W.o...Pieczywie

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
ODPOWIEDZ
poncki
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 24
Od: 5 sie 2019, o 08:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W.o...Pieczywie

Post »

Chyba obecnie przybędzie domowych piekarzy. I bardzo dobrze. :) U mnie robi się pierwszy zakwas z mąki żytniej razowej.
Miło w piątek, miło w świątek. (Timon)
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2215
Od: 6 lis 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W.o...Pieczywie

Post »

A macie jakiś sprawdzony przepis na chlebuś na drożdżach?
Awatar użytkownika
doras
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 43
Od: 27 lip 2019, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: W.o...Pieczywie

Post »

Ja mam :)
Porcja na jedną foremkę keksówkę:
Pół litra ciepłej wody i 5 dkg drożdży - wymieszać.
Do tej mieszaniny dodać łyżeczkę soli, pół kilo mąki (może być sama pszenna, ja daję 300g pszennej i 200g żytniej), pół szklanki otrębów. Można dodać kilka łyżek sezamu, wtedy chleb ładniej pachnie. Wymieszać wszystko łyżką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Przełożyć do natłuszczonej keksówki, posypać ziarnami.
Piec 50 minut w temp. 220 stopni. Po upieczeniu wyjąć z foremki i odstawić na kratkę do wystygnięcia.

Dosłownie 5 minut roboty, a chleb wychodzi przepyszny.
Pozdrawiam, Dorota
szarotka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 42
Od: 6 cze 2008, o 14:43
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: W.o...Pieczywie

Post »

O, jaki prosty przepis na chleb, muszę go wypróbować. Zastanawiam się tylko, czy wystarczy 15 minut na wyrośnięcie?
Pozdrawiam
__________________________________________________________
"Jeżeli masz ogród i bibliotekę, to masz wszystko czego potrzebujesz".
Awatar użytkownika
doras
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 43
Od: 27 lip 2019, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: W.o...Pieczywie

Post »

Wystarczy. Stawiam zawsze w ciepłym miejscu (blisko grzejnika lub na stole gdy świeci na niego słońce) i po kwadransie ciasto jest wyrośnięte. Ciasto do wyrastania przykrywam ściereczką.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
ivonar
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1130
Od: 25 lut 2016, o 01:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski

Re: W.o...Pieczywie

Post »

Ja piekę chleb w garnku rzymskim. Przepis mam sprawdzony. Od 3 lat nie kupuję chleba.
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli,
- 400g mąki pszennej typ 650, 680, 720, albo 750;
- 180g mąki pełnoziarnistej żytniej lub pszennej typ 2000;
- dwie łyżki otrębów (pszennych lub owsianych)
- czasami sypnę czarnuszki;
- 9g drożdży suchych (preferuję drożdże z Browinu, są lepsze niż te sklepowe);
- 2 płaskie łyżeczki cukru;
- 350 - 400 ml ciepłej wody (zależy jak ciasto pije), moje ciasto nie jest rzadkie;
- 2 łyżki oleju roślinnego.
Można wyrabiać ręcznie, ja używam robota planetarnego z hakiem. Najpierw mieszam wszystko na sucho, a później dodaję wodę i olej. Ciasto wyrabia się 7- 8 minut. Przekładam do miski wysypanej trochę mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1 - 1,5h (zależy od temperatury). Jak ciasto podwoi objętość, wyjmuję z miski i wyrabiam chwilę, aby wycisnąć powietrze, formuję bochenek i zostawiam na ok.20-30 minut. W tym czasie moczę garnek w zimnej wodzie przez 20 minut, wycieram troszkę i natłuszczam odrobinę olejem. Wkładam ciasto, nacinam płytko ostrym nożem wierzch, smaruję delikatnie olejem i wstawiam do zimnego piekarnika. Piekę przez 30 minut na największym płomieniu (mam kuchenkę gazową), później zdejmuję pokrywę garnka i dopiekam na najniższym płomieniu kolejne 30 minut.
Wyjmuję na kratkę i tak chlebek stygnie. No a później to już tylko świeże masełko i cała rodzina pałaszuje.
happyapostolate
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Posty: 1
Od: 4 lip 2022, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Bydgoiszcz
Kontakt:

Re: W.o...Pieczywie

Post »

Ja ostatnio zacząłem piec chleb składający się z drożdży oraz zakwasu w proszku (Dr. Oetker Zakwas chlebowy żytni). Bardzo łatwy przepis. Chleb jest pyszny i znika w ciągu 1-2 dni :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”