Ogród naturalny - farma kwiatowa

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Ogród naturalny - farma kwiatowa

Post »

Witam w nowej odsłonie mojego ogrodu!
Poprzedni wątek znajduje się tutaj:
viewtopic.php?t=124942
Nowa jest też nazwa bo moje patrzenie na ogród i działanie w nim zmienia się i ewoluuje.
Dlaczego taki tytuł?
Ogród naturalny - bo przestałem wprowadzać do ogrodu rośliny chimeryczne, którym nie pasują moje warunki, chorują, wymagają wysiłku niewspółmiernego do efektów. Roślinom, które już rosną, pozwalam na swobodne ale kontrolowane rozsiewanie się bądź rozrastanie. Ogród nabrał swobody, rośliny wybierają sobie miejsca najbardziej im odpowiadające, a ja mam mniej pracy i więcej pożytku z tego.
Farma kwiatowa - bo od czterech lat ogród to nie tylko moja pasja ale i praca połączona z florystyką. Stąd głównie uprawiam rośliny na cięcie do celów florystycznych.
Rozpoczyna się sezon na kosaćce. To jedna z moich pierwotnych kolekcji, której jestem wierny do dziś więc to dobry moment na otwarcie nowego wątku:
iris ruthenica zakwitł jako pierwszy:
Obrazek

odmianowe maluchy też już kwitną:
'Bee Wings'
Obrazek

'Firestorm'
Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Ogród naturalny - farma kwiatowa

Post »

Aniu, dziękuję. Akebia to piękne pnącze, rozdzielnopłciowe ale na szczęście jednopienne więc nie ma problemu z zapylaniem i wytwarzaniem bardzo oryginalnych owoców (fioletowych bananków). Z uwagi na to, że wcześnie rozpoczyna wegetację i kwitnienie, potrafi trochę podmarznąć, co przytrafiło się i w tym roku. Ale szybko wypuści kolejne kwiaty po przymrozkach i nie będzie dużej straty. Polecam!
Coraz więcej kwitnie laków więc miodowy zapach jest coraz bardziej wyczuwalny
Obrazek

Epimedia kwitną niezawodnie ale kwiatki malutkie, ledwo widoczne:
'Niveum'
Obrazek

Kosaćce jak na razie zmrożone. Tylko niektórym udaje się zakwitnąć. Ale liczę, że to już koniec tak silnych przymrozków (-4stC)
'Green Spot'
Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ha! Załapałem się na pierwszą stronę ;:224
Jacku .... o akebię mi chodzi. Rośnie u sąsiada, a nawet włazi do nas. Olbrzymi krzew z ogromna ilością kwiatów, ale nigdy nie widziałem owoców - na niej, bo owoce widziałem i nawet smakowałem będąc w Hortulusie niedaleko Kołobrzegu.
Jaka przyczyna, że sąsiad nie ma owoców?
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Jacku i ja się przywitam w nowym wątku.
Fajne masz irysy, mam kilka ale w tym roku postanowiłam poszerzyć swoją kolekcję tych pięknych kwiatów.
Tez coraz bardziej dojrzewam do tego żeby mieć rośliny pospolite które nie będą narzekały na coraz mroźniejsze zimy.
Jeszcze kilka lat temu u nas bywało tak że w zimie praktycznie nie było mrozów. Teraz coraz częściej poza zimą mrozi w kwietniu.
Miłego ogrodowania ;:3 U nas jutro po zimie na przyjść od razu lato. :D
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

No to przez najbliższe tygodnie z zachwytem będę śledził Twój wątek, bo też i będzie gościć w nim moja ulubiona spośród Twoich kolekcji – czyli kolekcja kosaćców. Wiele razy mówiliśmy o tym, że ze wszystkich roślin kwiatowych chyba tylko bratki potrafią dorównać kosaćcom pod względem bogactwa kolorów i sposobu ich ułożenia na kwiatach.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No , Sąsiedzie ale mnie zaskoczyłeś :D tytuł przyciągnął moje zainteresowanie więc zerknęłam.
Sukcesywnie czytam co u Ciebie , jaką rośliną nas zaskoczysz, co planujesz i nagle zmiana tytułu :wink: .
Może nie rozpisuję się ale lubię podczytywać co tam na Twoich włościach rośnie ;:113
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

To i ja tu się rozgoszczę, podziwiając iryski, ;:138 bo u siebie chyba nie zobaczę zbyt wiele kwitnących. ;:185
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju, o akebii Ci pisałem i zilustrowałem swój wpis właśnie akebią. A dlaczego nie owocuje u Twojego sąsiada? Tego nie wiem. Może jest zbyt młoda? Moja zaczęła owocować po ok. dziesięciu latach od posadzenia. A może jest jakaś inna przyczyna? Trudno mi stwierdzić.
Obrazek

I olejny mały kosaciec:
'Blue Hope'
Obrazek

Witaj Kasiu. Tak, jak nie przymrozek, to susza albo jakaś choroba. A człowiek jest coraz starszy i nie ma siły bez przerwy podlewać, ochraniać czy tępić różne szkodniki, choroby. Są rośliny, którym się poświęcam ze względu na prowadzoną działalność ale innych po prostu mieć nie muszę albo i nie chcę.
Na oglądanie kosaćców zapraszam, bo będę je pokazywał przez co najmniej miesiąc:
'Janus', bardzo plenny i zakwitł jako pierwszy:
Obrazek

Przywrotników dawno u mnie nie było. Wreszcie są - dwa gatunki:
Obrazek

Dziękuję Loki i zapraszam do oglądania kosaćców. Co roku pokazuję inne, bo nie sposób zaprezentować całej kolekcji. Na razie maluchy:
'Amateur'
Obrazek

'Dixie Pixie'
Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Cudne epimedium ;:333 moje kosaćce na razie jeszcze nie kwitną, miło było popatrzeć na Twoje :)
W tym roku nie mam kwitnących laków, ale za rok powinnam mieć (mam rozsadę)
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jolu! Też mnie zaskoczyłaś bliskością zamieszkania.
Nie wiem, czy zaskoczę Cię kwitnącą laurowiśnią? Pięknie pachnie!
Obrazek

Ubiorek wieczniezielony - bezobsługowa bylina
Obrazek

Marto, zapraszam do oglądania kosaćców. A dlaczego Twoje nie kwitną?
'Third World'
Obrazek

Konwalie zaczynają kwitnąć. O 10 dni później niż w ub. roku
Obrazek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

:D Nie zaskoczyłeś mnie :D Podziwiałam różne aranżacje przydomowego ogrodu i rośliny u klientów . W naszym regionie bardzo dużo ogrodników tworzy swój własny ,,roślinny raj" i naprawdę są szczęśliwi jak mogą się pochwalić. Nieraz mi ,,szczęka opadła" ;:oj jak niekonwencjonalnie wykorzystali warzywa. Teraz przeszłam na emeryturkę i będzie mi brakować spacerów po okolicznych ogródkach i długich rozmów z klientami . Najbardziej co w tym roku rzuciło mi się w oczy to jakie zniszczenia spowodowały przymrozki w naszym regionie w wcześnie kwitnących magnoliach.
Tak więc, życzę Tobie zdróweczka i dużo czasu na spełnienie swoich marzeń ;:215
Awatar użytkownika
neferet
500p
500p
Od: 18 paź 2014, o 19:49

Post »

Witam się w nowej odsłonie wątku. 🙂 Już piękny przedsmak sezonu kosaćców. Jedne z najbardziej malarskich kwiatów jak dla mnie.
Fajna kaskada. Pokaż jak już ją zagospodarujesz.
Czy wchodzimy, czy wychodzimy z ogrodu furtka jest początkiem drogi.
Pozdrawiam, Monika
Za furtką
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Z podziwem i zachwytem wpatruję się w Twoją kolekcję.

Zwłaszcza jako posiadacz kolekcji irysów niekwitnących (jak je jeszcze sadziłem, to były w pełnym słońcu – a potem okoliczne krzewy i drzewka urosły, pojawiła się jedna budleja samosiejka, której nie miałem serca wyeliminować, bo ta spontaniczna krzyżówka ma kwiaty w takim odcieniu niebieskiego jak żadna inna w ogrodzie – no i skutek jest taki, że irysy są w półcieniu – i na sezon zakwita mi jeden do dwóch).

A co do akebii – u mnie kwitnie jak opętana, rośnie jak prawdziwy ogrodowy terminator, ale owoce pojawiają się na niej bardzo sporadycznie… Może ze dwa na sezon?

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Moje irysy mocno przetrzebiły gryzonie, z wielu kęp zostały tylko ogryzki, które usiłuję odhodować, a i słońca w zarośniętym ogrodzie, zrobiło się dla nich jakoś mało.
Podziemne paskudy, skasowały mi doszczętnie dwie kępy irysa mlecznego i kilka syberyjskich nie do odratowania, o liliowcach i tulipanach nie wspomnę! ;:14
Myślałam, że żaden z maluchów nie zakwitnie, a jednak kilka pokaże kwiatuszki, ;:333 po prostu u mnie wszystko później niż u Ciebie. Na przykład mój przywrotnik jeszcze nawet nie myśli o kwitnieniu. ;:oj
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, u mnie samosiejek laków mnóstwo więc co nie wyrwę, bo nie przeszkadza to zakwita. Uwielbiam ich zapach!
Obrazek

Kosaćce niskie trafiły na dotkliwe przymrozki więc to nie jest ich rok. Ale coś tam kwitnie:
'Buster'
Obrazek

Jolu, podmarznięte wczesne magnolie mnie nie dziwią nic a nic. Ten smętny widok powtarza się mniej więcej co drugi rok, bo taki mamy klimat. Dlatego nie jestem zwolennikiem wczesnych magnolii i odradzam je innym, jeśli zasięgają mojej rady. W tym roku oberwało się również mojej późnej 'Susan'. Jednak tylko częściowo więc i tak zdążyłem sporo jej naciąć i sprzedać. Bo po to ją mam. I właśnie kupiłem drugą 'Susan' bo ona najlepiej się sprawdza.
Magnolie przeszły do historii w tym roku i królują w ogrodach azalie. U mnie obydwie pięknie kwitną:
Obrazek

Pontyjska nie tylko wygląda ale i pięknie pachnie:
Obrazek

Witaj Moniko! Zgadzam się z Tobą w pełni co do malarskości kosaćców. Jedyny obraz Van Gogha jaki widziałem na żywo, to były właśnie 'Irysy' i stałem jak skamieniały z zachwytu, nie mogąc się ocknąć i opanować emocji. Na nowej kaskadzie też będzie cały rząd kosaćców ale jakikolwiek efekt będzie dopiero w przyszłym roku. Tymczasem można podziwiać kosaćce z innych części ogrodu:
'Blue Eyed Blond'
Obrazek

'Captive Sun'
Obrazek

Loki, już druga osoba narzeka na owocowanie akebii. Nie wiem, może u mnie trafiła na optymalne warunki? Albo dobrych zapylaczy? Bo to roślina rozdzielnopłciowa więc jest to istotne.
O kosaćcach sam dobrze wiesz - dzieci słońca i wszelkie zacienienie działa na ich niekorzyść. Daję im najbardziej nasłonecznione miejsca w ogrodzie, dodatkowo odbierają ciepło od nagrzewających się murków na kaskadach czy płytach chodnikowych i to im służy.
Ku mojemu zaskoczeniu zakwitł już pierwszy kosaciec wysoki:
'English Cottage'
Obrazek

Jednak królują teraz maluchy, pomimo - jak pisałem powyżej - że to nie jest ich rok:
'Ginger Bread Men'
Obrazek

Marto, gryzonie nie dobrały się do moich kosaćców ale przede wszystkim niszczą mi je ślimaki. Już teraz mają liście podziurkowane i ponadgryzane niektóre pędy. Natomiast iris lactea urósł w gigantyczną kępę. W tym roku ciąłem go nawet na kwiat cięty:
Obrazek

Skoro o botanicznych mowa to jeszcze jeden zakwitł. Skromne te kosaćce botaniczne ale mam do nich szacunek, bo to przecież protoplaści wszystkich cudownych odmian, jakie człowiek stworzył:
iris reichenbachii
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”