Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 111 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  
Autor Wiadomość
ganio4
 Tytuł: Re: W.o... Weganach, wegetarianizmie itp. - EDU
PostNapisane: 22 lip 2016, o 04:12 
Offline
1000p
1000p
Postów: 1581
Skąd: Stąd

 1 szt.
Osmunda napisał(a):
to takie trochę pesto , chyba może być też dodatkiem do makaronu na przykład.


Z makaronem nie robiłam, ale na pewno spróbuję :) . Zazwyczaj gości u mnie na stole z domowymi krakersami :) . Mielę ją na bardzo gładką pastę w blenderze kielichowym.
Bardzo dużo przepisów wykorzystuje z dwóch blogów. Jadlonomia i Bea w kuchni. Polecam.

Pierogi z kaszą gryczaną i serem ;:oj Onectica, całe moje dzieciństwo zajadałam się nimi dzięki mojej ukochanej babci, która robiła je w dwóch wersjach, słodkiej i słonej ;:3

_________________
Kasia


Góra   
  Zobacz profil      
 
Osmunda
 Tytuł: Re: W.o... Weganach, wegetarianizmie itp. - EDU
PostNapisane: 22 lip 2016, o 07:37 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 540
Skąd: nieopodal Pustyni B.

 1 szt.
ganio!
No mnie wcześnie dzisiaj zegnało ale żeby o czwartej o krakersach ? (tu powinna być ikonka z uśmiechem ale nie umiem jej wsadzić).

Ja też z Jadłonomii korzystam , mam książkę , nawet z dedykacją autorki ,(chociaż nie muszę vegańsko bo my lakto-ovo-wege).
Wczoraj były też stamtąd wypróbowane burgery czyt.kotlety - to w nawiązaniu do nazewnictwa wspólnego z nazwijmy delikatnie kuchnią tradycyjną.
A i zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów.Pycha ! Polecam.Tylko ,ze ja przekombinowałam i piekłam paprykę i pomidory na jednej blaszce co spowodowało ,że papryka bardziej się dusiła w soku pomidorowym, niż piekła i był potem kłopot z pozbyciem się skórki.Trzeba na osobnych blaszkach koniecznie.
A Bea w kuchni nie znam zaraz zajrzę.

_________________
Pozdrawiam serdecznie.
"Conditor horti felicitatis auctor"
Mój ogrodolas


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: W.o... Weganach, wegetarianizmie itp. - EDU
PostNapisane: 22 lip 2016, o 22:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7904
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 więcej niż 1 szt.
A czy macie wypróbowane wegańskie ciasto ('sernik') z kaszy jaglanej i kokosa? Jadłam cos takiego, z truskawkami i czekoladową polewą, niebo w gębie! W necie trochę tego jest, ale nie bardzo wiem, czy któryś lepszy, a któryś gorszy 8-)

_________________
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Osmunda
 Tytuł: Re: W.o... Weganach, wegetarianizmie itp. - EDU
PostNapisane: 22 lip 2016, o 22:46 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 540
Skąd: nieopodal Pustyni B.

 1 szt.
Ja serniki z sera po prostu ale kasza jaglana jest niezawodna wszędzie tzn. we wszystkich wegetariańskich potrawach i w pasztecie i w burgerach(kotletach) i w cieście.
A potrawy najlepiej robić ze sprawdzonych stron albo "przepuścić" przepis przez własne doświadczenie i wybrać ten który najlepiej pasuje a z sieci ten który ma komentarze od osób , które już potrawę wykonały i spożyły.

_________________
Pozdrawiam serdecznie.
"Conditor horti felicitatis auctor"
Mój ogrodolas


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: W.o... Weganach, wegetarianizmie itp. - EDU
PostNapisane: 22 lip 2016, o 22:55 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7904
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 więcej niż 1 szt.
No właśnie myślałam, że macie coś przetestowanego :D

_________________
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stoplamek
 Tytuł: Re: W.o... Weganach, wegetarianizmie itp. - EDU
PostNapisane: 24 lip 2016, o 19:33 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 105
Skąd: Katowice

 0 szt.
Robiłam taki 'sernik', tylko muszę poszukać przepisu to wrzucę ewentualnie linka - mnie smakowało 8-)

_________________
A wise old owl sat on an oak, the more he saw the less he spoke, the less he spoke the more he heard, why aren't we like that wise old bird?
❧❧❧
pozdrawiam, Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Osmunda
 Tytuł: Re: W.o... Weganach, wegetarianizmie itp. - EDU
PostNapisane: 24 lip 2016, o 21:00 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 540
Skąd: nieopodal Pustyni B.

 1 szt.
My tu tak o kuchni więc może ktoś mi powie jak upiec chleb z posiadanych przeze mnie składników :mąka pszenna , ew.mleko czy jogurt , suszone drożdże i oczywiście woda , sól , cukier.
Zostałam niespodziewanie na działce dłużej niż planowałam (nawiasem -cudny wieczór) a chlebka już brak.
Głównie chodzi o proporcje , w szczególności ile drożdży ?

_________________
Pozdrawiam serdecznie.
"Conditor horti felicitatis auctor"
Mój ogrodolas


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stoplamek
 Tytuł: Re: W.o... Weganach, wegetarianizmie itp. - EDU
PostNapisane: 25 lip 2016, o 05:50 
Offline
100p
100p
Avatar użytkownika
Postów: 105
Skąd: Katowice

 0 szt.
Osmunda trochę się spóźniłam z odpowiedzią... ale może się przyda następnym razem :wink:
Jak się czasami mi zdarzy nie kupić lub za późno wyciągnąć chleb z zamrażalnika to wtedy na szybko przygotowuję flatbread z patelni z przepisu Malwiny z filozofii smaku > http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013 ... telni.html

onectica robiłam z tego przepisu > http://www.weganka.com/2016/03/jagielni ... odzie.html

_________________
A wise old owl sat on an oak, the more he saw the less he spoke, the less he spoke the more he heard, why aren't we like that wise old bird?
❧❧❧
pozdrawiam, Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Osmunda
 Tytuł: Re: W.o... Weganach, wegetarianizmie itp. - EDU
PostNapisane: 25 lip 2016, o 09:42 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 540
Skąd: nieopodal Pustyni B.

 1 szt.
Stoplamku , dzięki fajna strona.Skorzystam ale pewnie w domu bo tu nie posiadam odpowiedniej patelni , chociaż może wykorzystam garnek szybkowaru bo ma odpowiednio grube i nie przywierającego dno.
A chleb upiekłam wg improwizowanego przepisu :
Pół kilo mąki ,dwie garście płatków owsianych, ok.pół litra płynu (woda i mleko po połowie) , 2 paczuszki suchych drożdży , po dwie łyżeczki cukru i soli i garść słonecznika na wierzch.
Smaczny nawet.

_________________
Pozdrawiam serdecznie.
"Conditor horti felicitatis auctor"
Mój ogrodolas


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: W.o... Weganach, wegetarianizmie itp. - EDU
PostNapisane: 27 lip 2016, o 11:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7904
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 więcej niż 1 szt.
No to może ktoś podpowie, jak ustawić menu na spotkanie imieninowe tak, żeby pogodzić tradycjonalistów i wegan?
W zasadzie sałatki odpadają, bo majonez, wszelkie sery i dipy też, ale przecież nie będą jedli wyłącznie pomidorów i oliwek...
Spotkanie wprawdzie za kilka tygodni dopiero, ale już trzeba myśleć.

_________________
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Osmunda
 Tytuł: Re: W.o... Weganach, wegetarianizmie itp. - EDU
PostNapisane: 27 lip 2016, o 16:12 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 540
Skąd: nieopodal Pustyni B.

 1 szt.
Onectica !

Też siedzę i myślę na ten temat bo jestem tego-tygodniową solenizantką.

Ale mam wytłumaczenie (niedawno połamana noga), że nie robię obiadu tylko późno popołudniową przegryzkę.
Na takie sytuację twardy ser w koreczkach o składzie dowolnym ; jako składniki oliwki , mini-pomidorki,mnini korniszonki,marynowana pieczarka lub inny twardy grzybek , ładna połówka orzecha włoskiego, kawałek figi czy suszonej moreli.
Jeśli stawiasz na swoim stole coś mięsnego to do takich koreczków można dodać( ku uciesze mięsożerców) - kabanosa.
Można dostać ostatnio niedrogo w sklepie na L. halloumi ser do grlilowania i podać na rukoli z pomidorkami.

Ale żeby było wegańsko to może samosy(a) z nadzieniem ze szpinaku , pomidorów , kukurydzy.Jak gorąco na świecie to zimne (można upiec dzień wcześniej ale w piekarniku nie głębokim tłuszczu) z miseczką gazpaczo a jak zimniej to podgrzane z filiżanką czerwonego barszczu.
Jakieś wariacje w stylu leczo z dodatkiem fasoli.Teraz tyle ziół więc można niebanalnie przyprawić.
Sałatka szopska bez sera dla wegan(albo z jakimś smakowym tofu) z fetą dla reszty.Tyle ,że serwowana specyficznie aby nie "podeszła wodą"
tzn.duży półmisek i warstwowo układane sałata , pomidory, ogórek , papryka ,oliwki , ser a polane sosem w ostatniej chwili i bez mieszania całości.

Tyle na razie bo nie wiem czy ten kierunek ci odpowiada .

_________________
Pozdrawiam serdecznie.
"Conditor horti felicitatis auctor"
Mój ogrodolas


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: W.o... Weganach, wegetarianizmie itp. - EDU
PostNapisane: 27 lip 2016, o 18:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7904
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 więcej niż 1 szt.
Na leczo tez wpadłam. Z tym, że ja zwykle robię z cukinią.
Myślałam tez o faszerowanej papryce i - ale to już do modyfikacji - zapiekanych pieczarkach (bo zazwyczaj wypełniam je m.in serem feta, ale tu trzeba będzie podumać)
Zrobiłabym tez sałatkę na słodko - na ryżu z rozmaitymi owocami i orzechami (wersja bez galaretek, chociaż z galaretką lepsza :wink: ) tylko to się normalnie zalewa śmietaną. Myślisz, że jakiegoś "zamiennika" śmietany by tu można użyć?

A dzisiaj narobiłam sobie słoiczków z ogórkami w plastrach w chili i czosnku :tan

_________________
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Osmunda
 Tytuł: Re: W.o... Weganach, wegetarianizmie itp. - EDU
PostNapisane: 27 lip 2016, o 22:50 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 540
Skąd: nieopodal Pustyni B.

 1 szt.
Onectica,
Zamiennik śmietany np.gęsta frakcja z mleka kokosowego ? Czyli taka śmietanka kokosowa.

Faszerowana papryka , faszerowana cukinia jak najbardziej .Do tego sos pomidorowy lub grzybowy np.kurkowy.
Jakieś galaretka zrobiona na bazie agaru a w środku mini groszek zielony , talarki ugotowanej marchewki i ja dodaję jeszcze( ale to nie dla vegan) jajka przepiórcze.Trzeba wcześniej ugotować intensywny wywar jarzynowy a do tego agar i dodatki jak wyżej.

Jeszcze jedna sałatka przyszła mi do głowy - z kaszy bulgur + seler naciowy+pokrojone drobno(tylko mięsiste części) pomidory + ew.ogórki zielone (tak jak pomidory bez nasion) +ew.kukurydza i zioła zielone i oliwa z sokiem z cytryny.Sycące.

Galaretkę i bulgur można przygotować poprzedniego dnia.

A te ogórki ze skórką? A jaki skład zalewy ?

_________________
Pozdrawiam serdecznie.
"Conditor horti felicitatis auctor"
Mój ogrodolas


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: W.o... Weganach, wegetarianizmie itp. - EDU
PostNapisane: 28 lip 2016, o 01:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7904
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 więcej niż 1 szt.
Tak - kroi się ze skórką na grubsze plastry, soli, odstawia, odcedza, przyprawia chili i czosnkiem, zalewa wrzącym olejem i gotowanym octem z cukrem, znów odstawia, czeka i zjada :D albo pakuje do słoiczków. Fajne jest to, że się tego nie pasteryzuje, więc zachodu nie ma dużo, a stoi spokojnie całą zimę aż do kolejnej wiosny czy lata.
Są ostre i słodkawe jednocześnie, nadają się jako dodatek do wszystkiego - do gotowanych ziemniaków, kasz, klusek/kopytek/pierogów, jajek, kanapek z serem żółtym, i co komu tam jeszcze do głowy przyjdzie.
Jak ktoś chce spróbować, to podam dokładne proporcje.

A co do mleka kokosowego - mam chłopaka (syna) bardzo mocno uczulonego m.in. na orzechy, szczególnie ziemne, ale i inne też. Wykluczam wszystko, co ma w składzie jakiekolwiek orzechy, również kokos. Ale zastanawia mnie, czy np. tłuszcz kokosowy też uczula. Jest to składnik wielu produktów, które odrzucamy na starcie, ale może niesłusznie. Czy ktoś coś na ten temat wie?

_________________
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 111 ]  Idź do strony nr...        1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 22 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *