Biała jest wytrzymała jak chwast, nawet trochę tak wygląda ale inne są delikatne szczególnie niebieskie, Nigdy nie przezimowały w gruncie. Zimy u mnie bywają ostre.
Zaczyna się wysyp kwiatów:
Drozd Pięknie prezentują się Twoje lobelie, mnie najbardziej podoba się ta fioletowa. Moje też kwitną, mam inne dwa kolory postaram się je zaprezentować.
Aniu.
Chyba najbardziej delikatna jest Lobelia Cardinalis - Szkarlatna ( ostatnie moje zdjęcie) i wg. mnie niebieska.
Jaki to kolor Twojej - fiolet?.
Okrywam na zimę tylko gałązkami świerku ale zawsze mam w zapasie w piwnicy ,bo z nimi to nic nie wiadomo a szczególnie zależy od zimy - jaka będzie. Jak masz tylko jedną to radzę przesadź na zimę do doniczki i trzymaj w chłodnym miejscu. Wiosna możesz podzielić i jak trochę zrobi się ciepło posadzisz w gruncie.
Witam mam pytanie jakia ziemie lubia te rosliny i czy w srtefe klimatycznej 7a przetrwaja zime bo nie wiem czy moge je pozostawic w gruncie musze nadmienic ze na mojej dzialce jest ziemia gliniasta pozdrawiam i czekam na odp
Moje lobelie czerwona i szkarłatna przetrwały ostatnią zimę, ale co to była za zima.
Dokupiłam niebieską i teraz spróbuję przezimować je wszystkie w szklarni, a na wiosnę podzielić.
Dobrze, że trafiłam na ten wątek. Dzięki