Witam ,czy ktoś byłby w stanie mi podpowiedzieć jakim gatunkiem aloesa jest ta roślinka? Czy to w ogóle jest aloes z góry dziękuję wydaje mi się że to aloes black star ale nie wiem :/
A chcialam jeszcze zapytac o ten gasteraloe,bo niewiele znalazlam w necie, on jest jak aloes? Czy jednak stracil swoje wlasciwosci na rzecz wygladu niestety nie mam zadnego doswiadczenia w hybrydach
Hej!
Znalazłam ten oto okaz (dołączone foto) w Ikei i się nad nim ulitowałam. Mam go od ponad roku ale ostatnio znika mu ten puch, więc potrzebuje jego nazwy gatunkowej.
Gorzelnia ja nie jestem na 100% pewna, że ten Twój wcześniejszy to melokaktus. Tak mi się na pierwszy rzut oka skojarzył. Czy on jest duży? Ma dużo żeber.
BTW melaki mają swoje zalety - można je zimować "na ciepło". Ja się na nich nie znam jakoś szczególnie. Może odezwie się ktoś bardziej biegły w tym rodzaju.
Tu można je pooglądać: http://www.ptmk.warszawa.pl/kolekcje/ba ... _mel1.html
Kaktusytoja to wygląda na Austrocephalocereus dybowskii.
Wymiary delikwenta , średnica ok.8cm, wysokość ok.5cm , ilość żeber 14. Przeglądając stronę PTMK , na moje oko można stwierdzić, że to Melocactus ale który konkretnie ...? Tu zaczynają się schody