Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Moniko, jestem i ja w nowej części :wit
Działka na przestrzeni trzech lata wypiękniała, ale to Wasza zasługa ;:138
Zdjęcia jesiennego ogrodu fantastyczne a ilość kolorów o tej porze roku godna pozazdroszczenia. U mnie niby też jeszcze nie jest źle, ale ciągłe opady jednak zepsuły to drugie kwitnienie. Teraz to już tylko resztki, których nawet nie mam czasu i ochoty fotografować :roll:
Liczę na ładny weekend, bo pracy nadal dużo i czas goni, bo w każdej chwili mogą nadejść nocne przymrozki.
PaulaF-Z
500p
500p
Od: 1 lis 2016, o 20:48

Post »

Wpisuję się do drugiej części wątku. Ale przegapiłam, ale to z powodu nadmiaru pracy, niestety nie na działce.
Gratuluję grzybobrania ;:138 . Mój mąż wybiera się jutro z teściami, a ja muszę iść do pracy :(
Ale jeśli coś nazbierają, może wybierzemy się też w sobotę.
Na działce u ciebie jeszcze mnóstwo kolorów, jest cały czas pięknie...
A ja zaraziłam się od ciebie zaprawami, miałam już sporo, a jeszcze dorobiłam dwie porcje sosu słodko-kwaśnego i buraczki, więc spiżarnia pęka już w szwach, i nie wiem, gdzie zmieszczę tam jeszcze sok z winogron, który będę robić w weekend. W poprzednim roku miałam sporo zapasów, ale w tym pobiłam już rekord.
A w sobotę podobnie będę sadzić cebule. Nie wiem, gdzie wszystko upchnę, muszę się mocno postarać.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Dorotko, Paula witajcie :wit

Ja z przetworami już stopuję. Dziś jeszcze tylko kilka słoiczków marynowanych grzybków.
Tu papryka z przepisu od Iwonki.

Obrazek

O przymrozkach też słyszałam, że już w ten weekend. Sprawdzałam, u mnie nie.
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Nie słyszałam o przymrozkach :shock: Mam jeszcze na działce dwie dynie, które jeszcze się nie wybarwiły, to chyba musze je zerwać?
Ja już też nic nie będę słoiczkować. Resztkę buraczków wydam koleżance. A! Zapomniałam o soku z winogron. To już ostatnie przetwory.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No pracusiu.Tyle już przetworów u ciebie widziałam. ;:180
,że w końcu zasłużone- stop!:D
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No fakt, stop STOP! Już nie mogę patrzeć na słoiki, serio ;:219

Ostatnio mam bardzo dużo pracy, ale udaje się na 2-3 godzinki wpaść na działkę i coś podziałać. Dziś dokończyliśmy kopanie rabaty na trawniku i wykopaliśmy dołki pod róże oraz pogłębiliśmy już istniejące.
Jutro wielkie sadzenie cebulek.

-- 29 wrz 2017, o 22:34 --

Obrazek

Obrazek

Rabata będzie obrzeżona kostką brukową, a z tyłu stanie pergola, na której będą się pięły z 2 powojniki. Doradźcie 2 najpiękniejsze i najlepiej rosnące jednocześnie :)
Chciałabym też między cebulki i róże wcisnąć wiosną jeszcze kilka jeżówek.

Miałam nie kupować wrzosów- a takie ładne. :) ;:167
Obrazek

Aktualizacja. Wszystkie cebulowe, oprócz niebieskich szafirków posadzone. Te pójdą dosłownie w nóżki róż.
Obrazek

Prawie drugie tyle wsadziłam z 2 tygodnie temu.

Kupiłam też oborniki przekopmostowany i suchy. Teraz tylko czekam na różyczki.

Miłej soboty i niedzieli :wit
U mnie zasłużony odpoczynek. :)
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Gratuluję Monia. Jak dużo wykonanej pracy. A j byłam tylko w sobotę i na krótko. Przesadziłam co nieco, posadziłam czosnki i zaczęło się ochładzać i robić ciemno :( Trudno. Może uda mi się pójść jutro na godzinkę, dwie, zawsze coś się podgoni. A pochwalę się białą trytomą- teraz dopiero zakwitła.

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula, trytoma piękna :) Mam czerwoną, ale jeszcze mi nie kwitła.

Fakt, w tym roku z różnych względów udało mi się obrobić wcześniej. Wiadomo, że to jeszcze nie koniec prac, ale z grubszymi już się uporałam. I czuję z tego powodu ogromną ulgę. Liczę, że do wyłączenia wody działka będzie całkowicie gotowa do zimy, a wodę wyłączą w początkach listopada.

Dziś sobie odpoczęłam, wygrzewałam się w słońcu, czytałam, a motyle siadały mi nawet na głowie. Uwijały się dzisiaj niesamowicie, więc nie miałam wyboru i zaczęłam ganiać za nimi z aparatem.

Ogólnie zrobiłam dużo zdjęć, ale dziś już nie mam siły pisać i walczyć z fotosikiem, więc poprzestanę na jednym. Dobranoc!

Obrazek
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Ja wpadłam dzisiaj na półtora godzinki. Udało mi się wsadzić parę cebul, pokrzątałam się tu i ówdzie i trzeba było wracać do domu.
Zauważyłam, że jeszcze jedna trytoma zabiera się do kwitnięcia. Kwiat jest malutki, nie wiadomo, czy zdąży zakwitnąć.
Mam jeszcze trochę cebul i tak obchodzę, zastanawiając się, gdzie je posadzić. Chyba kupiłam za dużo, brakuje mi miejsca.
A do róż kupiłaś Monia specjalną ziemię? Z przesłanego linka do sklepu internetowego też skusiłam się na dwie sztuki. Na razie nie mam miejsca na więcej. Mąż nie chce usuwać trawy, a ja już teraz nie mam czasu. W pracy ciągle coś wymyślają, nie daję rady. :(
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula, robię mieszankę- trochę ziemi ogrodowej z wora i ziemia z mojego kompostu (głównie trawa, obierki z warzyw, skorupki, porwane rolki z papieru). Na dno dołka daję wióry rogowe z lidla, na to skórki od bananów- na dołek 3-4, na to trochę ziemi (mały kopczyk), na to namoczone wcześniej i z podciętymi korzeniami różyce i przesypuję ziemią ugniatając, zostawiam małą nieckę i uzupełniam korą. Jak się ochłodzi, kopczyk z ziemi, a potem na tęższą zimę dodatkowo kora i trochę stroisza. Myślę o tym, czy pnących nie okryć trochę agrowłókniną na pergolach.

Dziś już taka jesień- pada i ponuro. Na działkę nie ma po co jechać. Oprócz sadzenia róż nie mam jakiś wielkich prac do zrobienia, ale wiadomo- po mrozie cięcie bylin i wyrywanie zmarzniętych jednorocznych, podcięcie brzozy, bo nie chcę mieć mega drzewa (Kiedy to zrobić najlepiej???), w listopadzie cała działka do posypania suchym obornikiem (pod większe drzewa i krzewy gołębi, na rabaty drobniejszy, sproszkowany świński), trzeba pookrywać korą, stroiszem, przekopać mój mały warzywnik z obornikiem. Ale to jeszcze chwilę może poczekać.

Nie wiem czy dobrze zrobiłam otwierając wątek teraz. Niedługo nie będzie o czym pisać- no trudno, najwyżej powisi do wiosny.

A póki co zdjęcia z soboty i niedzieli. W sobotę wsadziłam cebulki i wieczorem zrobiłam oprysk różom. W niedzielę tylko wykopałam zielistkę i rozmaryn do doniczek (zabrałam je już do domu) i nie robiłam nic oprócz obiadu, zdjęć i czytania. Błogie lenistwo w słońcu na koniec sezonu.

Owady wiedziały, że to chyba ostatnie takie chwile i naprawdę, dały czadu!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kiedyś się bałam motyli, teraz już nie. Są piękne i takie delikatne. :)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale duża rabata się szykuje.
Będzie pięknie tyle cebulowych. I róże. Super.
Z powojnikow dobrze rosnących i kwitnących polecam ;
Ville de Lyon ,Jan Paweł II, Błękitny Anioł, Jackmani, Etiole Violet . Polish spirit. ...i jeszcze coś by się wybrało.
Fajnie że jezowki też planujesz. :D
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Aniu- mam czas na decyzję do wiosny. Na pergolę 180 cm szerokości więcej niż 2 chyba nie da rady? Czy trzy się zmieszczą?
Co do rabaty mam duże oczekiwania, zobaczymy co z tego wyjdzie. :)

Na mojej działce teraz najbardziej czarują trawy. Kocham je mocno i sa fajne, bo wiosną prawie ich nie ma, więc w okolicach mogą rosnąć cebulki, a potem jesienią zajmują miejsca na rabacie po kwiatach sezonowych. Uwielbiam jak szumią, szeleszczą, gną się. Są bardzo romantyczne. ;:167

Moja dwuletnia Moudry
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hameln i mniejsze piórkowe mam wsadzone przed kompostownikiem, a także w przedogródku. Urzekły mnie jak jeszcze nie miałam działki i wiedziałam, że muszę je mieć.
Obrazek

Obrazek

Ostnice ładnie się sieją i można je dzięki temu fajnie mnożyć.

Obrazek

Obrazek

Miskanty- Gracillimus i Morning Light to cudowne rośliny ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Różnica w kolorystyce- bo niektóre zdjęcia robiłam raniutko, inne w pełnym słońcu.

Nazwy tej trawki nie pamiętam.

Obrazek

Mam jeszcze inne turzyce, w tym palmową, górską, Zebrinusa młodego i sporo jeszcze. No lubię je i szkoda, że nie mam miejsca na więcej.

Widoczek z rańca na pole za płotem. Zoom się przydaje :)

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Moniko :wit Widzę, że jednak wyszłaś z tego szału przetworowego :lol: .Fajnie, że znalazłaś też czas na ogródkowanie ;:215 . Cebule posadzone, doły przygotowane , jest postęp i to najważniejsze ;:108 . Trawy masz przepiękne a ja bardzo je lubię ;:108 . Jeśli chodzi o powojniki ja poszłabym w włoskie. Długo i obficie kwitną, nie marudzą i mają małe wymagania. Co prawda nie mają olbrzymich kwiatów ale małe też nie są, ja polecam. Jeżówki to też dobra myśl ;:215 . Widok saren - przepiękny. Pozdrawiam :wit .
PaulaF-Z
500p
500p

Post »

Aż zazdroszczę wykonania tylu prac. Ja cierpię ostatnio na brak czasu i dodatkowo z pogodą bywa różnie. Nie żałuj otwarcia kolejnej części wątku. Jeszcze trochę wpisów na pewno będzie.
Piękne masz te trawy. Ja też w tym roku na nie zachorowałam. Kupiłam kilka, mam nadzieję, że dobrze przeimują.
A mam jeszcze pytanko o sadzenie róż. Dlaczego dajesz te wiory rogowe i skórki od bananów?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Ewelina,Paula

Ewelinko- z szału przetworowego wyszłam nie do końca- powodowana żarłocznością mojego dziecka wczoraj właśnie dorabiałam z 3 porcji salsę meksykańską- to jest taki dip z krojonej papryki, cebuli, czosnku, na bazie pomidorów, z kuminem i innymi przyprawami. On się tego domaga na każdej kanapce, więc wcześniejszy zapas (również z 3 porcji, czyli w sumie 4,5 kg pomidorów) szybko się kurczył. Postanowiłam, że póki jeszcze nie padało, pomidory i papryka miały letnie ceny- to zrobię. Czego się nie robi dla dziecka? Włożyłam też 4 słoiczki marynowanych kapeluszy małych grzybów i ususzyłam w sumie 2 wielkie słoje takie jak do kiszenia kapusty (zajmowałam się tym od ubiegłej środy, do soboty non stop).
Chyba jeszcze nigdy aż tyle różnorodnych przetworów nie miałam, choć zawsze robiłam dużo. Za to teraz- np. zachciało mi się szarlotki, myk po mus z moich papierówek- i dzisiaj będzie- bezwysiłkowo. ;:173 ;:108

Jeżówki będą na pewno, mam kilka odmian na które ostrzę zęby i zrobię reorganizację z moimi, bo niektóre z kupionych przeze mnie okazały się za mocno czerwone i albo je sprzedam, albo dam z mniej rzucające się w oczy miejsce niż reprezentacyjna rabata. Z takich drobnostek kupię też 2-3 epimedia, prymulki, kilka małych astrów, miodunkę, ułudkę. Doszłam do etapu, że gonię własny ogon. Zrobiło się ciasno. Szkoda, że tak szybko. :roll:

Z powojnikami już mam jakiś trop dzięki Wam :) Moje wielkokwiatowe nie popisały się w tym sezonie niestety.

Paula- skórki z bananów zapewniają roślinie potas. W zeszłym roku dawałam nawet całe banany, bo kupiłam takie przejrzałe. Wióry rogowe były tu polecane na forum i one też są formą wolnodziałającego nawozu, który dokarmia rośliny podczas ukorzeniania się i wzrostu. Te róże z gołym korzeniem już w pierwszym sezonie kwitły mi bardzo ładnie i późno złapały plamistość. Poradziły sobie znacznie lepiej niż sadzone latem róże z donic. Taka Lavender Ice np nie ma ani jednego listka..
Trawy zimują ładnie, u mnie wymarzł tylko miskant Carnival- taki pasiasty. Myślę jednak, że to była wina późnego sadzenia i kiepskiej miejscówki.

Bardzo fajny klimat robi dość ekspansywny rdest wężownik. Kwiaty się mienią wszystkimi odcieniami różu i zdobią już od lipca do samej zimy. U mnie przed skalniakiem.

Obrazek

Ogrodowe hortki w tym roku całkiem podrosły i nawet ładnie kwitły. A teraz takie są muśnięte jesienią i też się pięknie prezentują. Hoduję je od maleńkości- dostałam takie ukorzenione z patyczka ociupniki od teścia.

Obrazek

Rzut oka na nową rabatę robioną etapami. Najpierw przód, obwódka z kocimiętki i przywrotnika, potem lawendy długokłosowe, jeżówki, cebulki. Teraz dojdą róże, a wiosną pergola z powojnikami na tyłach i kostka na obrzeżu. Ta rabata kosztowała mnie wiele nerwów, bo mąż nie chciał oddać trawnika i pisałam o perypetiach z rysowaniem przez niego projektu, pomiarami i domaganiem się podpisu o akceptacji. Było ciężko, ale w miarę na swoim postawiłam. ;:306 Pomiędzy tą rabatą a rabatą z rozplenicą jest wąski przesmyk z niskimi irysami, który je obie łączy.

Obrazek

Werbena patagońska sadzona z rozsady w końcu czerwca nie bardzo zdąży zawiązać nasiona. Raczej mi nie przezimuje, więc będę musiała sama pobawić się w wysiewy. Nasionka już kupiłam.

Obrazek

Aksamitki- nie lubiłam ich, ale teraz mają swoje 5 minut. Ogrody pustoszeją, a te żelazne rośliny zdobią mój warzywnik. Tam w ogóle będzie tak rustykalnie. Płotki drewniane już są, wsadziłam czerwone tulipany (gratis do paczki), żółte narcyzy, są zioła, rudbekie, będą i co roku aksamitki. :)

Obrazek

Życzę Wam udanego ogrodowo i pogodowo dnia :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”