Mam ten ogród od jakiś dwóch lat. Po poprzednich właścicielach został nam żywopłot, stary biały bez, baaardzo stary bukszpan i wyrobione miejsce pod warzywnik (który troszkę powiększyliśmy). Działka ma kształt mniej więcej litery L. Z boku domu mam głównie warzywnik okraszony kwiatowymi rabatami dookoła, z przodu jest ogród kwiatowy. Areał jest bardzo mały. Warzywnik ma ok. 5m x 10m, ogród ma ok 3x większą powierzchnię.

Porównanie ogrodu 2016 vs. 2018. Na zdjęciach stary ogród wygląda na bardziej klimatyczny, bo jest dużo starych krzewów i rządek ok. 15-letnich świerków. Wszystko wycięliśmy, żeby móc zrobić wjazd i z furtki zrobić małą bramę. Powstał tam teraz okropny bajzel, bo na razie utwardziliśmy wjazd gruzem z remontu i jeszcze go nam sporo zostało + na przełomie wiosny i lata czeka nas ostatnia część remontu, ale będzie ona najgorsza dla ogrodu, bo będzie wyrywana stara wylewka dookoła domu, którą zastąpimy kostką - co łączy się z ogromną ilością gruzu do posprzątania i niestety liczę się z tym, że ekipa remontowa wydepcze mi trochę zieleni. No trudno.
W każdym razie po całej tej remontowej przeprawie wysypiemy wjazd ładnym żwirem, otoczymy go niskimi krawężnikami, a obok zrobimy mini trawniczek.
Po tym kiepskim wstępie pokażę Wam trochę ładniejsze zakątki ogrodu

parapetowy zielnik

przydomowa kompozycja w starej glinianej misie

rabatka z podupadłymi na zdrowiu rododendronami (mam je dopiero od kilku tygodni, a już są problemy

Tu jest rabatka, która przylega do warzywnika: od lewej 2 naparstnice, clematis fioletowy, przekwitłe przebiśniegi, clematis Solidarność, a dalej już poza kadrem 3 młodziutkie krzaki porzeczek i miechunka. U góry wiszą doniczki z begoniami bulwiastymi, które mam nadzieje za jakiś miesiąc zakwitną.

2 agresty na pniu, w tym roku oblepione były kwiatami, a jeden z nich zawiązał już owoce!

No i tegoroczne szaleństwo w nowym tunelu: w lewym górnym roku rosną 2 ogórki szklarniowe (1 ma już zawiązane 3 ogóraski), duuużo pomidorów, petunie z zawiązanymi pączkami, rządek sałaty i rzodkiewki. Kiełkujące bratki Rokoko. W małych doniczusiach jest papryka Monanta, a w wielodoniczce niedawno wysiana truskawka Tresca i nasturcja. W fioletowej doniczce znajduje się cytryna Skierniewicka, która walczy o życie

No i na sam koniec moja ferajna:

Mam jeszcze 115l akwarium z brzankami sumatrzańskimi i odrobiną wodnej roślinności, gdyby ktoś był ciekawy, mogę pokazać ;)