koziorozec pisze:Witaj Edziu,działka zadbana pełna kwiatów i warzywek ,no i przetwory ,które i ja uwielbiam robić ,zainteresował mnie przepis na sałatkę warzywną z octem winnym ,czy możesz podać przepis ,nie bardzo jestem przekonana do octu spirytusowego a winnego mam pod dostatkiem ,uwielbiam ciekawe przepisy ,pozdrawiam

Proszę bardzo, sałatka jest naprawdę smaczna. polecam.
4 kg ogórków
50 dag cebuli
25 dag papryki żółtej
25 dag papryki czerwonej
2 marchewki
2 łyżki soli
1/2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka octu winnego
1 pęczek koperku
1 pęczek pietruszki
pieprz ziarnisty
kilka ząbków czosnku
1,5 łyżeczki mieszanki ulubionych suszonych ziół (u mnie cząber, rozmaryn, tymianek)
Ogórki i marchew obieramy i kroimy w talarki, paprykę w kostkę. Dodajemy posiekany koperek, pietruszkę, czosnek i mieszamy.
Wkładamy razem do miski i solimy.
Zostawiamy na 2 godziny.
Lekko odciskamy, odlewając wodę.
Robimy zalewę gotując razem cukier, olej oraz ocet. Na chwilę przed wyłączeniem zalewy wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka
i gotujemy 2-3 min. Mieszamy z warzywa z gorąca zalewą i odstawiamy na 2 godz.
Przekładamy do słoików tak aby zalewa pokrywała składniki.
Do każdego słoika dodajemy po 6 ziarnek pieprzu.
Sałatkę można przechowywać w lodówce bez zagotowania i używać jako dodatek do drugich dań lub zagotować 10 minut (nie dłużej, ponieważ sałatka traci na wartości) i przechowywać w spiżarni.