Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 238 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 10, 11, 12, 13, 14  
Autor Wiadomość
norbert76
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 12 kwi 2019, o 20:31 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 12489
Skąd: Jelenia Góra

 więcej niż 1 szt.
Może być.

_________________
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Storczykowo u Norberta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
esia
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 12 kwi 2019, o 20:49 
Offline
50p
50p
Postów: 58

 0 szt.
To świetnie ;:138 Bezpieczniej się czuję z takim gotowym podłożem, niż jakbym miała mieszać sama. Jutro biorę się za przesadzanie. Czy wszystkie mogę wsadzić w to samo podłoże, czy któraś lepiej będzie w mieszance ziemia uni + agroperlit? Kupiłam jeszcze dziś pieniążka czy on także może rosnąć w ziemi do sukulentów?


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Maciek13
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 24 cze 2019, o 15:10 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1133
Skąd: Zofianka Górna

 1 szt.
:wit Dziś zabrałem się za przesadzenie mammillari, która do dej pory rosła w torfie. Niestety podczas oczyszczania korzeni z ziemi wiele z nich mi się pourywało wraz z torfem, ponieważ był bardzo mocno przesuszony i zbity. Teraz mam czekać tydzień, aż korzenie się zabliźnią?
Pozdrawiam serdecznie ;:168
Obrazek

_________________
Doniczkowe i ogrodowe u Maćka :)
Śmiechu warte sucholuby Maćka
Pozdrawiam Maciek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
norbert76
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 24 cze 2019, o 22:49 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 12489
Skąd: Jelenia Góra

 więcej niż 1 szt.
Tak.

_________________
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Storczykowo u Norberta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
NINa
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 30 sie 2019, o 18:57 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 457
Skąd: Kraków

 0 szt.
A ja mam takie pytanie. W tym roku, w ramach eksperymentu posadziłam większość kaktusów (Echinopsis, Lobivia, Chamaelobivia, Gymnocalycium, Euphorbia) w gruncie, 5-7-letnie okazy. Ponieważ zbliża się jesień, a kaktusy są napite do granic możliwości, to chciałam się dowiedzieć, czy jest sens przesadzać je z powrotem do doniczek teraz w końcu lata, i czy się przyjmą przed zimą? Czy raczej mam je wykopać ok. października, wrzucić pojedynczo do tutek z gazet i schować w jakimś pudle w piwnicy, żeby zimowały w ciemności do wiosny? Czytałam, że tak też można przechowywać kaktusy, bez doniczek. Do tej pory zimowałam w piwnicy w doniczkach, niepodlewane przez 1-2 msc. przed wniesieniem, wystawiałam na zewnątrz dopiero w połowie maja i cieniowałam. W mieszkaniu nie trzymam, bo nie ma miejsca.

_________________
Moje rośliny domowe i kaktusy | Największy portal tylko o filodendronach


Góra   
  Zobacz profil      
 
basiaamatorka
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 30 sie 2019, o 20:43 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 398
Skąd: opolskie

 0 szt.
Powtórzę po pewnym Kaktusiarzu, który rok rocznie sadzi kaktusy do gruntu i to pod chmurkę , chyba nieco na zboczu. Otóż opowiadał, że wyjmuje z gruntu, tak jak masz zamiar zrobić w II wersji. Przycina korzenie, bo się pięknie rozrastają, zdaje się, że trzyma kaktusy w kontenerkach, nieco odkryte i w chłodzie. Czy w ciemności to nie wiem. Za to efekty ma imponujące, kwitną i przyrastają świetnie.

_________________
Basia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
NINa
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 30 sie 2019, o 22:40 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 457
Skąd: Kraków

 0 szt.
Fajnie, dziękuję za szybką odpowiedź. One faktycznie mają ładniejsze korpusy w gruncie, bo i więcej miejsca, wilgoć, ale co do kwitnienia, to wydaje mi się, że obficiej kwitną w doniczkach, może gleba jest zbyt bogata w składniki, jeśli w naturze rosną na skałach. Posadziłam na płaskim gruncie, w zwykłym ogródku, niektóre w pełnym słońcu, niektóre ukryte trochę pod nasturcjami, inne do 14-ej mają cień, potem pełne słońce aż do zachodu, różnie. Miejscami straszny u mnie bajzel :) Aż dziwne, że ślimaki ich nie ruszają, poza odgryzieniem pąków Gymnocalycium. Nie sadziłam do gruntu Mammillarii, bo ślimaki wyżerały je od środka nawet w uprawie doniczkowej.

_________________
Moje rośliny domowe i kaktusy | Największy portal tylko o filodendronach


Góra   
  Zobacz profil      
 
dodo77
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 30 wrz 2019, o 13:12 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Postów: 31

 1 szt.
Witam ponownie.
Moje sukulenty są już tydzień w ziemi od kiedy je przesadziłem no i chciałbym je podlać. Pytanie jak bardzo? Czy podlać normalnie, podlać ale nie za dużo czy może nawet spryskać tylko? Mam różne gatunki :/
Obrazek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
blabla
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 2 paź 2019, o 12:02 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 7380
Skąd: Gdańsk

 więcej niż 1 szt.
Sugeruję podlać je w kwietniu.

_________________
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Arash37
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 6 paź 2019, o 13:42 
Offline
200p
200p
Postów: 302
Skąd: Sułkowice (koło Krakowa)

 więcej niż 1 szt.
Wolno rośliny przesadzać w trakcie zimowania? Czy lepiej to zrobić zaraz przed wyniesieniem na zimowisko?

_________________
Pozdrawiam, Filip
Rośliny Filipa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
norbert76
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 6 paź 2019, o 13:47 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 12489
Skąd: Jelenia Góra

 więcej niż 1 szt.
O jakie konkretnie chodzi?

_________________
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Storczykowo u Norberta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Arash37
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 6 paź 2019, o 13:53 
Offline
200p
200p
Postów: 302
Skąd: Sułkowice (koło Krakowa)

 więcej niż 1 szt.
O kaktusy rzecz jasna. Chodzi mi po prostu o to czy można "przerywać im sen" i wtedy je przesadzać czy lepiej wtedy kiedy się je znosi na zimowisko?

_________________
Pozdrawiam, Filip
Rośliny Filipa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
norbert76
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 6 paź 2019, o 13:55 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 12489
Skąd: Jelenia Góra

 więcej niż 1 szt.
Można na zimowisku. Mają wtedy więcej czasu na regenerację systemu korzeniowego.

_________________
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Storczykowo u Norberta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
blabla
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 6 paź 2019, o 22:51 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 7380
Skąd: Gdańsk

 więcej niż 1 szt.
Warunkiem jest posadzenie do zupełnie suchego podłoża.

_________________
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Fonev
 Tytuł: Przesadzenie dużego kaktusa
PostNapisane: 22 lut 2020, o 12:05 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 14

 0 szt.
Witam,
podjąłem się pomocy babci w przesadzeniu kwiatów, a ona wyjechała mi z takim wybrykiem natury....
Jak tego dokonać on się opiera o linki wstążki i sznurki od rolet....
Jakieś sugestie.

Obrazek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
norbert76
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 22 lut 2020, o 12:27 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 12489
Skąd: Jelenia Góra

 więcej niż 1 szt.
Przede wszystkim ten kaktus jest po prostu wyciągnięty wskutek nieprawidłowej uprawy. Od zbyt ciemnego stanowiska poprzez zbyt żyzne podłoże, nieprawidłowe podlewanie (w okresie jesienno-zimowym nie podlewamy kaktusów) po zbyt ciepłe w okresie jesienno-zimowym.
Jeśli chodzi o samo przesadzanie, to istnieje ryzyko że po prostu się połamie - wyciągnięte pędy są bardziej na to podatne. Na pewno będziesz potrzebować do pomocy drugiej osoby. Wszystkie pędy dobrze byłoby uprzednio delikatnie ze sobą związać, można wbić dodatkowo w podłoże jakiś kijek i do niego sznurkiem przywiązać. A dopiero potem wyciągnąć z doniczki i to tylko w poziomie, czyli kładąc na jakiejś powierzchni.

_________________
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Storczykowo u Norberta


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Fonev
 Tytuł: Re: Jak poprawnie przesadzic???
PostNapisane: 22 lut 2020, o 16:14 
Offline
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Postów: 14

 0 szt.
Udało się.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 238 ]  Idź do strony nr...        1 ... 10, 11, 12, 13, 14  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *