Ogród jol_ki 2017

Zdjęcia naszych ogrodów.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród jol_ki 2017

Post »

Aniu witaj :wit żebyś Ty widziała jak mi się oczy zaświeciły na widok tej paczuchy od Austina ;:oj
Życzę Ci pięknego kwitnienia kosmosów - jakie odmiany będziesz siać? Pamiętaj, żeby uszczyknać czubek, ja to robię przy przesadzaniu albo wcześniej, samosiejki w gruncie same mi się pięknie krzewiły. Nie karmić za dużo, dawać podpory i cieszyć się pięknym kwieciem ;:215
Mój Charles pójdzie do gruntu w niedzielę, na razie moczy stopy, co widać poniżej:

Obrazek

Wiolka
;:196 zaraz zabieram się za wysiewy, pewnie wszystkiego co zaplanowałam nie dam rady, ale choć te najpilniejsze już dziś wysieję.
Puściłam listem priorytetowym poleconym, mam nadzieję, że w poniedziałek już będzie u Ciebie :tan

Dziś czekała na mnie kolejna paczucha, tym razem przyjechały ciemierniki zamówione w Bylinowym Raju (za pośrednictwem all..).
Piękne, wypasione sadzonki, już posadzone - zrobię w weekend zdjęcia, to zobaczycie jak to wygląda. A tymczasem pokażę Wam jak wyglądały po otwarciu paczki i wyjęciu z niej.

Obrazek

Obrazek

Odmiany Double Ellen White i no właśnie.... miał być Double Ellen Pink Spotted a jest White Spotted. Też ładny, ale to nie ten, który zamówiłam :roll:

Lecę siać :tan Miłego wieczoru :wit
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jola ja mam jakieś zwykłe kosmosy z Auchana ;:oj Ty to masz wypasione te nasiona,nawet nie wiedziałam,że takie piękne można zamawiać.Z ciekawością będę podglądała co z nich wyrośnie.. A ciemierniki pierwsza klasa.widać,że przywiązujesz wagę do jakości :D
Charless de Mills ma ładne korzenie,powinna ładnie kwitnąć ;:108

Pozdrawiam :wit
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Aniu wszystkie kosmosy są piękne, te zwykłe też mają w sobie urok ;:167
Ja się zakochałam, i w sumie rozpoczęłam moja przygodę z kosmosami z odmiana Sea Shells.
Zobacz tu, to zdjęcia z 2008
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... os#p633056
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na psa urok...
Piękne ciemierniki aż gały wychodzą :;230
A nasiona fiu,fiu,fiu...
Trzymam kciuki by komp nie padł tego lata :;230
Przepikowałam dzisiaj 62 pomidory,jeszcze tylko z 200 i będę w domu :roll:
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Ale piękne ciemierniki ;:138
Koniecznie zrób im zdjęcia w zbliżeniu. Ogólnie też. Ciekawe jak prezentują się na rabarach. na pewno ślicznie. :D

U nas dziś piękne słoneczko jakiego dawno nie było. Oby i taki weekend był :wink:

I
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Ciekawe jak ten Twój Charles zakwitnie :;230 Śmiechem żartem, mam nadzieję, że tym razem będzie 100%zgodności.
A ciemierniki wypasione, takie ładne i tak ładnie przyjechały.
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Magduś komp od zeszłego roku przeszedł mały lifting i na razie jest ok. Jeśli będzie znów szwankował to wymienię go na lepszy model ;:333
Pomidorki przepikowane? Dałaś radę? Ja wczoraj siejąc kolejne nasiona się znów zastanawiałam, czy ja aby do końca normalna jestem, że tyle tego nakupowałam :;230

Wiolka u nas dziś było deszczowo i podobno cały weekend tak się zapowiada ;:222
Zbliżenia ciemierników zrobione już wczoraj ;:108 Bardzo proszę :D

Double Ellen White
Obrazek

Double Ellen White Spotted
Obrazek

Alutka oby tym razem Charles nie okazał się kolejną pstrokacizną ;:219 Ileż razy można reklamować jedną różę??
Ciemierniki rzeczywiście, pięknie zapakowane, dojechały bez uszczerbku. A w przyszłym tygodniu ma być kolejna dostawa z BR ;:131 Podeślą te, które mieli przysłać oryginalnie czyli Pink Spotted plus część mojego niezrealizowanego ubiegłorocznego zamówienia ;:131
Pozdrawiam Jola
jo_linki
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Weekend, weekend i po weekendzie :roll: Wczoraj cały dzień padało i nie udało mi się nawet na chwilkę wyjść do ogrodu.. Za to posiałam resztę najpilniejszych nasion, dobre i to. Z newsów parapetowych: wychodzi papryka ;:333

Dziś za to cały dzień byłam w ogrodzie :tan Sadziłam żywopłot (a raczej mini-żywopłot ;:306 ) z graba (chyba ;:131 ).
Sadzoneczki malutkie, więc ledwo co widać, tam gdzie kopane tam jest posadzone, musicie mi na słowo uwierzyć :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i z bliska
Obrazek

A tymczasem przed domem pojawiła się nowa donica
Obrazek

Cyknęłam też fotkę ciemiernikom posadzonym pod tulipanowcem
Obrazek

Obrazek

Na rabatach wychodzą już też ostróżki
Obrazek

a róże mają pięknie nabrzmiałe pąki
Obrazek

Niestety, po dzisiejszym obchodzie stwierdziłam, że Lady Of the Lake całe widoczne pędy ma przemarznięte :evil: mam nadzieję, że pod kopczykiem coś tam jest żywego. Mój ukochany Allbrighton Rambler ma się cudnie, cały zielony. A Bobbie James to już prawdziwy potwór, będę musiała z nim porządnie powalczyć, zawładnął całą pergolą przeznaczoną dla 5 róż ;:223 Nie przemyślałam tego nasadzenia niestety :roll:

No i róża Constance Spry nie wygląda dobrze,cała góra wystająca spod kopczyka czarna plus pomarańczowe bobki na tym, muszę ją wykopać i spalić. Nie mam szczęścia do tej róży, może miejsce nie to? Dziwne, bo obok rośnie Guirlande D'Amour i ma się całkiem nieźle...
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jolu to się napracowałaś sadząc tyle żywopłotu , u mnie też niektóre będą cięte bardzo nisko , wiesz ten Twój rambler bardzo mi się podoba , będę na jesieni o nim myśleć . :wit ;:108
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Joluś, a co to są te pomarańczowe bobki? ;:202 Masz zdjęcie tego?
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu żywopłot jak urośnie będzie fajną osłoną,ale musiałaś się zmęczyć,tyle sztuk posadzić ;:224
Donica wiosenna w moim guście ;:333 Dziś byłam na giełdzie i szukałam bratków błękitnych,uparłam się na nie konkretnie.
I u mnie róże mają spore nosy,ja już większość swoich przycięłam ;:224
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Joluś żywopłot faktycznie ledwo co widoczny, ale jak się zazieleni, to już będzie fajny efekt. Bardzo podobają mi się grabowe żywopłoty ;:333 U siebie już nie mam gdzie posadzić, ale może kiedyś, jak np pozbędę się bukszpanów :?: :lol:
Świetna ta tarasowa kompozycja w koszyku ;:63
Też się zastanawiam, co to te pomarańczowe bobki :shock:
A ta Lady Of the Lake to chyba jakaś bardzo delikatna. Zdaje się ze w tamtym roku też o nią drżałaś, bo wyglądała nie ciekawe po zimie .
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu żywopłot jeszcze malutki, ale się nie obejrzysz i zasłoni całą drogę :) widzę prace na działce trwają i sporo rzeczy już masz zrobione :) praca wre jednym słowem, więc i wiosną się pojawiła :) jak Ciebie zobaczyła hehe ;:138 oby róże dały rade w kopcach trzymam kciuki ;:215
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Teresko Allbrighton polecam z całego serca, urzekła mnie ta róża i mam nadzieję, że w tym roku bardziej się rozkręci. Pędy piękne, całe zielone, powinno być co oglądać latem ;:215

Dorcia puściłam Ci maila. Napisałam też do Pani Ewy Jarmulak, od której mam tę różę, może ona podpowie co teraz.

Aniu
to dopiero 1/3 posadzonych maluchów z zaplanowanego żywopłotu ;:131 Mam jeszcze malutkie sadzonki buka, którymi chcę osłonić warzywnik. Praca niezbyt ciężka, przyjemnie było spędzić cały dzień na dworze, choć przyznam, że z rana dość chłodno było.
Szukasz tych bladych jasnych błękitów? U nas też nigdzie ich nie widziałam, królują szafirowe.
Dziś na obchodzie zauważyłam, że Dolce Vita już jakby chciał listki wypuszczać :roll: Oby go nie przymroziło. Z cięciem róż tradycyjnie czekam na początek kwitnienia forsycji, do tego czasu mam jeszcze sporo innych prac zaplanowanych.

Wiolka ja też lubię grabowe i bukowe żywopłoty i tak długo myślałam, aż wymyśliłam gdzie je wkomponować u siebie. Mocno mi w tym pomogli panowie przywożący węgiel, którzy ostatnio zapuścili się aż pod ten mój blaszany garaż, żeby zawrócić samochodem i tym samym zniszczyli zakładany w ubiegłym roku trawnik :evil: :evil: :evil:
Z Lady to prawdziwa damulka, za rok dam jej słomiany kożuch na zimę, może będzie lepiej ;:306 Dobrze pamiętasz, że w ubiegłym roku też się nad nią trzęsłam.

Mariusz
:wit Tam pod płotem jeszcze będzie rósł żywopłot cisowy, w planach sadzenie (jak to już tradycyjnie u mnie) na początku maja. Na razie rosną tam róże, planuję dosadzić sporo bylin no i oczywiście jakieś powojniki :lol: Słyszałam, że do Ciebie powojniki już dojechały ;:215

Dziś po pracy wybrałam się do ogrodu, w planach uporządkowanie części z malinami. Niestety nie udało mi się skończyć, po godzinie pracy zaczął padać deszcz... No cóż... Może jutro się uda dokończyć.
Krokusy złapały trochę słoneczka i udało mi się je złapać po raz pierwszy choć częściowo otwarte
Obrazek

Obrazek

A na parapetach powoli robi się tłoczno. Bób tak za tydzień - półtora idzie na grządkę ;:333
Obrazek
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Jola i tak będzie na jesień , a dziś przyszło 5 róż od p.H. , sadzonki super , duże , czekam na resztę , sadzić będę może jutro jak prędzej wrócę z pracy , dziś po deszczu zrobiło się ciepło , no ale ziemia mokra 2,5 dnia lało .A Ty masz wszystkie róże wsadzone ? ;:3 ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”