Eee no to nie tak. Dlaczego kora się rozkłada? W dodatku wyjątkowo wolno się rozkłada (stosunek węgla do azotu C:N wpływa na jej rozkład), dlatego konkuruje ze storczykiem o azot. Ale to już inna bajka.norbert76 pisze:Kora powinna w podłożu wytrzymać około 3 lat.
Jeśli chodzi o "zabieranie" nawozu, to przecież jest to normalny proces, w końcu kora ma porowatą powierzchnię i nasiąka składnikami nawozów, które jednak są później oddawane roślinie.
Ja tylko dodam, że moja, taka częściowo zmineralizowana, ma już właściwie ustabilizowane pH i niej jest już taka "żarłoczna". Poza tym, sądzę, że mini-storczyk, który wcześniej był uprawiany w mchu, nie dozna aż takiego szoku przy zmianie podłoża. A jak zobaczę, że już się za bardzo 'zbija' (czyli mineralizuje na bardzo drobno ) to ją wymienię, ale to jeszcze ze dwa lata potrwa.
Rozumiem, jak ktoś kupił sobie jednego czy dwa storczyki i kupuje tę "korę śródziemnomorską" za bagatela 60 l (przeciętny worek) za 180 zł.norbert76 pisze:Nie znam procesu pozbywania się drobnoustrojów, na pewno musi być skuteczny.
Ale jak ktoś już uprawia storczyki profesjonalnie czy prawie profesjonalnie i nie interesuje się tym "wiem co jem" to ja się dziwię. Naprawdę.