Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2
- Maska
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fioletowy ogród z aniołkiem cz 2
Szczęśliwa posiadaczko niezapominajki Agnieszko! masz cudowne morze tulipanów. Podziwiam różnorodność kształtów i kolorów
Kwitnące jabłonki sprawiły że moja letnia wiosna została przebita Twoją wiosną
U mnie kwitną czereśnie, śliwki, brzoskwinie, zaczynają wiśnie ale jabłonie jeszcze nie...chociaż znając pęd wiosny ostatnich dni może rano okaże się że jednak też kwitną
Ni przycinasz powojników? ja jednak tnę i zdecydowanie przybierają na grubości 
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguś, bzy już kwitną???
O wiele cieplej u Ciebie, ale się chyba powtarzam. Kwitnienia masz o przynajmniej 2 tygodnie do przodu
Morze tulipanów. Piękne morze, pięknie kwitnących kwiatów. Niesamowite stworzyłaś te rabaty cebulowe. Podziwiam i napatrzeć się nie mogę. A nuta zazdrości drga...oj drga
Bo moje kiepsko wypadły tej wiosny. Dużo uszów wystaje, mało kwitnień...a wiele uszkodzonych przez mróz. Chyba wszystkie wykopię jak przekwitną i zacznę od początku.
Aguś, no pięknie u Ciebie. Uwielbiam Twój ogród
Morze tulipanów. Piękne morze, pięknie kwitnących kwiatów. Niesamowite stworzyłaś te rabaty cebulowe. Podziwiam i napatrzeć się nie mogę. A nuta zazdrości drga...oj drga
Aguś, no pięknie u Ciebie. Uwielbiam Twój ogród
A jednak niezapominajka
no pacz, ile to się człowiek musi nauczyć no

Piękna.
A co to ja chciałąm...
Aha, a propos powojników - fajny pomysł z czeremchą
ja swoje puściłam na... żywotniki
i fajnie jest jak kwitną i te kwiaty przebijają z gęstej zieleni żywotników i tacy "niekumaci" zupełnie w kwestii zieleni goście się zachwycają: "jak ładnie kwitnie ten krzew"
Łany tulipanów mnie powaliły na łopatki
bardzo pięknie u Ciebie 
Piękna.
A co to ja chciałąm...
Aha, a propos powojników - fajny pomysł z czeremchą
Łany tulipanów mnie powaliły na łopatki
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo
- Aguss85

- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Wiolu zapamiętam i dam im czas, by się rozsiały
Teraz to już z górki, myślę, ze ze świeżych nasion będą kiełkowały bez problemu.
Jadziu dowiem się, co to za wiązówka na herbatki, moja ulubiona ogrodowa herbata to z mięty i melisy, ale latem tylko do wody wrzucam kilka listków i cieszę się nią na zimno
Isia dzięki Ci serdeczne
Mam nadzieję, że nic im się nie stanie, wyrosło ich może pięć na dwóch rabatach (siałam chyba dwie paczki różowych), ale gdyby, tfu, nie dotrwały kwitnienia i nie zawiązały nasion, to się będę uśmiechać do Ciebie
Marysiu myślę, że możesz się spodziewać kwiatów jabłoni w każdym momencie, moje wystrzeliły z pąków tuż po czereśni, rok temu różnice były konkretne, a teraz jakoś tak wszystko na raz!
Powojniki cięłam albo tak, jak było na etykiecie, albo jak nic nie było to o 1/3. Zapamiętam tego koleżkę, za rok przytnę go porządniej
Buziaki, miłego weekendu
Małgosiu kwitną lilaki, sama jestem w szoku, to przecież jeszcze nie maj! One są wczesne, ale nie pamiętam, czy były aż tak szybko. Chyba nie, to ta wiosna je podpędziła. Oj u mnie też cześć tulipanów jest w tym roku tylko uszata, ale jak teraz wyszedł sam liść- to za rok będzie kwiat, więc może im dasz szansę
Tu mam malutko kwiatów, a posadziłam wiele cebul. Rok temu były za gęsto, nie starczyło dla nich ani jedzonka, ani światła, ale w przyszłym roku będzie na pewno więcej kwiatów

A takie całkiem małe cebulki które ratowałam ze starego kwietnika posadziłam jesienią 2016 do "przedszkola", rok temu wyszły te uszka, a w tym las kwiatów
Niektóre bardzo miłe niespodzianki 

Moniś ja też nie poznałam, ale widziałam niezapominajki tylko już kwitnące i wyglądały inaczej
Tulipany jednak nie zawiodły, już nawet nie da się poznać, gdzie musiałam wykopać i wyrzucić, ale jednak mi tych kilku ładnych odmian szkoda, np pretty princess zostały tylko cztery, a to moja najpiękniejsza odmiana
Musze o nie zadbać, żeby za rok znów je obejrzeć.
Jadziu dowiem się, co to za wiązówka na herbatki, moja ulubiona ogrodowa herbata to z mięty i melisy, ale latem tylko do wody wrzucam kilka listków i cieszę się nią na zimno
Isia dzięki Ci serdeczne
Marysiu myślę, że możesz się spodziewać kwiatów jabłoni w każdym momencie, moje wystrzeliły z pąków tuż po czereśni, rok temu różnice były konkretne, a teraz jakoś tak wszystko na raz!
Trzeba się cieszyć z małych rzeczy!Maska pisze:Szczęśliwa posiadaczko niezapominajki Agnieszko!
Małgosiu kwitną lilaki, sama jestem w szoku, to przecież jeszcze nie maj! One są wczesne, ale nie pamiętam, czy były aż tak szybko. Chyba nie, to ta wiosna je podpędziła. Oj u mnie też cześć tulipanów jest w tym roku tylko uszata, ale jak teraz wyszedł sam liść- to za rok będzie kwiat, więc może im dasz szansę
Tu mam malutko kwiatów, a posadziłam wiele cebul. Rok temu były za gęsto, nie starczyło dla nich ani jedzonka, ani światła, ale w przyszłym roku będzie na pewno więcej kwiatów

A takie całkiem małe cebulki które ratowałam ze starego kwietnika posadziłam jesienią 2016 do "przedszkola", rok temu wyszły te uszka, a w tym las kwiatów

Moniś ja też nie poznałam, ale widziałam niezapominajki tylko już kwitnące i wyglądały inaczej
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- Aguss85

Efekt sobotnich prac, nowa rabata na dalie i od jesieni- na tulipany

Jakby ktoś się zastanawiał, czemu to drugie ujęcie jest tak idiotycznie wymierzone w ścieżkę, to nie należy szukać żadnego ciekawego węża czy innego okazu fauny, tylko kadrowałam żeby ominąć worki ze śmieciami, szpadle i taczkę
Nie miałam czasu cykać zdjęć i mam ich tylko kilka, rozkwitają kolejne tulipany

Bałam się, czy pełne nie zbiednieją na drugi rok? Chyba nic im nie brakuje.

Zawsze się trafi jakaś czarna owca
Moja czarna owca przybrała kolor czerwony i świeci jak żarówka na tyle rabaty! Nawet tu ja widać. Już ją ścięłam do wazonu.

A tu też czarna owca, ale znacznie milsza memu oku

Rododendron w kwiatkach

Narcyzy dopiero pierwsze pączki otwierają, co to się porobiło

Białe szafirki, takie delikatne, trzeba się do nich schylić, by się dobrze przyjrzeć
)

Jakby ktoś się zastanawiał, czemu to drugie ujęcie jest tak idiotycznie wymierzone w ścieżkę, to nie należy szukać żadnego ciekawego węża czy innego okazu fauny, tylko kadrowałam żeby ominąć worki ze śmieciami, szpadle i taczkę
Nie miałam czasu cykać zdjęć i mam ich tylko kilka, rozkwitają kolejne tulipany

Bałam się, czy pełne nie zbiednieją na drugi rok? Chyba nic im nie brakuje.

Zawsze się trafi jakaś czarna owca

A tu też czarna owca, ale znacznie milsza memu oku

Rododendron w kwiatkach

Narcyzy dopiero pierwsze pączki otwierają, co to się porobiło

Białe szafirki, takie delikatne, trzeba się do nich schylić, by się dobrze przyjrzeć

Agnieszka
Agnieszka
- lemonka

- Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Ile tulipanów
Jak pozbywasz się potem liści zanim zwiędną? Od razu wycinasz czy czekasz aż zwiędną?
Podziwiam ile pracy włożylaśw ogród. Jest tyle roślin, trawnik i to wszystko uporządkowane, odchwaszczone
Podziwiam ile pracy włożylaśw ogród. Jest tyle roślin, trawnik i to wszystko uporządkowane, odchwaszczone
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj Agnieszko
. Oj ,Twoich łanów jest zdecydowanie dużo więcej ale co tam będziemy się licytować
. W każdym razie ogławiania będzie multum
. Nie ma to jak nowa rabata
. Ja póki co nowych nie zakładam ale myślę, że w przyszłym roku a przy dobrych wiatrach na jesieni będę mogła cosik zrobić
. Pozdrawiam i udanej niedzieli życzę
.
- Aguss85

Iza zostawiam liście aż całkiem uschną, usuwam tylko słupek kwiatu by nie wiązały nasion
Ułamuje go tak, by nie dotknąć ranki- czasem zdarza się jakaś choroba wirusowa i trzeba się starać, żeby jej ewentualnie nie roznieść. przed tulipanami są obwódki z lawendy a miedzy nimi jeżówki, łubiny, liliowce i orliki, ich liście trochę maskują suszki, ale przy tej ilości i tak je widać
Ewelka pewnie za rok, to mnóstwo nowych rabat będziesz miała
A mnie już miejsca nie przybędzie, tak na dobrą sprawę- to wyczerpałam limit
I już naprawdę będę musiała się hamować
Wróciłam z targu z kogutem i dwiema kurkami Andaluzyjskimi

Kogut jest piękny, musicie uwierzyć na słowo, bo boję się póki co bliże podejść do niego
Pieje ochryple, nie za głośno i już zaprowadził swoje porządki

Ewelka pewnie za rok, to mnóstwo nowych rabat będziesz miała
Wróciłam z targu z kogutem i dwiema kurkami Andaluzyjskimi

Kogut jest piękny, musicie uwierzyć na słowo, bo boję się póki co bliże podejść do niego

Agnieszka
Agnieszka
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Aguś
Rozumiem ,że to ujęcia z parku Keukenhof
Kobieto ale masz zarąbistą plantację tulipanów
Cudne, kolorowe rabaty. Jeszcze wszystkiego spokojnie nie obejrzałam , powrócę na pewno i bedę się napawać ich urodą.
Zawało mi się, że mam dużo cebulek
Jak Ty panujesz nad tyloma okazami przecież wymagają rozsadzania itp.
Gratuluję rozmachu i zdolności łaczenia barw Aguś
Fotografuj ,żebyśmy mieli wszyscy co wspominać w mniej kolorowym czasie
Rozumiem ,że to ujęcia z parku Keukenhof
Kobieto ale masz zarąbistą plantację tulipanów
Cudne, kolorowe rabaty. Jeszcze wszystkiego spokojnie nie obejrzałam , powrócę na pewno i bedę się napawać ich urodą.
Zawało mi się, że mam dużo cebulek
Jak Ty panujesz nad tyloma okazami przecież wymagają rozsadzania itp.
Gratuluję rozmachu i zdolności łaczenia barw Aguś
Fotografuj ,żebyśmy mieli wszyscy co wspominać w mniej kolorowym czasie
- lemonka

- Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Cudnie tulipanowo
Kury to chyba fajna sprawa. Gdybym miała ogród przy domu to kurki też bym hodowała 
Agnieszko, ale masz dużo tulipanów, pozazdrościć , w dobrym słowa znaczeniu.
Widzę, że podkradasz trawnika.
U mnie odwrotnie, likwiduję jedna rabatę. Podobają mi się tulipany liliokształtne i Ty je masz
Drzewa owocowe pięknie kwitną w tym roku. Jeżeli chociaż połowa z tego będzie owoców to nasze brzuszki będą najedzone. Piękny czas nastał Agnieszko, aż żal chodzić do pracy bo trzeba siedzieć w murach.
Miłej niedzieli życzę
Miłej niedzieli życzę
- karolacha

- Od: 1 cze 2014, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wpierw siejemy trawę żeby mieć szybko ładnie a potem wydzieramy jej kolejne kawałki
Ale rabata będzie sliczna. Już się doczekali8śmy ,że zakwitła ta pierwsza tulipanowa-cudna, druga nie zaszkodzi
A ścieżka ślicznie się wije 
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Jestem pod wrażeniem Twoich tulipanów ale, choć Ewa zazdrości Ci tulipanów ja wcale, zwłaszcza jeżeli pomyślę o tym co Ciebie czeka w czerwcu i na początku lipca.Z tego co widzę to większość Twoich odmian wymaga wykopywania na lato. Wykopywanie, suszenie, sortowanie, być może i zaprawianie choć to można zrobić przy sadzeniu a na działkach PZD dodatkowo kradzieże kwiatów skutecznie ostudziły mój zapał do uprawy tulipanów. Ja dodatkowo musiałem jeszcze uważać na myszowate bo dobierały się do przechowywanych cebul a największym problemem było to, że mam dużo cebulowych i praktycznie nie miałem już nowego miejsca a sadzenie rok po roku w tym samym miejscu powoduje wzrost występowania wielu chorób. Ale oczywiście całkowicie z tulipanów nie rezygnuję a po kilku latach przerwy powrócę jesienią do uprawy moich ulubionych tulipanów botanicznych oraz z grupy Kaufmanna oraz Greiga a być może pomyślę także o tulipanach pełnych wczesnych.
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
No to stadko się powiększyło o nowe kurki i przywódcę, a zarazem sułtana w jednej pierzastej osobie
, będzie mieć spory harem
. Z tego co piszesz to juz wprowadził swoje porządki
Tulipanowa chwilo trwaj masz cudnie Agusiu 
Jednak nie silki
Ślina parka 
Wielu ludzi nigdy nie łączy się ze swoimi prawdziwymi talentami i nigdy nie dowiaduje się, do osiągnięcia czego tak naprawdę są zdolni./Ken Robinson
Ogródkowo
Doniczkowo
Ogródkowo
Doniczkowo