Serdecznik - ciekawa roślinka. Pierwszy raz ją widzę.
Olu, a może są jakieś rozplenice, które dobrze przezimują u Ciebie, Pytanie tylko czy by Ci się podobały. Np. Rozplenica Japońska Hameln.
Mam ją od kilku lat, co roku ładnie kwitnie i super wygląda zimą. Nie duża, ok. 60 cm wszerz i 70- w górę. Bardzo ją lubię.
Mam siewki innej, ale ona na trzy metry wszerz rośnie. No i teraz ścinam już jej kwiatostany na zimę co by się więcej nie rozsiewała. Ale jej same liście i tak są ozdobą zimowego ogrodu. Jak masz miejsce - daj znać
A ja myślałam, że dzielżany to pewniaki. Kupiłam trzy i nie mam ani jednego.

Nie sądziłam, że jest to sprawka zimy.
Była trawa pampasowa po 6 zeta, grzechem byłoby nie kupić. Kupiłam jedną sztukę, spróbuję przezimować tam gdzie mam dalie.
A czy te Twoje pampasowe zakwitną w tym samym roku co były siane?
Cały czas uśmiecha się też do Ciebie jedna z moich tawułek, ma ciekawie przebarwiajace się liście - jakby co to jest Twoja w podzięce za wiesz co. Tawułka Color Flash.
Przegorzan węgierski - też o nim pierwsze słyszę. Mam tyko ten zwykły. Ten węgierski jest tylko wyższy czy ma też większe kule? Bo pamiętam roślinę z dzieciństwa, ale to nie jest ten zwykły, bo ma za małe kwiatostany. A tamte zapamiętałam sobie doskonale.
Pozdrawiam