Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015
- kaja_krys
- 200p
- Od: 17 lip 2012, o 09:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie 2014 rok
Wiosna u bram więc już po drzemce. A u ogrodników amatorów występuje choroba zimowa to i do wiosny nie mogą doczekać. Pokazywałeś w swoim wątku w ubiegłym roku (??) żurawie. Czy przypadkiem przy tych anomaliach pogodowych nie przyleciały już w tym roku? Mignęły mi informacje, że pierwsze bociany są już na Podkarpaciu i w Bydgoszczy (19.02.2015) - to może i żurawie przyleciały?
Moja Purple jest jak zaklęta, nic jej nie przybywa. Zobaczymy co z tego będzie.
Moja Purple jest jak zaklęta, nic jej nie przybywa. Zobaczymy co z tego będzie.
Pozdrawiam Krystyna
- miwia
- 500p
- Od: 2 gru 2007, o 22:46
Januszu, witam Cię,
Regularnie tu zaglądam, ale Gospodarza nie mam szczęścia zastać. Za to sezon zimowy pozwolił mi dokładnie obejrzeć Twój ogród. Powiem, że byłam pod jego ogromnym wrażeniem i pozostaję pod jeszcze większym
Naprawdę, ogromny podziw i szacunek dla Ciebie, za to, co tworzysz. Ale też za ogrom wiedzy, którą się dzielisz w przystępny sposób, że każdy laik, taki jak ja zrozumie bez problemu. Dzięki Twoim radom i zdjęciom moja kilkuletnia jeżyna bezkolcowa po raz pierwszy w ubiegłym sezonie miała owoce
Pozwoliłam sobie też zgapić od Ciebie pomysł na donicę z rozchodnikiem. Wygląda rewelacyjnie.
Jestem tu częstym gościem u Ciebie, a teraz czekam kiedy pojawisz się na FO i powiesz: sezon otwarty
Życzę dużo zdrowia i samych pięknych kwitnień
Regularnie tu zaglądam, ale Gospodarza nie mam szczęścia zastać. Za to sezon zimowy pozwolił mi dokładnie obejrzeć Twój ogród. Powiem, że byłam pod jego ogromnym wrażeniem i pozostaję pod jeszcze większym

Naprawdę, ogromny podziw i szacunek dla Ciebie, za to, co tworzysz. Ale też za ogrom wiedzy, którą się dzielisz w przystępny sposób, że każdy laik, taki jak ja zrozumie bez problemu. Dzięki Twoim radom i zdjęciom moja kilkuletnia jeżyna bezkolcowa po raz pierwszy w ubiegłym sezonie miała owoce

Jestem tu częstym gościem u Ciebie, a teraz czekam kiedy pojawisz się na FO i powiesz: sezon otwarty

Życzę dużo zdrowia i samych pięknych kwitnień

- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Krysiu. To tylko w przenośni ta drzemka zimowa szczególnie przejawia się na Forum,bo praktycznie to jestem aktywny i to bardzo całą zimę. Pogoda sprzyja więc zajęć nie brakuje. Właśnie skończyłem tygodniowa pracę w lesie. Pozyskiwanie drewna na następny sezon a przede wszystkim eliminacja chorych drzew i wycinka zbytecznych krzewów. W lesie jeszcze cisza. Zalotnych pieśni ptaków jeszcze nie słychać. Czasami przemknie stado saren. Żurawi też jeszcze nie widać. Może zmieniły korytarz lotu i w tym roku nas ominą.
Trawa u mnie powschodziła ładnie ale teraz tez zatrzymała wzrost, nawet kilka wypadło.Opryskałem Topsinem-zobaczymy czy pomoże.
Mireczko - Witam Cię
Oficjalnie ogłaszam otwarcie nowego sezonu 2015
Dziękuję Ci Mireczko za tyle ciepłych słów. Doprawdy nie wiem czy na nie zasłużyłem ale jest mi milo,że moje rady czasami komuś przydadzą się.
Rozchodnik ładnie wygląda w donicach czy skrzynkach. Też zgapiłem w ogrodzie mojej córki i od niej też przywiozłem.
Z chęcią mogę Ci podesłać w kopecie kawałek na rozmnożenie.
Żeby nie być gołosłownym że nowy sezon otwarty wstawię kilka fotek....
Pierwsze kwiaty w ogrodzie

Choć doniczkowe to tez kwiaty przedwiośnia- Kliwia i Azalia

Acant "Whitewater"

Trawa u mnie powschodziła ładnie ale teraz tez zatrzymała wzrost, nawet kilka wypadło.Opryskałem Topsinem-zobaczymy czy pomoże.
Mireczko - Witam Cię
Oficjalnie ogłaszam otwarcie nowego sezonu 2015

Dziękuję Ci Mireczko za tyle ciepłych słów. Doprawdy nie wiem czy na nie zasłużyłem ale jest mi milo,że moje rady czasami komuś przydadzą się.
Rozchodnik ładnie wygląda w donicach czy skrzynkach. Też zgapiłem w ogrodzie mojej córki i od niej też przywiozłem.
Z chęcią mogę Ci podesłać w kopecie kawałek na rozmnożenie.
Żeby nie być gołosłownym że nowy sezon otwarty wstawię kilka fotek....
Pierwsze kwiaty w ogrodzie

Choć doniczkowe to tez kwiaty przedwiośnia- Kliwia i Azalia

Acant "Whitewater"

Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
-
- Od: 21 kwie 2009, o 20:37
JANUSZU jak otworzyłeś to jestem, bardzo lubię u Ciebie bywać choć nie zawsze bywam widoczna, troszkę jak turkuć podjadek
Podziwiam Twojego Akanta, już same liscie są urocze a jak zakwitnie to będziemy
a dlaczego on jest jest w donicy
Dzisiejsze popołudnie spędziłam w grządkach i też dostrzegłam swojego Akanta budzącego się ze snu - ale o liściach zielonych.
pozdrawiam Was

Podziwiam Twojego Akanta, już same liscie są urocze a jak zakwitnie to będziemy

pozdrawiam Was
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Januszku, jak otwierasz nowy sezon to się melduję.
Kliwia od Ciebie nadal mi nie kwitnie. Przesadziłam do ziemi tak jak radziłeś kiedyś i nic.
Czy to prawda, że nie wolno nigdy obrócić doniczki bo nie zakwitnie czy to bajka?

Kliwia od Ciebie nadal mi nie kwitnie. Przesadziłam do ziemi tak jak radziłeś kiedyś i nic.
Czy to prawda, że nie wolno nigdy obrócić doniczki bo nie zakwitnie czy to bajka?
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 19:38
Sory ,że się wtrącę ,ale gdzieś czytałam ,że korzenie kliwii muszą mieć ciasno ,żeby zakwitła .
Pozdrawiam Alicja
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 13:28
Akant mnie zafascynował.
Czy on wytrzyma nasze zimy, czy raczej będzie doniczkowy ?
Czy on wytrzyma nasze zimy, czy raczej będzie doniczkowy ?
- anka93
- Od: 5 paź 2008, o 16:40
Janusz melduje sie w sezonie 2015
Kliwie kwitną u mnie jak oszalałe
,teraz będzie kwitła żółta-pierwszy raz i jestem jej bardzo ciekawa

Kliwie kwitną u mnie jak oszalałe

-
- 200p
- Od: 24 lut 2015, o 09:34
Przejrzałam wątek i aż mi słów brak.
Ogród jest rewelacyjny. Widać ogrom pracy, czasu włożony w jego utworzenie.
Ale z pewnością warto, ja po swoim wirtualnym spacerze, jestem nim zachwycona.
Ogród jest rewelacyjny. Widać ogrom pracy, czasu włożony w jego utworzenie.
Ale z pewnością warto, ja po swoim wirtualnym spacerze, jestem nim zachwycona.
Pozdrawiam Paulina
- drozd
Krysiu. Dziękuję za wizytę w naszym wirtualnym ogrodzie. Też podobnie jak Ty odwiedzam cichaczem wiele ogrodów bo chce się zobaczyć jak najwięcej a i przy okazji coś podejrzeć. Acanta dostałem jesienią małą sadzonkę i nie miała szans na przezimowanie w gruncie dlatego jest w donicy. Podobno jest wrażliwy na mrozy więc pewnie żywot jego będzie w donicy.
Dziś był piękny słoneczny i ciepły dzień więc ruszyły prace porządkowe w ogrodzie. Wieczorem efekt pracy był bardziej odczuwalny niż widoczny w ogrodzie. Jeszcze kości nie przywykły do tego rodzaju pracy ale mam nadzieję, że dam radę rano wstać
Pozdrawiam i życzę wytrwałości i dużo słoneczka
Iwonko. Miło Cię powitać w nowym sezonie. To jest moja pora na odpowiedzi na Forum. Cały dzień byłem w ogrodzie, wieczorem kończyłem dzielić kanny. Ciekawy jestem czy ten sezon będzie bardziej sprzyjał ich uprawie,bo poprzedni był bardzo suchy. Wirusy jak pojawią się znów w tym roku to będzie ich ostatni sezon.
Kliwia by zakwitła potrzebuje zimowego spoczynku. Swoją znoszę do podpiwniczenia na okno i nie podlewam całą zimę. Temperatura w podpiwniczeniu jest w granicach 10*C. W tym rok obudziła się wcześniej. Zobaczyłem,że już ma trzy pąki widoczne dopiero przeniosłem do ciepłego pomieszczenia i zacząłem podlewać. Czy obracanie doniczką ma wpływ na kwitnienie - różnie to bywa. W zasadzie kwiaty tego nie lubią Kliwia jest bardziej tolerancyjna ale pewnie też woli jak się nią nie obraca.
Życzę zdrówka .
Alu. Nie zauważyłem, by wielkość doniczki miała wpływ na kwitnienie Kliwii. Agapant tego wymaga to wiem na pewno.
Mariolko. Raczej w gruncie nie przeżyje zimy więc będzie doniczkowcem.
Pozdrawiam.
Aniu. Nie wiedziałem,że są też o żółtych kwiatach. Jestem ciekawy jak wyglądają.
Powodzenia
Paulinko.
Jesteś moim nowym gościem więc witam Cię bardzo serdecznie. Miło mi,że ogród nasz podoba Ci się. Mam nadzieję,że w przyszłym sezonie będzie nie mniej atrakcyjny. Będą pewne zmiany ale czy na lepsze? Zobaczymy.
Pozdrawiam i zapraszam ponownie.
Dziś był piękny słoneczny i ciepły dzień więc ruszyły prace porządkowe w ogrodzie. Wieczorem efekt pracy był bardziej odczuwalny niż widoczny w ogrodzie. Jeszcze kości nie przywykły do tego rodzaju pracy ale mam nadzieję, że dam radę rano wstać

Pozdrawiam i życzę wytrwałości i dużo słoneczka

Iwonko. Miło Cię powitać w nowym sezonie. To jest moja pora na odpowiedzi na Forum. Cały dzień byłem w ogrodzie, wieczorem kończyłem dzielić kanny. Ciekawy jestem czy ten sezon będzie bardziej sprzyjał ich uprawie,bo poprzedni był bardzo suchy. Wirusy jak pojawią się znów w tym roku to będzie ich ostatni sezon.
Kliwia by zakwitła potrzebuje zimowego spoczynku. Swoją znoszę do podpiwniczenia na okno i nie podlewam całą zimę. Temperatura w podpiwniczeniu jest w granicach 10*C. W tym rok obudziła się wcześniej. Zobaczyłem,że już ma trzy pąki widoczne dopiero przeniosłem do ciepłego pomieszczenia i zacząłem podlewać. Czy obracanie doniczką ma wpływ na kwitnienie - różnie to bywa. W zasadzie kwiaty tego nie lubią Kliwia jest bardziej tolerancyjna ale pewnie też woli jak się nią nie obraca.
Życzę zdrówka .
Alu. Nie zauważyłem, by wielkość doniczki miała wpływ na kwitnienie Kliwii. Agapant tego wymaga to wiem na pewno.
Mariolko. Raczej w gruncie nie przeżyje zimy więc będzie doniczkowcem.
Pozdrawiam.
Aniu. Nie wiedziałem,że są też o żółtych kwiatach. Jestem ciekawy jak wyglądają.
Powodzenia
Paulinko.
Jesteś moim nowym gościem więc witam Cię bardzo serdecznie. Miło mi,że ogród nasz podoba Ci się. Mam nadzieję,że w przyszłym sezonie będzie nie mniej atrakcyjny. Będą pewne zmiany ale czy na lepsze? Zobaczymy.
Pozdrawiam i zapraszam ponownie.
To i ja się melduje:)) i od razu z kolejnym pytaniem do eksperta. Dzisiaj odwiedziłam moje Kany i jestem zszokowana. Dwie karpy maja ponad 5 cm kły,a nawet całkiem porządnie rozwinięty jeden liść. Co zrobić, do ziemi z nimi??? Zapowiadaj u nas przymrozki w przyszłym tygodniu-2. Wole najpierw zapytać, potem działać i ..... mogę doczekać się wiosny!!!! oraz kolejnych fotek. Pozdrawiam:)
Pozdrawiam Patrycja- Ania
Zgoda na brak polskiej czcionki
Januszu, cudny ten Twój ogród, piękne zadbane rośliny, brawo. 

- drozd
Patrycjo-Aniu
Nie uważam się za eksperta w dziedzinie kann ale w tej sprawie mogę doradzić. Dziel, to dobra pora do pędzenia. Poszczególne sadzonki z podziału posadź do doniczek i przetrzymaj w jasnym ciepłym miejscu dopóki temperatura na dworze nie ustabilizuje się. Swoje wczoraj skończyłem dzielić i teraz czekają ciepła ale u mnie przyjdzie pewnie nie wcześniej jak w maju.

Wiolu!!!
Dziękuję bardzo
Pozdrawiam
Nie uważam się za eksperta w dziedzinie kann ale w tej sprawie mogę doradzić. Dziel, to dobra pora do pędzenia. Poszczególne sadzonki z podziału posadź do doniczek i przetrzymaj w jasnym ciepłym miejscu dopóki temperatura na dworze nie ustabilizuje się. Swoje wczoraj skończyłem dzielić i teraz czekają ciepła ale u mnie przyjdzie pewnie nie wcześniej jak w maju.

Wiolu!!!
Dziękuję bardzo

Januszu, dziękuje ślicznie. Jutro będę dzielić roślinki.U mnie w ogrodzie ruszyła Kamelia 

Pozdrawiam Patrycja- Ania
- drozd

- drozd
Paulinko!
Niezbyt efektownie to wygląda jak na domową hodowle ale jest to kotłownia CO i jej południowe okno.

Niezbyt efektownie to wygląda jak na domową hodowle ale jest to kotłownia CO i jej południowe okno.