No to masz dużo pracy z pomidorami ja swoje tez dziś sadziłam do gruntu, tylko dużo mniejszą ilość. Poradzisz ze wszystkim, powoli nic nie ucieknie
Ogród Marty - Cz. XII
- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Marty - Cz. XII
Marta wiedziałam, że piwonie od babci, teraz myślę , że Ludwikę wzięłam z jakiejś piosenki.
No to masz dużo pracy z pomidorami ja swoje tez dziś sadziłam do gruntu, tylko dużo mniejszą ilość. Poradzisz ze wszystkim, powoli nic nie ucieknie
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Martus
Kącik do relaksu masz suuper.
Rododendrony i azalie to teraz nr 1 w ogrodach.
A u ciebie jeszcze tyle pięknych odmian. A ja z jednej nowej się bardzo cieszę.
Czosnku bardzo ubogacaja ogród.
Wciąż i ciągle podziwiam twój klonik.
Piwonie piękne. Pamiętam ;że masz ich dużo.
Moja biała drzewiasta Nn podobna do twojej ale chyba ciemniejszy ma środek. A może mi się tylko tak wydaje
.
Kącik do relaksu masz suuper.
Rododendrony i azalie to teraz nr 1 w ogrodach.
A u ciebie jeszcze tyle pięknych odmian. A ja z jednej nowej się bardzo cieszę.
Czosnku bardzo ubogacaja ogród.
Wciąż i ciągle podziwiam twój klonik.
Piwonie piękne. Pamiętam ;że masz ich dużo.
Moja biała drzewiasta Nn podobna do twojej ale chyba ciemniejszy ma środek. A może mi się tylko tak wydaje
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Dzień nareszcie się skończył,urobiłam się trochę,40 dziur pod pomidory mój mąż mi wykręcił,dobrze ,że sie nade mną zlitował ,włożyłam w te dziury cylindry , obłożyłam kartonami i obsypałam skoszoną trawą ,żeby wiatr ich nie porwał ,do cylindrów przywiozłam obornik przekompostowany i wrzuciłam na dno ,jutro dalsza część tych prac czyli kręcimy dziury dalej ,bo ponad 100 pomidorków powinno rosnąć ,trzeba jeszcze namieszać ziemi i wypełnić cylindry ,gdy jutro pogoda dopisze to może skończymy przygotowywać pod pomidory ,nie spieszę sie z sadzeniem ,dopiero po zimnej Zośce,czyli pojutrze jak będzie fajnie na polu,no i żeby żaden grad tego nie zniszczył
Agusiu,tylko nigdy nie ma czasu na książkę ,dopiero w zimie ,no to taras nieczynny,azalii i rodków mam sporo ,kwitną w różnych miejscach ogrodu,piwonie też pięknie napąpione ,może fajnie zakwitną ,pozdrawiam
Iwonko,ogród pięknie kwitnie i pachnie obłędnie ,zakwitły akacje ,pachnące azalie bzy Palibin a teraz doszły bardzo pachnące irysy,żagle troszkę ożywiły ten nieśliczny zakątek,jakoś każdy siada pod katalpami ,mam, duży ogród to i pracy dużo ,doba czasem przydałaby się dłuższa ,ale to by chyba bardziej zaszkodziło bo organizm też ma jakieś normy,więc niech będzie jak jest ,odpoczywać też trzeba ,pozdrawiam
Dorota,nie znam piosenki z babcią Ludwiką
dzisiaj przygotowaliśmy 40 stanowisk pod pomidorki ,jutro może dokończymy,jutro muszę zasiać dynie ,bo zawsze sieję 15 maja ,dzisiaj też sadziłam Cleome od Marysi i Irenki,pozdrawiam 
Aniu,nie mam tulipanów ,ale teraz ogród bardzo się rozkwitnął jest kolorowo i pachnąco ,czosnków miałam w tamtym roku dużo więcej zwłaszcza Krzysztofa ,ale gdzieś się podziały miło,że jesteś w tym ogrodzie na spacerku,pozdrawiam
Agusiu,tylko nigdy nie ma czasu na książkę ,dopiero w zimie ,no to taras nieczynny,azalii i rodków mam sporo ,kwitną w różnych miejscach ogrodu,piwonie też pięknie napąpione ,może fajnie zakwitną ,pozdrawiam
Iwonko,ogród pięknie kwitnie i pachnie obłędnie ,zakwitły akacje ,pachnące azalie bzy Palibin a teraz doszły bardzo pachnące irysy,żagle troszkę ożywiły ten nieśliczny zakątek,jakoś każdy siada pod katalpami ,mam, duży ogród to i pracy dużo ,doba czasem przydałaby się dłuższa ,ale to by chyba bardziej zaszkodziło bo organizm też ma jakieś normy,więc niech będzie jak jest ,odpoczywać też trzeba ,pozdrawiam
Dorota,nie znam piosenki z babcią Ludwiką
Aniu,nie mam tulipanów ,ale teraz ogród bardzo się rozkwitnął jest kolorowo i pachnąco ,czosnków miałam w tamtym roku dużo więcej zwłaszcza Krzysztofa ,ale gdzieś się podziały miło,że jesteś w tym ogrodzie na spacerku,pozdrawiam
Martunia, gotowam przyjechać i Cię wyściskać
To ja tu szukam grabów kolumnowych po szkółkach przerażona cenami a to takie proste jest. Teraz muszę się wybrac na poszukiwania odpowiednich drzewek. Myślę, że jak znajdę to je sobie oznaczę a wykopki będą pózną jesienią albo na wiosnę.
Jeszcze raz obejrzałam zdjęcia Twojego ogrodu i powiem Ci kochana że dech zapiera. Wyobrażam sobie ile masz pracy, ale satysfakcja też pewnie ogromna kiedy patrzysz na swoje dzieło.
Jeszcze raz obejrzałam zdjęcia Twojego ogrodu i powiem Ci kochana że dech zapiera. Wyobrażam sobie ile masz pracy, ale satysfakcja też pewnie ogromna kiedy patrzysz na swoje dzieło.
-
koziorozec

Aguś,no to sie wyjaśniło
,ja te łuki mam w miejscu gdzie już nie dosadzę ,żeby była sześciokątna altana ,ale może dosadzę 2 szt, i będzie taka trzyścienna na malutki okrągły stoliczek i dwa krzesła
u mnie takie graby rosną niedaleko ,bo niedaleko mam las i na skraju dużo wysokich siewek ,miło,że ogród się podoba i spacerujesz sobie do woli,trochę się narobię w tym ogrodzie bo duży ,ale to wszystko mam na własne życzenie
a satysfakcje też mam i nawet czasem nie wierzę ,ze to zrobiłam ,pozdrawiam
,a jak będziesz miała ochotę przyjechać to zapraszam
Pokażę co dzisiaj zrobiliśmy ,w trawniku wykręcone dziury wiertłem ,obłożone kartonami ,a kartony obsypane skoszoną trawa ,do cylindrów poszedł na spód obornik i do pełna będzie wsypana ziemia i będą sadzone pomidorki,tak to wygląda.
tutaj już kartony obsypane trawą

a tutaj na końcu jeszcze nie ma kartonów

i troszkę ogrodu
moja mała winnica

Pokażę co dzisiaj zrobiliśmy ,w trawniku wykręcone dziury wiertłem ,obłożone kartonami ,a kartony obsypane skoszoną trawa ,do cylindrów poszedł na spód obornik i do pełna będzie wsypana ziemia i będą sadzone pomidorki,tak to wygląda.
tutaj już kartony obsypane trawą

a tutaj na końcu jeszcze nie ma kartonów

i troszkę ogrodu
moja mała winnica

- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Martusiu ja też wczoraj kopałam dziury i wsadzałam pomidory w pierścienie, niestety robiłam to sama i ok. połowy ale wróciłam do domu na czworaka i potem jeszcze jechaliśmy do Krakowa. Dobrze, że woda mnie jeszcze regeneruje
Powiem szczerze, że kącik bez gości wygląda ładnie ale jakoś smutnawo
Wyczytałam o wszewłodze że nasiona wydaje w lipcu i maja bardzo krótką moc więc trzeba od razu wysiać ale wykiełkuję dopiero na wiosnę. Ktoś napisał że ze 100 nasiona otrzymanych jesienią po 4 miesięcznym mrożeniu otrzymał 2 sadzonki...dlatego jest taka cenna i trudna do zdobycia
Mają w jednej szkółce tylko stamtąd są niewielkie sadzonki, ale może zaryzykuję?
Ogród niesamowicie szaleje kwieciem...masz niewyobrażalną liczbę roślin
Pozdrawiam i życzę sił do pracy

Wyczytałam o wszewłodze że nasiona wydaje w lipcu i maja bardzo krótką moc więc trzeba od razu wysiać ale wykiełkuję dopiero na wiosnę. Ktoś napisał że ze 100 nasiona otrzymanych jesienią po 4 miesięcznym mrożeniu otrzymał 2 sadzonki...dlatego jest taka cenna i trudna do zdobycia
Ogród niesamowicie szaleje kwieciem...masz niewyobrażalną liczbę roślin
Pozdrawiam i życzę sił do pracy
- bejka1970

- Od: 23 sty 2012, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O ja ślepa i głupia czekam na twoje piwonie,tylko że šcieżki do nowego wątku nie zaznaczyłam 
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
To ile docelowo będziesz miała posadzonych pomidorów. Jaki obornik dajesz do dołków. Dogadzasz sadzonkom to zapewne te marne moje szybko wyrównają swój wygląd, nie będą szpeciły na zagonku
Marysia ma rację pod katalpami brakuje towarzystwa
U nas fajnie pada deszczyk, prace ogrodowe przerwane.
Marysia ma rację pod katalpami brakuje towarzystwa
U nas fajnie pada deszczyk, prace ogrodowe przerwane.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Martuś gratuluję udanego spotkania w tak miłym towarzystwie.
Pospacerowałam ścieżkami wśród cudnych rozbujałych kwitnących roślin i różnorakich krzewów ...po prostu raj na ziemi.
Cudownie i niepowtarzalnie.
Pole pomidorowe przygotowane na przyjęcie sadzonek...oj ale będą smakowicie rosły.
Martuś miłego odpoczynku po pracy.
Pospacerowałam ścieżkami wśród cudnych rozbujałych kwitnących roślin i różnorakich krzewów ...po prostu raj na ziemi.
Cudownie i niepowtarzalnie.
Pole pomidorowe przygotowane na przyjęcie sadzonek...oj ale będą smakowicie rosły.
Martuś miłego odpoczynku po pracy.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Myśle, że Twój ogród o każdej porze roku wygląda cudownie
Przecież masz wszystkiego pod dostatkiem i rh i piwonie, i róże i byliny
Zawsze coś kwitnie
Już pisałam kiedys, że mam nadzieje, że uda mi się na żywo zobaczyć twój ogród, bo nie dosyć, że ogród piękny to uwielbiam takie forumowe spotkania.
Co to jest za drzewo z żółtymi listkami niedaleko boiska do kosza?
Przecież masz wszystkiego pod dostatkiem i rh i piwonie, i róże i byliny
Zawsze coś kwitnie
Już pisałam kiedys, że mam nadzieje, że uda mi się na żywo zobaczyć twój ogród, bo nie dosyć, że ogród piękny to uwielbiam takie forumowe spotkania.
Co to jest za drzewo z żółtymi listkami niedaleko boiska do kosza?
- beacia0088

- Od: 25 lis 2013, o 20:18
Marto i znalazłam cię z nowym wątkiem
Nie sądziłam,że aż tak do tyłu jestem
Ogród jak już pisałam nie raz jest cudowny,ciągle jest na czym zawiesić oko ,znaleźć nowe inspiracje ,bo ja moja droga bazuję na twojej wiedzy i doświadczeniu .W twoim ogrodzie nigdy nie było i nie jest nudno,ciągle coś się dzieje,ciągle masz coś kwitnącego i z przyjemnością się po nim spaceruje
Cudowna oaza spokoju
Nie sądziłam,że aż tak do tyłu jestem
Ogród jak już pisałam nie raz jest cudowny,ciągle jest na czym zawiesić oko ,znaleźć nowe inspiracje ,bo ja moja droga bazuję na twojej wiedzy i doświadczeniu .W twoim ogrodzie nigdy nie było i nie jest nudno,ciągle coś się dzieje,ciągle masz coś kwitnącego i z przyjemnością się po nim spaceruje
Cudowna oaza spokoju
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Ależ sposób fajny na pomidorki.
moje już posadzone. Co najwyżej mogę trawa obłożyć?
Rodki jak marzenie. Katalogowe. Piękne krzaki i tak bogato kwitną. Zresztą u ciebie wszystko na bogato .;)
Azalie słuszności.
Piwonie piękne. Ale pamiętam że masz je i piękne i ciekawe.
Lubiny śliczne przypominaja dzieciństwo i mój ogród rodzinny. Ja ich nie mam. Sialam ale nic mi nie wyszło.
moje już posadzone. Co najwyżej mogę trawa obłożyć?
Rodki jak marzenie. Katalogowe. Piękne krzaki i tak bogato kwitną. Zresztą u ciebie wszystko na bogato .;)
Azalie słuszności.
Piwonie piękne. Ale pamiętam że masz je i piękne i ciekawe.
Lubiny śliczne przypominaja dzieciństwo i mój ogród rodzinny. Ja ich nie mam. Sialam ale nic mi nie wyszło.
- kasia100780

- Od: 31 lip 2014, o 16:39
Martusiu to się napracowaliście z tymi pomidorami
Ładnie i schludnie to wygląda i nie będzie chwastów
Rodki pierwsza klasa
Ładnie i schludnie to wygląda i nie będzie chwastów
Rodki pierwsza klasa
-
koziorozec

Witam Was kochani ,ja teraz taka zajęta moimi pomidorami ,dyniami i warzywnikiem że wczoraj padłam nawet nie wiedziałam kiedy ,po wygrzaniu się w ciepłej kąpieli usnęłam jak małe dziecko do rana
,dzisiaj ciąg dalszy moich pomidorowych zmagań ,już co nieco nawet wsadzone ,dziur już wykręconych jest prawie 90 ,większość już wypełniona obornikiem i ziemią po brzegi i zaczęłam sadzić pomidorki,spieszyłam się ,żeby zdążyć przed deszczem ,bo tak zapowiadali ,ale nic nie padało.
Marysiu,no właśnie mówiłam ,że trochę smutno i cicho w moim ogrodzie ,ale znowu będzie gwarno jak przyjedziecie,z Wszewłogą może zaczekasz aż ja rozmnożę ,czy musisz mieć tu i teraz
,to prawda ,ze uzbierałam niezliczoną ilość różnorakich roślin ,a teraz tyle pączków piwoniowych czeka na rozwinięcie ,żeby tylko się nie pochorowały ,na razie jest sucho to i dla nich korzystnie ,ogród tak mnie cieszy,że tak pięknie kwitnie ,że i sił mi przybyło chociaż ręce mnie bolą ,ale mam altacet ,on bardzo mi pomaga na przemęczone ręce:uszy ,pozdrawiam
Beatko,bejka1970 ,zapraszam na piwonie i nie tylko ,spacer wśród różnych roślin też jest fajny,pozdrawiam
Dorota,nie wiem dokładnie ile posadzę pomidorków ,ale ponad sto na pewno ,Twoje już wsadzone,żeby miały więcej czasu na odzyskanie wigoru,do cylindrów sypię przekompostowany obornik gołębi,pod katalpami znowu się zagęści i będzie gwarno
,u mnie ani wczoraj ,ani dzisiaj nie padało i klops,pozdrawiam
Elżuniu,spotkanie było super,ale mogło nas być więcej
,bo miejsca nie brakuje ,pomidorki będą fajne ,żeby tylko ta głupia zaraza ich nie wytłukła ,miło,że ogród sie podoba ,pozdrawiam
Gosiu,to prawda ,ze ogród ma tyle roślin,że o każdej porze roku solidnie kwitnie ,zapraszam ,jak tylko będziesz mogła przyjechać to coś zorganizujemy i będzie nas więcej ,to drzewko o żółtych listkach to Glediczja trójcierniowa ,pozdrawiam
Beata beacia0088,miło czytać ,ze mój ogród jest dla Ciebie inspiracją ,że spacerujesz ścieżkami i polankami ,że oglądasz i podziwiasz, to naprawdę i mnie buduje i daje siłę do dalszej pracy,pozdrawiam i zapraszam znowu ,za moment zakwitną piwonie w dużych ilościach
Aniu,taki sposób wymyśliłam i pomidorki sadzę w trawniku,i nic nie robię przez cały sezon oprócz pielęgnacji pomidorków, chwasty nie rosną ,nie muszę nic okopywać,azalie i rodki w tym roku cudnie kwitną ,a jaki zapach azaliowy roznosi sie po ogrodzie , to słońce wydobywa z nich takie piękne aromaty ,a wiaterek przenosi w różne miejsca i muska tym zapachem ,za moment pokaz piwoniowy będzie,żeby tylko jakiś grad ich nie zniszczył ,poślę Ci nasiona moich czerwonych łubinów jak dojrzeją i muszą ci wykiełkować ,są cudne ,pozdrawiam
Kasiu,dalej robimy w pomidorach ,bo będzie ich ponad 100 szt ,wiec jest trochę tych dziur do zrobienia ,a potem włożyć cylindry ,nawieźć obornik ,nawieźć ziemi i dopiero sadzić ,ale potem już nic nie muszę plewić i okopywać,i trawnika nie trzeba ryć na grządkę ,rodki kwitną bardzo ,bardzo ich dużo ,chociaż niektóre jeszcze małe ,pozdrawiam
Marysiu,no właśnie mówiłam ,że trochę smutno i cicho w moim ogrodzie ,ale znowu będzie gwarno jak przyjedziecie,z Wszewłogą może zaczekasz aż ja rozmnożę ,czy musisz mieć tu i teraz
Beatko,bejka1970 ,zapraszam na piwonie i nie tylko ,spacer wśród różnych roślin też jest fajny,pozdrawiam
Dorota,nie wiem dokładnie ile posadzę pomidorków ,ale ponad sto na pewno ,Twoje już wsadzone,żeby miały więcej czasu na odzyskanie wigoru,do cylindrów sypię przekompostowany obornik gołębi,pod katalpami znowu się zagęści i będzie gwarno
Elżuniu,spotkanie było super,ale mogło nas być więcej
Gosiu,to prawda ,ze ogród ma tyle roślin,że o każdej porze roku solidnie kwitnie ,zapraszam ,jak tylko będziesz mogła przyjechać to coś zorganizujemy i będzie nas więcej ,to drzewko o żółtych listkach to Glediczja trójcierniowa ,pozdrawiam
Beata beacia0088,miło czytać ,ze mój ogród jest dla Ciebie inspiracją ,że spacerujesz ścieżkami i polankami ,że oglądasz i podziwiasz, to naprawdę i mnie buduje i daje siłę do dalszej pracy,pozdrawiam i zapraszam znowu ,za moment zakwitną piwonie w dużych ilościach
Aniu,taki sposób wymyśliłam i pomidorki sadzę w trawniku,i nic nie robię przez cały sezon oprócz pielęgnacji pomidorków, chwasty nie rosną ,nie muszę nic okopywać,azalie i rodki w tym roku cudnie kwitną ,a jaki zapach azaliowy roznosi sie po ogrodzie , to słońce wydobywa z nich takie piękne aromaty ,a wiaterek przenosi w różne miejsca i muska tym zapachem ,za moment pokaz piwoniowy będzie,żeby tylko jakiś grad ich nie zniszczył ,poślę Ci nasiona moich czerwonych łubinów jak dojrzeją i muszą ci wykiełkować ,są cudne ,pozdrawiam
Kasiu,dalej robimy w pomidorach ,bo będzie ich ponad 100 szt ,wiec jest trochę tych dziur do zrobienia ,a potem włożyć cylindry ,nawieźć obornik ,nawieźć ziemi i dopiero sadzić ,ale potem już nic nie muszę plewić i okopywać,i trawnika nie trzeba ryć na grządkę ,rodki kwitną bardzo ,bardzo ich dużo ,chociaż niektóre jeszcze małe ,pozdrawiam
-
koziorozec