I tak wychodzi na to, że Nr 6 to Strombocactus esperanzae, ale reszty też raczej nie wiem.

Mnie to wygląda na Austrocylindropuntia subulata, swoją drogą mamy osobny wątek do identyfikacji roślinek i tam zapewne zostanie Twoje zapytanie przeniesione
Problem w tym, że najczęściej nie da się bardziej precyzyjnie określić roślinki bo albo za mała albo to jakaś hybryda. Jeśli ktoś odsprzedaje rośliny bez opisu to najczęściej właśnie dlatego, że to kundelki. Przy okazji: 10 to hybyryda Echinopsis/Lobivia. Takiej roślinki w naturze nie upolujesz.jandom1 pisze:Fajnie, jakby ktoś wiedział dokładnie co to za roślinki, a nie tylko że to np. Mammillaria, Notocactus czy Gymnocalycium, bo już długo nazw niektórych roślin szukam i nie mogę sobie poradzić
A ja się tak zapytam co rozumiesz pod pojęciem "nowej nomenklatury". W ostatnich kaktusowych encyklopediach u parodii nastąpiły spore rewolucje i przyznam się, że ja w tej chwili nie orientuję się, gdzie wylądowały notokaktusy, eriokaktusy, wiginsie i inne prarodiopodobne rodzaje.PiotrAPD pisze:Ja jako zwolennik nowej nomenklatury
Ja tylko z dokładnością co do rodzaju:Dr Kaktus pisze:Parę kaktusów, świeżo kupionych, przed przesadzeniem. Identyfikacja na pewno pomoże w odpowiedniej opiece nad roślinami.
Z góry dziękuję.