Witam Miłych Gości!
Leje! dzisiaj było wszystko ...grzmoty o świcie z przebłyskami słońca, deszcz. A po południu nieźle grzmiało i niebo było aż czarne!
Wczoraj mieliśmy piknik gminny i za zużyte elektroprzedmioty dostawaliśmy rośliny. Zainteresowanie było ogromne kolejka ludzi z najróżniejszymi przedmiotami była bardzo długa.
Od czterech lat ta sama firma przywozi rośliny, które są bardzo dobrej jakości, bo dwa lata temu dostałam malinojeżynę. W ubiegłym roku nie byliśmy, bo przegapiliśmy termin więc uzbierało się dużo przedmiotów za które razem z M dostaliśmy 6 roślin

2 ładne żurawki, świdośliwę o dużych owocach, malinotruskawkę, malinę Polankę (takiej nie mam) i lawendę francuską, którą spróbuję przezimować
Poza tym były lokalne przysmaki takie jak miody, wina, chleby, piwo. Oczywiście zakupiłam różne pyszności w większości do picia

Najwięcej atrakcji było dla dzieci.
Prace w ogrodzie zmarły, bo sporo się działo w moim życiu pozaogrodowym.
Aniu u mnie funkcjonują zarówno marcinki jak i michałki.

Heptakodium sobie kup bo o tej porze kwitnące drzewo to rzadkość. Można go mocno ciąć i ma bardzo ciekawą korę. Dziękuję za miłe słowa
Igalo dziękuję! roślina o którą pytasz to babka zwyczajna 'Rosularis'.
Tereniu nie mam przepisu tylko na wzór tych puszkowych sparzam mniejsze pomidory i obieram ze skórki, a część pomidorów zagotuję i przecieram. Lekko solę i po zalaniu słoiki pasteryzuję ...ja w piekarniku. Wybacz, ale nie powiem Ci jak długo bo zawsze robię to na oko w 100 st.
Tereniu dla mnie też sporo roślin to nowości. Pozdrawiam serdecznie
Iwonko dla dzieci wszystko

Oczywiście że Ci podeślę pomponika i mam zaległego jaśmina Stefana

W wilgotnym piasku, albo torfie odkwaszonym powinny przetrwać ...niestety u mnie też różnie bywa. Najlepiej przechowują się mieczyki. Zrobiło się zimno i strasznie mokro...woda stoi w ogrodzie. Może w końcu się wyleje. Wczoraj najpierw lało okropnie, a potem zrobiło się ciepło i słonecznie
Lucynko dziękuję
Moja pigwa co roku kwitnie i co roku ma sporo owoców, tylko czasem podgniwają i połowa spada. W tym roku na razie jest ok! Za mało ją wykorzystuję

Kiedyś mój milin też rósł w całkowitym cieniu i mało kwitł ale kwitł. Jeżynki wykopię i poślę w najbliższym czasie, bo mam dobre odmiany i dają sporo odrostów...a ile można zjeść. Moja trójsklepka też jest Twoja

Cebulki przytulę z radością i przy okazji nasion poproszę. Nie wiem ale kiedyś już miałam i chyba podczas przechowywania coś było nie tak
Ściskam Cię serdecznie i pozdrawiam
Martusiu dziękuję za przepis i teraz muszę zgromadzić składniki, mąki mam, proszek kupiłam w moim Lewiatanie, a zamówić muszę te łuski.
Smakowały mi (nam) bułeczki więc upiekę i zamrożę. Prawie w ogóle nie kupuję pieczywa i powiem szczerze że zupełnie inaczej się czuję odkąd nie jem wszelkich polepszaczy.
Oprócz nogi jeszcze ząb dał Ci w kość

Bardzo dobrze, że słuchasz lekarza.
Martusiu życzę Ci zdrowia i serdecznie pozdrawiam
Beatko Juni czy babkę można z nasion? na pewno chociaż ja dostałam roślinkę, ale zbiorę nasiona. Mam już na wiosenne sianie inną babkę Alisma parviflora - babka drobnokwiatowa

mogę się podzielić nasionami.
Basiu a w oryginale to pewna kucharka zawodowa poradziła dodawanie tego sera do białego barszczu i tam jeszcze lepiej smakuje, bo kwas bardziej zmienia strukturę twarogu.
Beatko Beaby dziękuję
Jadłam bułeczki i polecam bo dostałam odmrożone a smakowały parę dni jak świeże.
Moje rośliny są rozbestwione i myślą że wszystko im wolno

teraz jeszcze mamy w elewacji domu dzięcioła. Wykuł sobie sporą dziurę i co rano wita mnie łebek jak sąsiadka siedząca w oknie
Pozdrawiam
Ed u mnie funkcjonują obydwie nazwy

Miło że słonko się podobało
Tereniu nie znam nazwy różyczki bo mam ją chyba w dwóch egzemplarzach od dwóch różnych osób , chociaż druga nie wiem czy nie ma mniejszych kwiatuszków....muszę porównać. Sprawdzę czy nie ma odrostów to mogę Ci posłać albo przysypię gałązkę

Pozdrawiam cieplutko
Dorotko co dostałam to piszę powyżej, ana zdjęciu jest babka zwyczajna 'Rosularis'. Pozbieram nasiona bo to efektowna roślina mimo że zielona, ale i nie ekspansywna. Miałam jeszcze babkę olbrzymią to mimo, że wykopałam rozsiała się wszędzie a ta nigdzie. Monia po zastrzykach i na antybiotyku chyba czuje się lepiej, a wyniki poznamy jutro. Robiłam je kompleksowe badania.
Kasiu napisze jeszcze raz ...to babka zwyczajna 'Rosularis'. Jak będziesz chciała różne hosty to się podzielę, ale dopiero wiosną. Mam już przygotowane pudełko i będę kompletowała paczkę dla Ciebie. Wiem że Ci obiecałam irysy, skalnych różnych dołożę i jeżynę też ...ewentualnie przypomnij co jeszcze miało być

I Tobie Kasiu dobrego tygodnia
To teraz kilka zdjęć, moje odkopane kamienie

drugie tyle jeszcze do odzyskania.
kolejne kwiatostany na floksie hortensjowym
kwitną kupione jesienią barbule
wczorajsze łupy!
i żółty
dzisiejsze groźne niebo!
Dobrej nocy!