Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2

Post »

Szczęśliwa posiadaczko niezapominajki Agnieszko! masz cudowne morze tulipanów. Podziwiam różnorodność kształtów i kolorów ;:63 Kwitnące jabłonki sprawiły że moja letnia wiosna została przebita Twoją wiosną :;230 U mnie kwitną czereśnie, śliwki, brzoskwinie, zaczynają wiśnie ale jabłonie jeszcze nie...chociaż znając pęd wiosny ostatnich dni może rano okaże się że jednak też kwitną :;230 Ni przycinasz powojników? ja jednak tnę i zdecydowanie przybierają na grubości :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aguś, bzy już kwitną??? ;:oj O wiele cieplej u Ciebie, ale się chyba powtarzam. Kwitnienia masz o przynajmniej 2 tygodnie do przodu :lol:
Morze tulipanów. Piękne morze, pięknie kwitnących kwiatów. Niesamowite stworzyłaś te rabaty cebulowe. Podziwiam i napatrzeć się nie mogę. A nuta zazdrości drga...oj drga :lol: Bo moje kiepsko wypadły tej wiosny. Dużo uszów wystaje, mało kwitnień...a wiele uszkodzonych przez mróz. Chyba wszystkie wykopię jak przekwitną i zacznę od początku.
Aguś, no pięknie u Ciebie. Uwielbiam Twój ogród ;:108
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

A jednak niezapominajka :) no pacz, ile to się człowiek musi nauczyć no ;:224 :)
Piękna.
A co to ja chciałąm...
Aha, a propos powojników - fajny pomysł z czeremchą :) ja swoje puściłam na... żywotniki :roll: i fajnie jest jak kwitną i te kwiaty przebijają z gęstej zieleni żywotników i tacy "niekumaci" zupełnie w kwestii zieleni goście się zachwycają: "jak ładnie kwitnie ten krzew" ;:306
Łany tulipanów mnie powaliły na łopatki ;:138 bardzo pięknie u Ciebie ;:167
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Wiolu zapamiętam i dam im czas, by się rozsiały ;:108 Teraz to już z górki, myślę, ze ze świeżych nasion będą kiełkowały bez problemu.

Jadziu dowiem się, co to za wiązówka na herbatki, moja ulubiona ogrodowa herbata to z mięty i melisy, ale latem tylko do wody wrzucam kilka listków i cieszę się nią na zimno :)

Isia dzięki Ci serdeczne ;:196 Mam nadzieję, że nic im się nie stanie, wyrosło ich może pięć na dwóch rabatach (siałam chyba dwie paczki różowych), ale gdyby, tfu, nie dotrwały kwitnienia i nie zawiązały nasion, to się będę uśmiechać do Ciebie :D

Marysiu myślę, że możesz się spodziewać kwiatów jabłoni w każdym momencie, moje wystrzeliły z pąków tuż po czereśni, rok temu różnice były konkretne, a teraz jakoś tak wszystko na raz! ;:oj Powojniki cięłam albo tak, jak było na etykiecie, albo jak nic nie było to o 1/3. Zapamiętam tego koleżkę, za rok przytnę go porządniej ;:108
Maska pisze:Szczęśliwa posiadaczko niezapominajki Agnieszko!
Trzeba się cieszyć z małych rzeczy! :lol: Buziaki, miłego weekendu ;:196

Małgosiu kwitną lilaki, sama jestem w szoku, to przecież jeszcze nie maj! One są wczesne, ale nie pamiętam, czy były aż tak szybko. Chyba nie, to ta wiosna je podpędziła. Oj u mnie też cześć tulipanów jest w tym roku tylko uszata, ale jak teraz wyszedł sam liść- to za rok będzie kwiat, więc może im dasz szansę :)
Tu mam malutko kwiatów, a posadziłam wiele cebul. Rok temu były za gęsto, nie starczyło dla nich ani jedzonka, ani światła, ale w przyszłym roku będzie na pewno więcej kwiatów ;:108
Obrazek
A takie całkiem małe cebulki które ratowałam ze starego kwietnika posadziłam jesienią 2016 do "przedszkola", rok temu wyszły te uszka, a w tym las kwiatów ;:138 Niektóre bardzo miłe niespodzianki :)
Obrazek

Moniś ja też nie poznałam, ale widziałam niezapominajki tylko już kwitnące i wyglądały inaczej :wink: Tulipany jednak nie zawiodły, już nawet nie da się poznać, gdzie musiałam wykopać i wyrzucić, ale jednak mi tych kilku ładnych odmian szkoda, np pretty princess zostały tylko cztery, a to moja najpiękniejsza odmiana ;:218 Musze o nie zadbać, żeby za rok znów je obejrzeć.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Efekt sobotnich prac, nowa rabata na dalie i od jesieni- na tulipany ;:138

Obrazek

Obrazek

Jakby ktoś się zastanawiał, czemu to drugie ujęcie jest tak idiotycznie wymierzone w ścieżkę, to nie należy szukać żadnego ciekawego węża czy innego okazu fauny, tylko kadrowałam żeby ominąć worki ze śmieciami, szpadle i taczkę :;230

Nie miałam czasu cykać zdjęć i mam ich tylko kilka, rozkwitają kolejne tulipany :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bałam się, czy pełne nie zbiednieją na drugi rok? Chyba nic im nie brakuje.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zawsze się trafi jakaś czarna owca :;230 Moja czarna owca przybrała kolor czerwony i świeci jak żarówka na tyle rabaty! Nawet tu ja widać. Już ją ścięłam do wazonu.
Obrazek

Obrazek

A tu też czarna owca, ale znacznie milsza memu oku :wink:

Obrazek

Rododendron w kwiatkach

Obrazek

Narcyzy dopiero pierwsze pączki otwierają, co to się porobiło :wink:

Obrazek

Obrazek

Białe szafirki, takie delikatne, trzeba się do nich schylić, by się dobrze przyjrzeć :))

Obrazek
Agnieszka
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Ile tulipanów ;:oj Jak pozbywasz się potem liści zanim zwiędną? Od razu wycinasz czy czekasz aż zwiędną?

Podziwiam ile pracy włożylaśw ogród. Jest tyle roślin, trawnik i to wszystko uporządkowane, odchwaszczone ;:108
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Agnieszko :wit . Oj ,Twoich łanów jest zdecydowanie dużo więcej ale co tam będziemy się licytować :wink: . W każdym razie ogławiania będzie multum :;230 . Nie ma to jak nowa rabata ;:215 . Ja póki co nowych nie zakładam ale myślę, że w przyszłym roku a przy dobrych wiatrach na jesieni będę mogła cosik zrobić ;:108 . Pozdrawiam i udanej niedzieli życzę :wit .
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza zostawiam liście aż całkiem uschną, usuwam tylko słupek kwiatu by nie wiązały nasion :) Ułamuje go tak, by nie dotknąć ranki- czasem zdarza się jakaś choroba wirusowa i trzeba się starać, żeby jej ewentualnie nie roznieść. przed tulipanami są obwódki z lawendy a miedzy nimi jeżówki, łubiny, liliowce i orliki, ich liście trochę maskują suszki, ale przy tej ilości i tak je widać :)

Ewelka pewnie za rok, to mnóstwo nowych rabat będziesz miała ;:215 A mnie już miejsca nie przybędzie, tak na dobrą sprawę- to wyczerpałam limit ;:oj I już naprawdę będę musiała się hamować ;:224

Wróciłam z targu z kogutem i dwiema kurkami Andaluzyjskimi ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kogut jest piękny, musicie uwierzyć na słowo, bo boję się póki co bliże podejść do niego :lol: Pieje ochryple, nie za głośno i już zaprowadził swoje porządki ;:224

Obrazek
Agnieszka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Aguś
Rozumiem ,że to ujęcia z parku Keukenhof :?: :lol:
Kobieto ale masz zarąbistą plantację tulipanów :!: :D
Cudne, kolorowe rabaty. Jeszcze wszystkiego spokojnie nie obejrzałam , powrócę na pewno i bedę się napawać ich urodą.
Zawało mi się, że mam dużo cebulek :wink:
Jak Ty panujesz nad tyloma okazami przecież wymagają rozsadzania itp. ;:oj
Gratuluję rozmachu i zdolności łaczenia barw Aguś :D
Fotografuj ,żebyśmy mieli wszyscy co wspominać w mniej kolorowym czasie ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11

Post »

Cudnie tulipanowo :D Kury to chyba fajna sprawa. Gdybym miała ogród przy domu to kurki też bym hodowała ;:108
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Agnieszko, ale masz dużo tulipanów, pozazdrościć , w dobrym słowa znaczeniu. ;:196 Widzę, że podkradasz trawnika. :;230 U mnie odwrotnie, likwiduję jedna rabatę. Podobają mi się tulipany liliokształtne i Ty je masz ;:167 Drzewa owocowe pięknie kwitną w tym roku. Jeżeli chociaż połowa z tego będzie owoców to nasze brzuszki będą najedzone. Piękny czas nastał Agnieszko, aż żal chodzić do pracy bo trzeba siedzieć w murach.

Miłej niedzieli życzę :wit
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wpierw siejemy trawę żeby mieć szybko ładnie a potem wydzieramy jej kolejne kawałki ;:306 Ale rabata będzie sliczna. Już się doczekali8śmy ,że zakwitła ta pierwsza tulipanowa-cudna, druga nie zaszkodzi ;:138 A ścieżka ślicznie się wije ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Jestem pod wrażeniem Twoich tulipanów ale, choć Ewa zazdrości Ci tulipanów ja wcale, zwłaszcza jeżeli pomyślę o tym co Ciebie czeka w czerwcu i na początku lipca.Z tego co widzę to większość Twoich odmian wymaga wykopywania na lato. Wykopywanie, suszenie, sortowanie, być może i zaprawianie choć to można zrobić przy sadzeniu a na działkach PZD dodatkowo kradzieże kwiatów skutecznie ostudziły mój zapał do uprawy tulipanów. Ja dodatkowo musiałem jeszcze uważać na myszowate bo dobierały się do przechowywanych cebul a największym problemem było to, że mam dużo cebulowych i praktycznie nie miałem już nowego miejsca a sadzenie rok po roku w tym samym miejscu powoduje wzrost występowania wielu chorób. Ale oczywiście całkowicie z tulipanów nie rezygnuję a po kilku latach przerwy powrócę jesienią do uprawy moich ulubionych tulipanów botanicznych oraz z grupy Kaufmanna oraz Greiga a być może pomyślę także o tulipanach pełnych wczesnych.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No to stadko się powiększyło o nowe kurki i przywódcę, a zarazem sułtana w jednej pierzastej osobie :wink: , będzie mieć spory harem :wink: . Z tego co piszesz to juz wprowadził swoje porządki :;230 Tulipanowa chwilo trwaj masz cudnie Agusiu ;:167
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Mondfa
500p
500p
Od: 21 mar 2016, o 09:16
Kontakt:

Post »

Jednak nie silki :) Ślina parka :tan
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”