Tina jest bardzo ładna, widziałem jak kwitnie
ja już nie testuję lilii tropikalnych
skupiłem się na odmianach Perre`go
trudne w uprawie, ale przepiękne
Witam nie dawno stałem się posiadaczem nasiona lotosu i mam pytanie dotyczące właśnie niego. Czy nasiono po wrzuceniu do wody powinno unosić się na powierzchni czy raczej powinno opaść na dno?
Jak się unosi t jest raczej uszkodzone, powinno opaść na dno.
Trzeba spiłować pilniczkiem delikatnie wierzchnią warstwę do zmiany barwy - wtedy szybciej kiełkuje.
Optymalny termin to początek marca.
Witam ponownie dziś dotarły do mnie nasiona lotosu 20 szt.Różne odmiany,mam pytanie jak mam z nimi postąpić, przed włożeniem do wody, nasiona są okrągłe i nie wiadomo gdzie przytrzeć papierem ściernym
Dzięki Jacek natarłem nasiona od jednej strony papierem ściernym ,jak czytałem o tym i włożyłem do wody .
Kilka nasion 4 szt z 20 opadły od razu na dno pojemnika a reszta na wierzchu wody, czyżby aby 4 były dobre nasiona?
W Piątek gdy nasiona dotarły do mnie ,papierem ściernym starłem jedną część nasiona włożyłem do wody , dziś zauważyłem że jedno ziarenko pęka i pokazuje zielony łepek
to nie problem z nasionami, problemem staje się podciągnięcie wegetacyjne rośliny do momentu przełożenia jej do oczka wodnego
bez odpowiedniego zaplecza szklarniowego to poważny problem
Witaj Janku. Szukałam wiadomości na temat wysiewu lotosu i natrafiłam na Twój wpis. Ja też kupiłam sobie nasionka, i chyba mamy z tego samego źródła. W niedzielę wieczorem miałam trochę swobody więc wzięłam się za podskubanie i zalanie ich wodą. We wtorek wieczorem robiłam kontrolę i byłam w szoku. Nasionka zaczęły kiełkować i rosną w zastraszającym tempie.