Ziemia do sukulentów...
-
- 100p
- Od: 29 gru 2009, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ziemia do sukulentów...
Jak samemu przygotować ziemię (mieszankę) odpowiadającą sukulentom?
pozdrawiam Tomek
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ziemia dosukulentów...
Bardzo szeroki - rozległy temat ! - sprecyzuj do jakich sukulentów chcesz sporządzić podłoże, wtedy ktoś napisze dobrą radę.tomek250611 pisze:jak samemu przygotować ziemię (mieszanke) odpowiadającą sukulentom?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- 100p
Re: Ziemia do sukulentów...
Ziemia do sukulenków + piasek + Żwirek + Żwirek na dno doniczki ( drenaż )
To jest najbardziej uniwersalna mieszanka do kaktusowatych jaka znam
To jest najbardziej uniwersalna mieszanka do kaktusowatych jaka znam

-
- 50p
- Od: 22 paź 2009, o 13:55
Włączę się do tematu. Ja też planuje stwożyc mieszankę uniwersalną. Zakupiłem już 2 worki ziemi do kaktusów róznej firmy (compo i substral). Co sądzicie o tym, gdybym zrobił tak: Te ziemie które zakupiłem zmieszał ze sobą, dokupił jeszcze np. ziemi torfowej, przesiał przez sito i również zmieszał ja z tymi co już mam, dosypał piasek i kruszywo ceglane?
Można mieszać dowolnie ziemie ? Czy lepiej posadzić w ziemi jednego gatunku i firmy?
Czy kruszywo ceglane to moge ze zwykłej cegły zrobić ?
Na spód planuje dać drobny żwirek, kamyczki, które przywiozłem znad morza.
Można mieszać dowolnie ziemie ? Czy lepiej posadzić w ziemi jednego gatunku i firmy?
Czy kruszywo ceglane to moge ze zwykłej cegły zrobić ?
Na spód planuje dać drobny żwirek, kamyczki, które przywiozłem znad morza.
Już torfowej nie dodawaj ! Co za dużo to nie zdrowo 

- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Ja używam ziemi do kaktusów firmy Kronen, przesiewam ją jak przeschnie przez grube sito. Na dno doniczki z dziurkami daję jakieś drobne kamienie otoczaki z rzeki, żwirek czasem kermazyt (zależy co mam). Do ziemi tej dodaję piasek, żwirek, a ostatnio zamiast żwirku użyłem potłuczonej cegły i skruszonego kermazytu. Zauważyłem, że w takiej mieszance, gdzie jest więcej mineralnych składników, kaktusy czy sukulenty mają lepszy system korzeniowy. 

Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
Można też dodać troszkę gliny i węgiel drzewny-rozdrobniony. Torf długo trzyma wilgoć, po podlaniu pęcznieje i może uszkodzić korzenie. Jak całkiem przeschnie wtedy nie trzyma wody i korzenie nie mogą pobrać wody i roślina usycha. Wiadomości z książki o kaktusach stare wydanie ale dobre.
-
- 100p
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 sty 2011, o 22:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ziemia do kalanchoe
Jaki rodzaj ziemi jest najlepszy do kalanchoe? Czy może być taka do kaktusów? Tutaj:Link zmoderowano. bab... jest napisane o jakiejś ziemi liściowej. Co to właściwie jest?
- Delete
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
Re: Ziemia do kalanchoe
Najlepiej kupić ziemię do kaktusów i zmieszać ją z piaskiem. Najlepsza forma wg.mnie do Kronen, chociaż ostatnio trafiłem na ziemię z dużą ilością gałęzi i tego typu szczątków, ale jak sądzę to tylko 'wadliwa' partia.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 sty 2011, o 22:05
Dziękuję
Poszukam tej 'Kronen'. A czy wie ktoś co to takiego ziemia liściowa?

- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
Ziemia liściowa to po prostu torf z liści drzew
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Ziemia do sukuletnów (problem)
Witam!
Kupiłem ziemię do kaktusów m-ki SUBSTRAL podloze-do-kaktusow-substral,p62468,l385.html (tak wiem przepłaciłem!) i z doświadczenia wiem, że to nie jest niestety najlepsza ziemia - ma ten feler, że słabo nasiąka wodą. Ma dobrą drożność - to fakt, ale żeby dobrze podlać roślinę do trzeba całą doniczkę zanurzyć w wodzie na kilkanaście minut.
Ma też taką złą własność, że jak się wysuszy to mocno się kurczy - może to uszkodzić korzenie rośliny.
Pytanie: czy można tę ziemię jakoś "wzbogacić" aby trochę osłabić powyższe złe czynniki np. perlit (trzyma wilgoć i często widzę takie białe ziarenka w doniczkach z kaktusami w sklepach) dodać lub żwir (taki bardzo drobny 1-2mm)? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
A jakiej firmy ziemia do kaktusów jest najlepsza (chodzi mi o dobrą ziemię dla grubszy i wilczyomlecza białonerwowego). Trochę przejrzałem net i jest tych firm b. dużo:
Z uwagi na fakt,że linki - a było ich tu wiele - bardzo szybko się dezaktualizują i zaśmiecają forum,zostały usunięte.Adm.KaRo
Kupiłem ziemię do kaktusów m-ki SUBSTRAL podloze-do-kaktusow-substral,p62468,l385.html (tak wiem przepłaciłem!) i z doświadczenia wiem, że to nie jest niestety najlepsza ziemia - ma ten feler, że słabo nasiąka wodą. Ma dobrą drożność - to fakt, ale żeby dobrze podlać roślinę do trzeba całą doniczkę zanurzyć w wodzie na kilkanaście minut.
Ma też taką złą własność, że jak się wysuszy to mocno się kurczy - może to uszkodzić korzenie rośliny.
Pytanie: czy można tę ziemię jakoś "wzbogacić" aby trochę osłabić powyższe złe czynniki np. perlit (trzyma wilgoć i często widzę takie białe ziarenka w doniczkach z kaktusami w sklepach) dodać lub żwir (taki bardzo drobny 1-2mm)? Jeśli tak to w jakich proporcjach?
A jakiej firmy ziemia do kaktusów jest najlepsza (chodzi mi o dobrą ziemię dla grubszy i wilczyomlecza białonerwowego). Trochę przejrzałem net i jest tych firm b. dużo:
Z uwagi na fakt,że linki - a było ich tu wiele - bardzo szybko się dezaktualizują i zaśmiecają forum,zostały usunięte.Adm.KaRo
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Żadne z dostępnych na rynku podłoży "dla kaktusów" czy "dla sukulentów" nie nadaje się do bezpośredniego użytku. Należy do nich dodać dużą ilość fakcji mineralnych, by można było posadzić do nich rośliny. Ja dodatkowo usuwam wszystkie cząstki o wymiarach przekraczających 2mm. Docelowy udział frakcji mineralnych w podłożu to 50-80%. Tylko pozostałe 50-20% może stanowić "ziemia dla kaktusów". Szczegóły w tym wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=29595
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek