Dawno nic nie pisałem,ale brak czasu i warunki jakie panują sprawiały że zatrwian nie był za bardzo fotogeniczny.Pomimo suszy zabiera się za życie,ale tylko dlatego że mam możliwość (jako nieliczna roślina) jego podlewania.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Cześć Witku
U mnie powoli kończy się zatrwian i w związku z tym mam do ciebie pytanie.
Po zbiorach co roku wyrywałem kwiaty razem z chwastami,czy istnieje jakiś inny sposób na pozbycie sie wszystkiego na redlinach,tak sobie pomyślałem spryskać to wszystko randapem odczekać chwilę i zaorać czy to dobry pomysł ?
A jak ty to robisz po zbiorach ?
Piotr
U mnie sezon na na zatrwian powoli też się kończy,ale jeszcze jakieś dwa tygodnie będzie kwitł.
Ja po wszystkim na podkaszarkę zakładam nóż i jadę po samej ziemi.Następnie głęboka orka.Czasami używam też żyłki,ale szybko i dużo jej się zużywa gdyż rośliny są twarde.
Taki oprysk Piotrze szczerze Ci odradzam.Po cóż jeszcze w tym naszym chemicznym świecie jeszcze dodatkowo tą mocną artylerią ziemię karmić.
Serdecznie pozdrawiam. MK Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę.Bruno/Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Czas przyspiesza coraz bardziej i doczekaliśmy się nowego sezonu,także zatrwianowego.
Zgodnie z terminem który stosuję od lat 19 marca wysiałem swój w sześciu kolorach.Ostatni,czyli żółty tradycyjnie wysieję z 3-tygodniowym poślizgiem.
Po pięciu dniach większość siewek już wzeszła.Czekam jeszcze na błękitnego marudera. On jakiś widać normalny - prawdziwie...ludzki.
Faworyt- piękne masz zatrawiany W tamtym roku " zaraziłeś" mnie zdjęciami. Kupiłam nasiona wysiałam zeszło mi kilka -wszystkie żółte. Bardzo mi się spodobały . W tym roku wysiałam resztę nasion, które mi zostały w tamtym roku i nic nie zeszło czyżby nasiona za stare? Datę ważności miały dobrą. Czy Tobie zawsze tak ładnie schodzą, możesz polecić jakieś nasiona?