Kurkuma,ostryż (Curcuma)
- badzia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kurkuma
A jaki odczyn podłoża proponują fachowcy? W tym wątku nikt o tym nie wspomina ani słowem. Póki co szukam kurkumy w kwiaciarniach. Myślę, że z dorosłym egzemplarzem lepiej sobie poradzę niż z malutkim kawałkiem kłącza.
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli szukasz czegoś innego niż gatunek Curcuma longa to jest do dobry pomysł, można się też rozejrzeć na wiosnę, widziałem raz w Auchan kłącza jakiejś różowokwiatowej formy ozdobnej.
Ziemia przepuszczalna, piaszczysta i próchniczna, pH 5-7,5. żródło
Ziemia przepuszczalna, piaszczysta i próchniczna, pH 5-7,5. żródło
- badzia
- Kontakt:
Dobrze,że nie ma kaprysów co do gleby, że zwykła ogrodowa jej wystarczy.Nie znam gatunków tej rośliny. Z obrazków się orientuję,że się różnią. Ale czy tylko kolorem kwiatu,czy i właściwościami leczniczymi. Bo do leczenia potrzebuję. Drako, wiesz może coś o takiej, jej nazwę?
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Ta przyprawowa to właśnie C. longa. Nie wiem czy skoro potrzeba jej więcej to czy nie opłaca się rozejrzeć w sklepach za kłączami na wagę, nie zapomnij dodać pieprzu czarnego żeby polepszyć wchłanianie kurkuminy. 

- badzia
- Kontakt:
Chyba masz rację. Zacznę od sklepów, ale i kwiaciarni nie ominę. Wzbogaciłeś moją wiedzę o pieprzu. Cenna rada.Dzięki.
- nicktosia
- 100p
- Od: 9 sie 2014, o 21:32
Zachwyciło mnie to cudo w sklepie ogrodniczym. Pojęcia nie miałam o tym, z jakiej rośliny pozyskuje się przyprawę i że jest tak urodziwa. Do jesieni kwitła pięknie, a kiedy w grudniu zaczęła żółknąć to wyjęłam kłącza z doniczki jakieś 3 tygodnie temu, owinęłam papierem i położyłam na parapecie zimnego pomieszczenia. Ciekawe czy uda mi się ponownie uzyskać tak pięknie kwitnącą roślinę.

- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja przechowywałem ją w inny sposób, po prostu przestawałem podlewać i zostawiałem ją w doniczce. Przechowywałem w ciemnej i zimnej komórce, a na wiosnę przenosiłem na parapet i podlewałem.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Senior, kwitła Ci powtórnie?
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
- nicktosia
- 100p
O takim sposobie też czytałam, nie wiedziałam który wybrać. Teraz już pewnie nie ma co robić zamieszania i wkładać ją z powrotem do doniczki.. Czy Twój sposób doprowadził do kwitnienia w kolejnych sezonach?
- Senior
- Od: 1 sty 2017, o 01:25
Będzie ci kwitnąć przez wiele lat. Jeżeli kłącze się rozrośnie to możesz mieć więcej kwiatostanów niż jeden.
- nicktosia
- 100p
Byłoby fantastycznie! Narobiłeś mi nadziei
Muszę jeszcze więcej doczytać w różnych źródłach o warunkach uprawy.

Muszę jeszcze więcej doczytać w różnych źródłach o warunkach uprawy.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
Na 3 stronie tego wątku jest link do artykułu o kurkumie.
Pozdrawiam Anida
- nicktosia
- 100p
Dzięki, przeczytałam. Zastanawiam się, czy jako fungicyd może posłużyć nadmanganian potasu? Odkażałam w nim kiedyś cebule tulipanów i poradziły sobie potem nie najgorzej.
Trochę mnie martwią podane w tym artykule zalecenia zimowania kłączy.. Ale już chyba zostawię moje tak jak są i zobaczę wiosną, czy się obudzą.
Trochę mnie martwią podane w tym artykule zalecenia zimowania kłączy.. Ale już chyba zostawię moje tak jak są i zobaczę wiosną, czy się obudzą.
-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
Przepraszam Drako, dopiero teraz zauważyłam Twoją odpowiedź. Rozumiem, że chodzi o moczenie bulw kurkumy. Niestety, musiałabym zaczekać, aż straci liście i wejdzie w stan uśpienia. Teraz rośnie jak szalona. Wspoczynek przechodzi latem (jak już przesadzę ją do gruntu), po czym jesienią znowu rusza. Może spróbuję ją wykopać późnym latem, zanim wypuści pierwsze liście i przetrzymać na sucho do wiosny?Drako pisze:Próbowałaś przerywać wiosną spoczynek moczeniem w ciepłej wodzie?
Pozdrawiam,
Iwona
Iwona
-
- 200p
- Od: 20 lip 2018, o 00:20
Udało mi się zastopować moją kurkumę. Jesienią nie wnosiłam jej do domu, jak to zwykle robiłam, tylko wstawiłam do szopy i zapomniałam o niej. Aż do dziś, kiedy to postanowiłam przesadzić ją do większej doniczki. I doczekałam się całkiem sporego zbioru
:

Zostawiłam 3 największe kurkumy do posadzenia na przyszły sezon, a resztę przerobiłam na pastę i zamroziłam

Zostawiłam 3 największe kurkumy do posadzenia na przyszły sezon, a resztę przerobiłam na pastę i zamroziłam

Pozdrawiam,
Iwona
Iwona