Proszę o weryfikację feraka zamieszczonego na fotkach poniżej,
czy to jest Ferocactus rectispinus lub może F.emoryi, ewentualnie F. emoryi var. rectispinus
Może to być F. emoryi ale kupując w sklepach na działach ogrodniczych nie możemy mieć pewności. Szczególnie przy tym rodzaju. Dlatego lepiej jest go opisać Ferocactus sp.
Rośnie cały rok na północnym mocno zacienonym oknie, na werandzie murowanej bez ogrzewania, mrozu nie ma ale jest nieprzyjemnie zimno zimą ( z cyklamenami i drzewkiem szczescia). 31 marca muszę się wyprowadzić a w nowym domu na 1 piętrze wszystkie okna są zachodnie i boję się że mi zmarnieje bo latem próbowałam trzymać go na zewnątrz i prawie padł.
Dzięki Tomku za potwierdzenie Puny, przy okazji wrzucam jeszcze dwie rośliny do weryfikacji tym razem to Mammillarie,
ta po prawej na pierwszej fotce to wg mnie Mammillaria karwinskiana ssp nejapensis ale zawsze lepiej spytać specjalistę.
Dziękuję Basiu za naprowadzenie.
Ta moja roślina bardzo jest podobna do Kalanchoe longiflora, ale natknąłem się jeszcze na Kalanchoe sexangularis. Oba podobnie wyglądają i mają kwadratowe łodygi jak moje. Ciężko będzie obecnie dojść który to z nich...trzeba będzie poczekać jak się wybarwi,podrośnie a może zakwitnie