Rozmnażanie tulipanów z nasion
-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety, nie znalazłem nigdzie informacji o siewie nasion tulipana. Rozmnażany jest z cebulek przybyszowych, powstających z cebuli matecznej, która zanika. Z tego co wiem, siew jest stosowany wyłącznie przez hodowców nowych odmian, a nasiona zebrane z przypadkowego kwiatu nie muszą dać roślin o identycznych cechach. Na wynik z siewu trzeba czekać cztery - pięć lat. W przypadku, o którym piszesz, mogła powstać tylko jedna cebulka, gdyż nie usunięto przekwitającego kwiatka i dopuszczono do powstania nasion.
Mietek.
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!
Czy nasiona są dobrze wykształcone? Czasami wskutek niezgodności genetycznej może powstawać zarodek, ale dalej się nie rozwija.
Warto krzyżować spokrewnione ze sobą grupy tulipanów.
A co do postępowania z nasionami, to należy je jesienią wysiać do skrzynek w podłoże torfowe zmieszane z piaskiem, przykryć cienką warstwą piasku i często zraszć. Skrzynki najlepiej umieścić w temperaturze 20-22 st. C i przykryć folią.
Po skiełkowaniu nasion siewki trzeba rozsadzić i uprawiać w doniczkach do maja, po przymrozkach wysadzić do gruntu.
Pierwsze kwiaty mogą się pojawić po ok. 3 latach uprawy.
Czy nasiona są dobrze wykształcone? Czasami wskutek niezgodności genetycznej może powstawać zarodek, ale dalej się nie rozwija.
Warto krzyżować spokrewnione ze sobą grupy tulipanów.
A co do postępowania z nasionami, to należy je jesienią wysiać do skrzynek w podłoże torfowe zmieszane z piaskiem, przykryć cienką warstwą piasku i często zraszć. Skrzynki najlepiej umieścić w temperaturze 20-22 st. C i przykryć folią.
Po skiełkowaniu nasion siewki trzeba rozsadzić i uprawiać w doniczkach do maja, po przymrozkach wysadzić do gruntu.
Pierwsze kwiaty mogą się pojawić po ok. 3 latach uprawy.
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozmnażanie tulipanów z nasion
To może być fascynująca przygoda. Szkoda że to aż pięć lat czekania.
Ja mam dużo takich małych cebulek tulipanów, co z nimi zrobić, wsadzić w jednym koszyczku, czy one muszą narosnąć, aby za rok coś z nich było? Bo chyba szkoda wyrzucać. Poradźcie.
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dokladnie, ja też mam cały koszyk cebulek przybyszowych i nie mam pomysłu co z nich zrobić. Czy wsadzić ot tak do ziemi, czy z koszyczkiem
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 gru 2017, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam
Czas odświeżyć temat
Ja może ze 3 lub 4 lata temu (no nie wiem) zostawiłem kwiatostany na tulipanach i kiedy dojrzały pozostawiłem je w starej szopce na półce (szczerze-zapomniałem o nich
).Wiosną posiałem je w ogródku,gdyż miały już małe kiełki i korzonki
.Nie dbałem o nie zbytnio,prócz odchwaszczania.W przyszłym roku (2018
) zamierzam je wykopać i porozsadzać by miały więcej miejsca.Mam nadzieję,że za rok zobaczę efekt zapylenia przez pszczoły-może będzie to coś wyjątkowego
Zobaczymy.Teraz niech sobie śpią
Pozdrawiam

Czas odświeżyć temat

Pozdrawiam