Szafirki ( muscari )
Szafirki ( muscari )
Witajcie!!! Zakochałam się w kwiatach o pięknym kolorze, nazywają się szafirki, chciałabym je mieć na swojej działce, czy ktoś może mi powiedzieć w jaki sposób je zdobyć? Czy trzeba kupić cebulki albo jest jakieś inne rozwiązanie, a może ktoś ma nadmiar i chciałaby sprzedać. Czekam na odpowiedzi.
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najprostszym i zarazem najszybszym sposobem na uzyskanie kwiatów szafirków jest sadzenie cebulek przybyszowych. Pozyskuje się je od czerwca do sierpnia, i w zasadzie natychmiast sadzi do gruntu. Można przez jakiś czs przechowywać cebulki w piasku. Szafirki dobrze rozmnażają się też z nasion ale na kwiaty trzeba czekać dwa-trzy lata od wysiewu. Cebulki są łatwo dostępne w sklepach ogrodniczych. Koszt około 6 zł za 10 sztuk.
Mietek.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też wariuję za szafirkami - marzy mi się taki zielono-szafirowy busz
Na razie - dzięki dobremu serduszku kochanych forumowiczów (Minimisia, Tengel - dziękuję!) - mam już początek swojej kolekcji. Teraz trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo szafirki to bardzo drobniutkie kwiatki i wrażenie buszu daje dopiero duuuuuuuuuuużo roślinek.
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
-
-
Uprzejmie donoszę, że dokonałam zakupu cebulek szafirków w trzech różnych miejscach. Oto relacja z zakupów:
1. sklep ogrodniczy w centrum miasta - 0,50 zł za jedną cebulkę szafirka armeńskiego (białe i jasno-niebieskie były po 0,80 zł);
2. Praktiker - 9,99 zł za 35 cebulek szafirka armeńskiego;
3. Real - 5,49 zł za 20 cebulek szafirka armeńskiego.
Na razie kończę moje poszukiwania, bo chyba uda mi się już obsadzić cały planowany teren ;:228
Pozdrawiam!
1. sklep ogrodniczy w centrum miasta - 0,50 zł za jedną cebulkę szafirka armeńskiego (białe i jasno-niebieskie były po 0,80 zł);
2. Praktiker - 9,99 zł za 35 cebulek szafirka armeńskiego;
3. Real - 5,49 zł za 20 cebulek szafirka armeńskiego.
Na razie kończę moje poszukiwania, bo chyba uda mi się już obsadzić cały planowany teren ;:228
Pozdrawiam!
Witam. Też jestem wielką fanką szafirków. W tym roku w ogródku powsadzałam je, gdzie tylko mogłam, mam nadzieję, że na wiosnę będę miała wspaniały wysyp
W zeszłym tygodniu natomiast udało mi się w końcu upolować białe szafirki. Kupiłam paczuszkę zawierającą 5 cebulek "Album" w Intermarche, za 5 zł. Mam nadzieję, że coś mi z nich wyrośnie 
Edit: Ja na wiosnę kupiłam w Biedronce cebulki Jeżówki Purpurowej, wsadziłam do gruntu i nic nie wyrosło
Robiąc teraz porządki w ogródku na zimę okazało się, że po cebulkach nie został najmniejszy ślad. :x Oby z szafirkami poszło lepiej 

Edit: Ja na wiosnę kupiłam w Biedronce cebulki Jeżówki Purpurowej, wsadziłam do gruntu i nic nie wyrosło

Witam wszystkich
Mam b. dużą nadwyżkę cebulek niebieskich szfirków. Jeśli ktoś chce jeszcze ryzykować sadzenie to mogę wysłać, jeśli nie, to w przyszłym roku będę miała znowu (nie dałam rady przerzedzić wszystkich). To są wymieszne 2 odmniany (te popularne i o dużych kwiatostanach).
Mam zdjęcia, ale nie wiem czy w tym dziale można wstawiać.
Szkoda, że wcześniej nie trafiłam na to forum. Kopalnia wiedzy, pomysłów, dobrych rad, no i przepięknych zdjęć. Chyba się uzależnię od kolejnego forum (na kocie już dawno zachorowałam)

Mam b. dużą nadwyżkę cebulek niebieskich szfirków. Jeśli ktoś chce jeszcze ryzykować sadzenie to mogę wysłać, jeśli nie, to w przyszłym roku będę miała znowu (nie dałam rady przerzedzić wszystkich). To są wymieszne 2 odmniany (te popularne i o dużych kwiatostanach).
Mam zdjęcia, ale nie wiem czy w tym dziale można wstawiać.
Szkoda, że wcześniej nie trafiłam na to forum. Kopalnia wiedzy, pomysłów, dobrych rad, no i przepięknych zdjęć. Chyba się uzależnię od kolejnego forum (na kocie już dawno zachorowałam)
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Liście, to "aparat gębowy" rośliny !!!!
W nich zachodzi fotosynteza i przetwarzanie pokarmu, więc obcięcie teraz, spowoduje raczej zamieranie cebul z niedożywienia.
Kupione przez Ciebie cebulki mogły byc młode, niekwitnące przez rok, dwa. Poczekaj, nawieź je odrobiną Azofoski, może gdy rozrosną się i zgromadzą w cebuli niezbędne siły, wystrzelą kwiatami w przyszłym roku.
Zauważ, że cebule kwalifikuje się w/ g wilkości/ obwodu. Tylko te największe w danej odmianie, daja gwarancję na dużą ilość kwiatów w przyszłym roku. Na kwiaty z cebul małych / przybyszowych , trzeba czasem czekac 2-3 lata. :P
W nich zachodzi fotosynteza i przetwarzanie pokarmu, więc obcięcie teraz, spowoduje raczej zamieranie cebul z niedożywienia.
Kupione przez Ciebie cebulki mogły byc młode, niekwitnące przez rok, dwa. Poczekaj, nawieź je odrobiną Azofoski, może gdy rozrosną się i zgromadzą w cebuli niezbędne siły, wystrzelą kwiatami w przyszłym roku.
Zauważ, że cebule kwalifikuje się w/ g wilkości/ obwodu. Tylko te największe w danej odmianie, daja gwarancję na dużą ilość kwiatów w przyszłym roku. Na kwiaty z cebul małych / przybyszowych , trzeba czasem czekac 2-3 lata. :P