Z poniedziałku na wtorek przeżyliśmy burze, co chwilkę grzmiało, błyskało się ulewa za ulewą. A jak o 3 w nocy walnęło, to chyba cała nasza wioska była na nogach. Nam spaliło domofon, który z hukiem rozpadł się na części pierwsze. Wiele osób straciło telefony stacjonarne, rutery, jeden dom ma schody podzielone na połowę. Takiej burzy nie pamiętam.
Deszcz pięknie podlał wszystko, dzisiaj do południa również kropiło, duchota jeszcze wczoraj doskwierała, dobrze że temperatura sadła, wczoraj udało mi się wyplewić ziemniaki, posiałam rzodkiewkę i koperek.
Igo bywały dużo lepsze, tego sezonu mam wyjątkowo mało owoców. Dla nas wystarczy, zajadamy się dwa razy dziennie.
O nazwę odmian brzoskwini trzeba byłoby zwrócić się do Mirka, on ma sad brzoskwiń.
Burzy doczekaliśmy się, a z burzami straty, niedaleko nas piorun walnął w słupa, huk okropny, strachu jeszcze więcej.
Nam dolało porządnie, jak na razie mam deszczówki pod dostatkiem.
Bardzo lubię bawić się kwiatami, sadzić je w różnych zestawach, większość kwiatów do donic mam z własnego ukorzeniania.
Marysiu pojedyncze te najpóźniejsze liliowce kwitną. Dziś liliowce oczyszczałam z wysuszonych łodyg kwiatowych. Ten sezon nie był ciekawy dla nich, susza spowodowała, że kwiaty były małe, a kilka liliowców w ogóle nie zakwitło.
Aksamitki ostatnio załatwiła mi Saba, ubzdurała sobie kopać w nich dół i leżeć, to chyba przez to że w innym miejscu dół jej zasypałam, no i mnie ukarała, w tamtym miejscu nic nie zniszczyła
Brzoskwinie były przepyszne, zjadłoby się jeszcze
Pomidorki mam bardzo smaczne, prym wiedzie Janek o żółtych owocach, pomidor przepyszny.
Kule mam już w domku.
Iwonko masz rację widziałam go u Marty i Ani;:306 Przecież Ty masz dużo hortensji. Na ogrodówki i ja się złoszczę wiele z nimi zachodu, człowiek dba zabezpiecza na zimę, a one nie każdego sezonu zakwitną.
Aksamitki bardzo lubię, zapach ich nie koniecznie. Zawsze ich dużo sieję i co z moich nasion zbieranych pięknie rosną, też same się wysiewają, zbiorę z nich nasionka. Natomiast te kupne kapryśne bardzo, często nic nie wykiełkuje
Na szczęście ogród mam porządnie podlany, zapasik deszczówki do podlewania na dłuższy czas.
Pomidorki u mnie zaatakowała zgnilizna wierzchołkowa, dużo owoców pęka.
Brzoskwinie będą wykorzystywane na bieżąco do ciast.
Maju ten rok nie jest obfity w owoce, brzoskwinki z ogrodu naszego forumowego kolegi Mirka.
Aksamitki za mojego dzieciństwa przez zapach nazywano kwiatami cmentarnymi, nie doceniano ich piękna.
Będąc młoda dziewczyną byłam w odwiedzinach u cioci, tam działeczki na granicach obsadzano aksamitkami. Piękne kolorki, różne wielkości, oni wtedy mieli nasiona z Niemiec. Widząc te piękne widoku, obiecałam sobie, że jak będę miała działkę na pewno aksamitki posieję i sieję już sporo lat.
Aniu szkoda, ze u mnie takie brzoskwinie nie rosną.
Pomidorki uwielbiam, dlatego ich dużo sadzę.
Liliowce mnie zawiodły, nie było szału z poprzednich lat.
jeżówki dodam marne, ale są
moje jeżówkowe nowości
Marto sama posadziłam kilka drzew brzoskwiń i po zimach mi trafiało, odpuściłam, dlatego innym zazdroszczę owoców.
O pomidory też się boję do opadów dochodzą chłodne noce to szybko je jakiś grzyb, zaraza załatwi.