Ogród Marty - Cz. XII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Marty - Cz. XII

Post »

Marta wiedziałam, że piwonie od babci, teraz myślę , że Ludwikę wzięłam z jakiejś piosenki.
No to masz dużo pracy z pomidorami ja swoje tez dziś sadziłam do gruntu, tylko dużo mniejszą ilość. Poradzisz ze wszystkim, powoli nic nie ucieknie ;:306
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martus :wit
Kącik do relaksu masz suuper.
Rododendrony i azalie to teraz nr 1 w ogrodach.
A u ciebie jeszcze tyle pięknych odmian. A ja z jednej nowej się bardzo cieszę. ;:108
Czosnku bardzo ubogacaja ogród.
Wciąż i ciągle podziwiam twój klonik. ;:215
Piwonie piękne. Pamiętam ;że masz ich dużo.
Moja biała drzewiasta Nn podobna do twojej ale chyba ciemniejszy ma środek. A może mi się tylko tak wydaje :?: .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Dzień nareszcie się skończył,urobiłam się trochę,40 dziur pod pomidory mój mąż mi wykręcił,dobrze ,że sie nade mną zlitował ,włożyłam w te dziury cylindry , obłożyłam kartonami i obsypałam skoszoną trawą ,żeby wiatr ich nie porwał ,do cylindrów przywiozłam obornik przekompostowany i wrzuciłam na dno ,jutro dalsza część tych prac czyli kręcimy dziury dalej ,bo ponad 100 pomidorków powinno rosnąć ,trzeba jeszcze namieszać ziemi i wypełnić cylindry ,gdy jutro pogoda dopisze to może skończymy przygotowywać pod pomidory ,nie spieszę sie z sadzeniem ,dopiero po zimnej Zośce,czyli pojutrze jak będzie fajnie na polu,no i żeby żaden grad tego nie zniszczył

Agusiu,tylko nigdy nie ma czasu na książkę ,dopiero w zimie ,no to taras nieczynny,azalii i rodków mam sporo ,kwitną w różnych miejscach ogrodu,piwonie też pięknie napąpione ,może fajnie zakwitną ,pozdrawiam ;:196

Iwonko,ogród pięknie kwitnie i pachnie obłędnie ,zakwitły akacje ,pachnące azalie bzy Palibin a teraz doszły bardzo pachnące irysy,żagle troszkę ożywiły ten nieśliczny zakątek,jakoś każdy siada pod katalpami ,mam, duży ogród to i pracy dużo ,doba czasem przydałaby się dłuższa ,ale to by chyba bardziej zaszkodziło bo organizm też ma jakieś normy,więc niech będzie jak jest ,odpoczywać też trzeba ,pozdrawiam ;:196

Dorota,nie znam piosenki z babcią Ludwiką :uszy dzisiaj przygotowaliśmy 40 stanowisk pod pomidorki ,jutro może dokończymy,jutro muszę zasiać dynie ,bo zawsze sieję 15 maja ,dzisiaj też sadziłam Cleome od Marysi i Irenki,pozdrawiam ;:168

Aniu,nie mam tulipanów ,ale teraz ogród bardzo się rozkwitnął jest kolorowo i pachnąco ,czosnków miałam w tamtym roku dużo więcej zwłaszcza Krzysztofa ,ale gdzieś się podziały miło,że jesteś w tym ogrodzie na spacerku,pozdrawiam ;:168
Aga72
100p
100p
Od: 18 lip 2013, o 16:14

Post »

Martunia, gotowam przyjechać i Cię wyściskać ;:180 ;:180 ;:180 To ja tu szukam grabów kolumnowych po szkółkach przerażona cenami a to takie proste jest. Teraz muszę się wybrac na poszukiwania odpowiednich drzewek. Myślę, że jak znajdę to je sobie oznaczę a wykopki będą pózną jesienią albo na wiosnę.
Jeszcze raz obejrzałam zdjęcia Twojego ogrodu i powiem Ci kochana że dech zapiera. Wyobrażam sobie ile masz pracy, ale satysfakcja też pewnie ogromna kiedy patrzysz na swoje dzieło.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś,no to sie wyjaśniło ;:306 ,ja te łuki mam w miejscu gdzie już nie dosadzę ,żeby była sześciokątna altana ,ale może dosadzę 2 szt, i będzie taka trzyścienna na malutki okrągły stoliczek i dwa krzesła :uszy u mnie takie graby rosną niedaleko ,bo niedaleko mam las i na skraju dużo wysokich siewek ,miło,że ogród się podoba i spacerujesz sobie do woli,trochę się narobię w tym ogrodzie bo duży ,ale to wszystko mam na własne życzenie ;:306 a satysfakcje też mam i nawet czasem nie wierzę ,ze to zrobiłam ,pozdrawiam :wit ,a jak będziesz miała ochotę przyjechać to zapraszam :wit

Pokażę co dzisiaj zrobiliśmy ,w trawniku wykręcone dziury wiertłem ,obłożone kartonami ,a kartony obsypane skoszoną trawa ,do cylindrów poszedł na spód obornik i do pełna będzie wsypana ziemia i będą sadzone pomidorki,tak to wygląda.

tutaj już kartony obsypane trawą
Obrazek

a tutaj na końcu jeszcze nie ma kartonów
Obrazek

i troszkę ogrodu
moja mała winnica
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martusiu ja też wczoraj kopałam dziury i wsadzałam pomidory w pierścienie, niestety robiłam to sama i ok. połowy ale wróciłam do domu na czworaka i potem jeszcze jechaliśmy do Krakowa. Dobrze, że woda mnie jeszcze regeneruje :;230 Powiem szczerze, że kącik bez gości wygląda ładnie ale jakoś smutnawo ;:196
Wyczytałam o wszewłodze że nasiona wydaje w lipcu i maja bardzo krótką moc więc trzeba od razu wysiać ale wykiełkuję dopiero na wiosnę. Ktoś napisał że ze 100 nasiona otrzymanych jesienią po 4 miesięcznym mrożeniu otrzymał 2 sadzonki...dlatego jest taka cenna i trudna do zdobycia :D Mają w jednej szkółce tylko stamtąd są niewielkie sadzonki, ale może zaryzykuję?
Ogród niesamowicie szaleje kwieciem...masz niewyobrażalną liczbę roślin :D
Pozdrawiam i życzę sił do pracy ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O ja ślepa i głupia czekam na twoje piwonie,tylko że šcieżki do nowego wątku nie zaznaczyłam :roll:
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

To ile docelowo będziesz miała posadzonych pomidorów. Jaki obornik dajesz do dołków. Dogadzasz sadzonkom to zapewne te marne moje szybko wyrównają swój wygląd, nie będą szpeciły na zagonku ;:306
Marysia ma rację pod katalpami brakuje towarzystwa ;:306
U nas fajnie pada deszczyk, prace ogrodowe przerwane.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Martuś gratuluję udanego spotkania w tak miłym towarzystwie. ;:4
Pospacerowałam ścieżkami wśród cudnych rozbujałych kwitnących roślin i różnorakich krzewów ...po prostu raj na ziemi.
Cudownie i niepowtarzalnie.
Pole pomidorowe przygotowane na przyjęcie sadzonek...oj ale będą smakowicie rosły.
Martuś miłego odpoczynku po pracy. ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Myśle, że Twój ogród o każdej porze roku wygląda cudownie
Przecież masz wszystkiego pod dostatkiem i rh i piwonie, i róże i byliny
Zawsze coś kwitnie
Już pisałam kiedys, że mam nadzieje, że uda mi się na żywo zobaczyć twój ogród, bo nie dosyć, że ogród piękny to uwielbiam takie forumowe spotkania.
Co to jest za drzewo z żółtymi listkami niedaleko boiska do kosza?
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Marto i znalazłam cię z nowym wątkiem :wit
Nie sądziłam,że aż tak do tyłu jestem ;:223
Ogród jak już pisałam nie raz jest cudowny,ciągle jest na czym zawiesić oko ,znaleźć nowe inspiracje ,bo ja moja droga bazuję na twojej wiedzy i doświadczeniu .W twoim ogrodzie nigdy nie było i nie jest nudno,ciągle coś się dzieje,ciągle masz coś kwitnącego i z przyjemnością się po nim spaceruje
Cudowna oaza spokoju ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ależ sposób fajny na pomidorki.
moje już posadzone. Co najwyżej mogę trawa obłożyć?
Rodki jak marzenie. Katalogowe. Piękne krzaki i tak bogato kwitną. Zresztą u ciebie wszystko na bogato .;)
Azalie słuszności.
Piwonie piękne. Ale pamiętam że masz je i piękne i ciekawe.
Lubiny śliczne przypominaja dzieciństwo i mój ogród rodzinny. Ja ich nie mam. Sialam ale nic mi nie wyszło. ;:185
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Martusiu to się napracowaliście z tymi pomidorami ;:108
Ładnie i schludnie to wygląda i nie będzie chwastów :lol:
Rodki pierwsza klasa ;:63
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was kochani ,ja teraz taka zajęta moimi pomidorami ,dyniami i warzywnikiem że wczoraj padłam nawet nie wiedziałam kiedy ,po wygrzaniu się w ciepłej kąpieli usnęłam jak małe dziecko do rana ;:306 ,dzisiaj ciąg dalszy moich pomidorowych zmagań ,już co nieco nawet wsadzone ,dziur już wykręconych jest prawie 90 ,większość już wypełniona obornikiem i ziemią po brzegi i zaczęłam sadzić pomidorki,spieszyłam się ,żeby zdążyć przed deszczem ,bo tak zapowiadali ,ale nic nie padało.

Marysiu,no właśnie mówiłam ,że trochę smutno i cicho w moim ogrodzie ,ale znowu będzie gwarno jak przyjedziecie,z Wszewłogą może zaczekasz aż ja rozmnożę ,czy musisz mieć tu i teraz ;:306 ,to prawda ,ze uzbierałam niezliczoną ilość różnorakich roślin ,a teraz tyle pączków piwoniowych czeka na rozwinięcie ,żeby tylko się nie pochorowały ,na razie jest sucho to i dla nich korzystnie ,ogród tak mnie cieszy,że tak pięknie kwitnie ,że i sił mi przybyło chociaż ręce mnie bolą ,ale mam altacet ,on bardzo mi pomaga na przemęczone ręce:uszy ,pozdrawiam ;:196

Beatko,bejka1970 ,zapraszam na piwonie i nie tylko ,spacer wśród różnych roślin też jest fajny,pozdrawiam ;:168

Dorota,nie wiem dokładnie ile posadzę pomidorków ,ale ponad sto na pewno ,Twoje już wsadzone,żeby miały więcej czasu na odzyskanie wigoru,do cylindrów sypię przekompostowany obornik gołębi,pod katalpami znowu się zagęści i będzie gwarno :tan ,u mnie ani wczoraj ,ani dzisiaj nie padało i klops,pozdrawiam ;:168

Elżuniu,spotkanie było super,ale mogło nas być więcej :uszy ,bo miejsca nie brakuje ,pomidorki będą fajne ,żeby tylko ta głupia zaraza ich nie wytłukła ,miło,że ogród sie podoba ,pozdrawiam ;:196

Gosiu,to prawda ,ze ogród ma tyle roślin,że o każdej porze roku solidnie kwitnie ,zapraszam ,jak tylko będziesz mogła przyjechać to coś zorganizujemy i będzie nas więcej ,to drzewko o żółtych listkach to Glediczja trójcierniowa ,pozdrawiam :wit

Beata beacia0088,miło czytać ,ze mój ogród jest dla Ciebie inspiracją ,że spacerujesz ścieżkami i polankami ,że oglądasz i podziwiasz, to naprawdę i mnie buduje i daje siłę do dalszej pracy,pozdrawiam i zapraszam znowu ,za moment zakwitną piwonie w dużych ilościach ;:168

Aniu,taki sposób wymyśliłam i pomidorki sadzę w trawniku,i nic nie robię przez cały sezon oprócz pielęgnacji pomidorków, chwasty nie rosną ,nie muszę nic okopywać,azalie i rodki w tym roku cudnie kwitną ,a jaki zapach azaliowy roznosi sie po ogrodzie , to słońce wydobywa z nich takie piękne aromaty ,a wiaterek przenosi w różne miejsca i muska tym zapachem ,za moment pokaz piwoniowy będzie,żeby tylko jakiś grad ich nie zniszczył ,poślę Ci nasiona moich czerwonych łubinów jak dojrzeją i muszą ci wykiełkować ,są cudne ,pozdrawiam :wit

Kasiu,dalej robimy w pomidorach ,bo będzie ich ponad 100 szt ,wiec jest trochę tych dziur do zrobienia ,a potem włożyć cylindry ,nawieźć obornik ,nawieźć ziemi i dopiero sadzić ,ale potem już nic nie muszę plewić i okopywać,i trawnika nie trzeba ryć na grządkę ,rodki kwitną bardzo ,bardzo ich dużo ,chociaż niektóre jeszcze małe ,pozdrawiam ;:168
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam do pachnącego ogrodu .
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

kwitną akacje i cudownie pachną w ogrodzie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

takie ilości pączków piwoniowych czeka na rozkwitnięcie.
Obrazek

Szałwia siedmiogrodzka
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”