Witam.! Witam.! Witam.! wszystkich
https://www.youtube.com/watch?v=BQp7z8yYZUI
długo mnie nie było, praca wre, dużo się dzieje
Na początek....
NOWY OGRÓD - JADALNA ŁĄKA
powiększyłem ogród o kolejne 20arów

- jadalna łąka.
znów poszły kulki w 4 rzutach:
jako nawozy zielone, poplony, plony- uzupełnienie kulek zastosowałem: wykę, orczycę, łubin, koniczyna biała, gryka, proso.
1* - owoce - dynie mix2p, cukinie mix3p, kabaczki mix2p, fasolka szparagowa mix2p, pomidory mix2p, papryka mix2p, ogórki mix2p
2* - kwiaty - po jednym słoiku 300ml: nagietki, aksamitki, facelia, koniczyna biała * bez dodatku uzupełniaczy, kalafior i brokuł po 1op
3* - korzenie - marchew mix3op, pietruszka mix3op, buraczki mix3op, brukiew, czarna rzodkiew pastewna 1 garść, rzodkiewka mix2op
4* - liście - kapusta mix3op, jarmuż mix2op, brukselka 2op, buraki liściowe mix1op, kalarepa mix2op
łąka była kultywatorowana, miesiąc temu, czyli w kwietniu, oraz w maju przed zasiewem... oto zdjęcia:
Całość - widać tutaj świeżą pracę, oraz pas zrobiony w kwietniu - częściowo zarośnięty.
Łąka która nie była robiona:
Zrobiona w Kwietniu:
Świeżo w Maju
właśnie w takie coś rozrzucałem kulki:
całość chcę przykryć 12 balotami słomy. . .
OGRÓD OGRÓD OGRÓD - po prawej Jadalna Łąka
https://www.youtube.com/watch?v=azmdQp4MryE
^ teraz może właśnie taka słomiana kontra, na pierwszy ogród wyłożyłem ok 60 balotów. Jest to niewyobrażalnie dużo, w celu przyciśnięcia chwastów itd... jak to wcześniej opisywałem.
przemyślenia po 2 miesiącach. Słomy jest dużo, nawet bardzo dużo lecz miejscami nie ma jej wcale, tam też jest trawa.
* Życie w ogrodzie tętni. Jest pełno pająków, ptaków w okolicznych krzakach, widziałem ostatnio też zaskrońca
niestety nie mam zawsze aparatu pod ręką tak więc zdjęcia przyRody będą w następnych wydaniach
*najlepiej poradziły sobie osty, których było pełno... myślę że można liczyć w setkach tysięcy...
usuwanie ich trwało tydzień.
zdjęcia przed pracą i po:
*kulek jest dość mało, nawet bardzo mało... trafia się gdzieniegdzie bobik, inne kulki wyrastają

koniczyna za to pojawia się wszędzie gdzie ma tylko miejsce. czosnek również rośnie

:
* na 3\4 powierzchni zrobiłem gniazda na wysadzenie rozsady. mniej więcej co 1,5metra.
* naszykowałem również paliki- gałązki do podparcia sadzonek pomidorów- długie i papryk- krótkie:
SZKLARNIA
* pamiętacie 250 doniczek z rozsadami owoców...
kiełkowalność okazała się kiepska, w niektórych rzędach wschodziły po 2-3 rośliny w innych w porywach do 6
trochę ich jest ale bez szaleństw, myślę że w granicach 40%
* zaczynają kwitnąć pomidory:
* została posadzona papryka:
* kiedyś mały bób- wysadzony eksperymentalnie w celu sprawdzenia nasion, dziś ozdabia wnętrze cieplarni:
* rozsady... zioła, kapustne i piękna pachnąca melisa:
DZIĘKI ZA UWAGĘ .... na koniec głogi: