Tomek oświecisz mnie dlaczego urwać odrost i ukorzeniać od nowa ?blabla pisze:Kupić szczepionego kaktusa, gdzie podkładką jest właśnie Hylocereus i poczekać aż podkładka wypuści odrost. Następnie taki odrost oderwać i ukorzenić.

Tomek oświecisz mnie dlaczego urwać odrost i ukorzeniać od nowa ?blabla pisze:Kupić szczepionego kaktusa, gdzie podkładką jest właśnie Hylocereus i poczekać aż podkładka wypuści odrost. Następnie taki odrost oderwać i ukorzenić.
Czy ta zasada odnosi się do wszystkich roślin, czy tylko do tej konkretnej.blabla pisze:Podkładka jest bez stożka wzrostu.
Czyli tak, szczepka np. epiphyllum jak wypuści odrost boczny to mam go odciąć i ukorzenić , tak ?peter86 pisze: Do wszystkich się to tyczy
No nie rozumiem, przecież 90 % roślin ukorzenionych z kawałka liścia czy łodygi nie ma stożka wzrostu.blabla pisze:ale wtedy roślina będzie wyglądać co najmniej dziwnie.
Większość roślin tak ma, tak żyje i korzysta z tego systemu korzeniowego podkładki czy ukorzenionej szczepki, po co ukorzeniać i się trudzić, skoro te korzenie już są !blabla pisze:rozwijał korzystając z systemu korzeniowego podkładki a ona sama pozostanie bez zmian
Tomek, powinien, ale chyba nie znasz realiów , nie zawsze się da uciąć tak żeby szczepka miała stożek wzrostu.blabla pisze:Każdy kawałek rośliny, który jest przeznaczony do ukorzenienia powinien mieć stożek wzrostu.
Ładną roślinę ? No to faktycznie się nie rozumiemy.blabla pisze:Następnie wypada ten odrost ukorzenić, by otrzymać ładną, typową roślinę.