzywy<. Poprzednio był >liść pokrzywy< :D . Cenniejszym surowcem jest jednak liść ).
Surowcem zielarskim w przypadku pokrzywy jest również jej korzeń, który zbieramy jesienią lub wczesną wiosną. Starannie oczyszczamy z zanieczyszczeń mineralnych i z części nadziemnych. Podsuszamy w suszarniach naturalnych a dosuszamy w temp. do 40*C. Korzeń po wysuszeniu powinien mieć ładną, jasną barwę.

Herbatka z liści pokrzywy jest bardzo smaczna. Dodatkowo napar z tego zioła jest świetny do płukania w nim włosów a świeze liście przyrządzone na sposób szpinaku są wartościową jarzyną.

:D

_________________
Pozdrawiam- Liliana


Góra   
  Zobacz profil      
 
harwi
 Tytuł: Re: Suszenie ziół
PostNapisane: 28 cze 2010, o 10:34 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1497
Skąd: Wrocław

 ---
Super wielkie dzięki za te informacje jeszcze raz.

_________________
A to moje Pole do popisu - ZAPRASZAM Wiola


Góra   
  Zobacz profil      
 
hazard
 Tytuł: Re: Suszenie ziół
PostNapisane: 2 lis 2010, o 13:31 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 178
Skąd: Gdańsk

 ---
Ale ze mnie gapa że tu wcześniej nie zajrzałam. A ja dwa tygodnie temu ciachnęłam i szałwię i tymianek, a to stanowczo za późno ;:223 . Nie dość że roślinki nie przygotują się do zimy, to jeszcze zioła mają bardzo mało olejków. Niedobrze.... :(

LilaRose dzięki za naprowadzenie mnie....

_________________
Nie ma to jak Matemblewo :-)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dorkasz1
 Tytuł: Re: Suszenie ziół
PostNapisane: 8 lis 2010, o 18:15 
Offline
200p
200p
Postów: 398
Skąd: Miłoszyce

 więcej niż 1
Nie będzie tak źle. Jest jeszcze stosunkowo ciepło (szczególnie ostatnie dwa tygodnie), więc z pewnością zdążą się zregenerować.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wisienka
 Tytuł: Re: Suszenie ziół
PostNapisane: 9 gru 2010, o 10:36 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4259
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1
A ja chętnie dowiedziałabym się coś o kwiatach dzikiej róży (rosa rugosa) -
kiedy zrywać (pora dnia), jak suszyć, jak przechowywać.
Taka herbatka z płatkami różanymi chyba musi być bardzo smaczna? :D
No właśnie! i z czym najlepiej je łączyć (choć to już odbiega od tematu :oops: )

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
LilaRose
 Tytuł: Re: Suszenie ziół
PostNapisane: 14 gru 2010, o 23:08 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 388
Skąd: Szczecin

 1 szt.
Bardzo proszę :D . Płatki róży- Rosa rugosa zbieram po opadnięciu porannej rosy i do południa, w momencie jej maksimum kwitnienia, tzn maksimum kwitnienia krzewu. Zbieram do wiklinowych koszyczków i cieniuję podczas zbierania- płatki zaparzają się bardzo szybko(więdną i tracą zapach), ważne- nie wolno ich ugniatać! Natychmiast po zbiorze układam je cieniutką warstwą na sitach i suszę w ok. 25- 30 stopniach Celsjusza. W wyższej temperaturze mają tendencję do hmm... przypalania się? Fragment płatka jest suchy, pozostała część jeszcze wilgotna. By uzyskać dobry susz trzeba je przypilnować i suszyć bardzo starannie, ja płatki odwracam w trakcie suszenia kilkakrotnie, delikatnie by nie pokruszyły się. Ważne jest też, by warstwa była cieniutka- płatki bardzo łatwo sklejają się dając nierównomiernie wysuszony surowiec. Podczas suszenia jest taki stresujący moment gdy płatki są zupełnie oklapnięte i mocno przywiędłe, trzeba to... przeczekać :D . Dobrze wysuszone płatki są wyraźnie suche, bardzo mocno pachną napełniając swoim zapachem pomieszczenie i, niestety, nieco tracą na kolorze- z biskupiego przechodzą w wyraźny róż. Płatki przechowuję w papierowych torbach, ale Wam polecam szklane słoje ze szklanymi korkami- mam nieodparte wrażenie, że przesiąkają zapachem papieru :shock: (albo bawełniane woreczki). W ogóle susz z płatków róż uważam za bardzo wymagający i chimeryczny- może jestem przewrażliwiona, ale trzymam go w osobnej szafce(!) niż resztę ziół- oprócz tego, że są higroskopijne to jeszcze... hmmm... może nie "łapią" zapachu innych ziół, ale tracą przy nich część swojego zapachu! A grzyby w torebkach na najniższej półce, one na najwyższej to śmierć dla ich różanego aromatu. Silnie aromatyzują też wszelkie plastikowe elementy nakrętek czy korków- nawet po myciu ciągle one pachną różanie. Jeżeli mamy zamiar umieścić różany susz w słoikach z metalowymi nakrętkami to tylko z nowymi- płatki natychmiast zaanektują wszelką woń po poprzednich mieszkańcach słoja z ową nakrętką.

Tak. Herbatka z płatkami róż jest smaczna. W wersji hard można ją pić samą z odrobiną miodu. Jako dodatek do herbaty czarnej a także zielonej- bardzo ładnie się to komponuje. Z pokrzywą. Z kwiatem głogu- płatki znacznie łagodzą jego ostry smak i zapach. No i z melisą, fiołkiem i miodem z kwiatów mniszka. W ulubionej filiżance przy książce czy filmie... Ach!
(Płatki polecam dodawać jak "przyprawę" nie jako bazę. Mam wrażenie, że herbatka lepiej wtedy smakuje)

:wit

_________________
Pozdrawiam- Liliana


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wisienka
 Tytuł: Re: Suszenie ziół
PostNapisane: 15 gru 2010, o 10:03 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 4259
Skąd: Strefa 6a

 więcej niż 1
Lila - dziękuję za odpowiedź. :wit
Widzę, że sprawa nie jest łatwa. Sprawdzę sobie jeszcze jak się robi konfiturę różaną.
U mnie kwiaty na krzakach dojrzewają sukcesywne. Hm... chyba że omija mnie to maksimum
kwitnienia krzewów, bo przyjeżdżam tylko w weekendy (i to też nie wszystkie :( )

W każdym razie kupię sobie suszarkę - mam nadzieję, że zda egzamin.
Próbowałam kiedyś suszyć miętę - powiązaną w pęczek i powieszoną - ale w ogóle
nie pachniała i nie smakowała jak ta kupna. :oops:

_________________
Pozdrawiam serdecznie


Góra   
  Zobacz profil      
 
dorkasz1
 Tytuł: Re: Suszenie ziół
PostNapisane: 20 gru 2010, o 10:39 
Offline
200p
200p
Postów: 398
Skąd: Miłoszyce

 więcej niż 1
Najintensywniej pachnie mięta pieprzowa. W porównaniu do niej, ta ze sklepu wcale nie pachnie :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
dorkasz1
 Tytuł: Re: Suszenie ziół
PostNapisane: 20 gru 2010, o 10:45 
Offline
200p
200p
Postów: 398
Skąd: Miłoszyce

 więcej niż 1
Ja ucieram płatki z cukrem w proporcji 1:1. Czyli tyle samo cukru ile płatków, wkrapiam trochę soku z cytryny i pakuję do suchych wyparzonych słoiczków. Najmniejszych jakie mam. Na wszelki wypadek przechowuję w lodówce. Nic się z nimi nie dzieje. Nawet przez 2 lata.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gatita
 Tytuł: Re: Suszenie ziół
PostNapisane: 4 maja 2011, o 14:51 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 957
Skąd: Warszawa

 ---
Pisaliście o suszeniu melisy.... A do czego jej używacie, oczywiście oprócz robienia naparów uspakajających :wink: A czy świeżą też można do czegoś wykorzystać ?

_________________
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Eryk-kun
 Tytuł: Re: Suszenie ziół
PostNapisane: 4 maja 2011, o 14:57 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 215
Skąd: Toruń

 1 szt.
Świeżą melisę można dodawać do surówek, dobrze komponuje się z dodatkiem soku z cytryny. Suszona traci większość aromatu.

_________________
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
gatita
 Tytuł: Re: Suszenie ziół
PostNapisane: 5 maja 2011, o 08:25 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 957
Skąd: Warszawa

 ---
Dzięki ! W zeszłym roku dostałam od koleżanki sadzonkę i widzę, że rozsiała mi się jak szalona wszędzie :roll:

_________________
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
danutka66
 Tytuł: Re: Suszenie ziół
PostNapisane: 10 cze 2012, o 13:08 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 734
Skąd: Opolskie cudne

 ---
A propos wspominanej wcześniej suszarki,czy piszecie o jakiejś specjalnej do ziół?
Jak przechowujecie wysuszone zioła?W słojach,plastikowych pojemnikach,papierowych torbach czy jeszcze inaczej?


Góra   
  Zobacz profil      
 
basia1986
 Tytuł: Suszenie ziół
PostNapisane: 23 wrz 2012, o 16:02 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 30
Skąd: okolice Wrocławia

 ---
Witam :)
Głównie chodzi mi o suszenie szałwii, mięty i melisy. Dziś ściełam (praktycznie do samej ziemi) szałwię i zamierzam ją ususzyć w specjalnej suszarce. Powinnam suszyć same liście, czy z łodygami? A co z pozostałymi?
Dziękuję :)

_________________
Moje domowe maluszki
Zieleniak kuchenny


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 60 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: albercik i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *