Trochę tu, trochę tam - dwa ogrody (19)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trochę tu, trochę tam - dwa ogrody (19)

Post »

Cześć, jestem i ja ;:7
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo jestem szczęśliwa, że mogę gościć tylu forumowych Przyjaciół i że chcecie mi towarzyszyć w tegorocznej przygodzie ogrodowej.
Za oknem zima, panuje lekki mrozek, śniegi już zeszły z rabatek i kiedy tak patrzę rano przez okno, wydaje mi się, że powolutku nadchodzi przedwiośnie. Rankiem rozmaite ptaszki odwiedzają ogródek w poszukiwaniu pożywienia. Widuję więc sikorki, kosy, sroki, sójki, kawki i wróble. W ciągu dnia gdzieś się chowają, ale rankiem, kiedy przylatują na śniadanie, ich widok jest naprawdę radosny. Staram się więc ukryć za paprotką i podglądam. :D

Obrazek

A w domku mam już namiastkę wiosny. Wysiałam sobie rzodkiewkę na listki do kanapek. Podobno te młode sieweczki mają kilka razy więcej witamin niż dorosłe roślinki.
Rzodkiewka wykiełkowała na parapecie już po 3 dniach.
Obrazek

Tutaj jest 4-dniowa i już daje się skubać na kanapeczki.
Obrazek
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28

Post »

Ja sieję w kiełkownicy, wtedy nie trzeba myć i wcina się całość z łodyżką i korzonkiem.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ja nawet kiełkownicy nie używam, tylko wsypuję nasionka do słoika ;:108 Kiełki rzodkiewki smakują mi najbardziej, chociaż i buraczki i fasolka mung też są niezłe. Do mnie niewiele ptaków w tym roku przylatuje. Przez dwa dni dużych mrozów, przy karmniku aż się gotowało, poszedł mróz, to i ptaki odleciały. Takie są :wit
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu :) Miło jest zajrzeć po latach w znajome zakątki:)
Czytam, że osiedlasz się na nowych włościach, w pięknej i czystej okolicy. Wspaniale jest zaczynać coś od nowa. Więcej doświadczeń, zdecydowane preferencje, nowe możliwości. Nie każdemu dane :) Czy wysiałaś już lawendę? Zbieram się od lat na wizytę na lawendowych polach by odszukać krzewy o srebrzystym ulistnieniu i wysoką. Masz konkretne plany z lawendą?
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu, czytam, że u Ciebie duże zmiany ;:215
Piękna działka, w uroczym miejscu. Będę Ci kibicować z całego ;:167 przy aranżowaniu nowego ogrodu.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

Też nie zamierzam ominąć nowego Twojego ogrodu.
Nie wierzę, że tylko warzywka będą w nim dominowały.

:wit
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Sama nie wiem czy Ci zazdrościć nowej przestrzeni Wandziu :;230
Wielkie wyzwanie przed Tobą,wielkie pole do popisu i obrobienia :wink:
Jestem pewna, że podołasz wszystkiemu i
z wielkim zaangażowaniem urządzisz nowy ogród,którego tworzenie będziemy śledzić a efekt podziwiać.
Nie pytam o szczegóły bo już wiem,że głownie uprawy warzywnicze tam zagoszczą ale z niecierpliwością czekam wiosny
i pierwszych i kolejnych relacji z nowego miejsca.
Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo sił i zdrowia ;:196 :wit
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Witaj Wandziu dużo zdrówka w Nowym Roku , widzę ,że u Ciebie praca wre , fajnie tak jest planować cos nowego , siły same przychodzą pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wando pierwsze kiełki już u Ciebie są, ja planuję dziś coś podziałać w tym temacie.
W moich karmnikach też spory ruch, szkoda że nie mam takiej możliwości podglądania ptaszków z bliskiej odległości.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

anida, też kiedyś używalam kiełkownicy, ale nie bardzo mi się sprawdzała. Gdy sieje się do ziemi, nie ma konieczności tego ciągłego przelewania wodą.

Iwonko, w słoiku nigdy nie próbowałam, a w ziemi posiałąm pierwszy raz z czystej ciekawości. Widzę jednak, że roślinki strasznie się wyciągają. Trzeba szybko zjeść i zapomnieć. :)

vita,witaj po latach! Lawendę będę wysiewać, ale za jakiś czas. Na razie stratyfikuję nasiona w lodówce. Dotychczas kupowałam sadzonki w 10-pakach, ale teraz zamierzam mieć całe łany lawendy, więc z oszczędności chcę posiać. Nie wiem, co z tego siania wyjdzie, nie mam doświadczenia. Z jedenj strony działki mam jakby niewielkie zbocze na całkowicie słonecznym miejscu i tam włąśnie widziałabym błękitną lawendową chmurkę.

Dorotka350, ja Ci też bardzo kibicuję. Relacjonuj kolejne kroki, z chęcią będę się wczytywać. :D

leszczyna, na pewno nie tylko warzywka, byłoby trochę nudno i mało kolorowo.

Karo, dopóki człowiek marzy i planuje, dopóty jest młody. Starość zaczyna się wtedy, gdy tylko wspomina. Z niecierpliwością czekam Krysiu na wiosnę, żeby zobaczyć, czy rośliny posadzone jesienią przyjęły się na nowym miejscu. Dni jednak ciągną się niemiłosiernie. Styczeń to najdłuższy miesiąc w roku.

inka52, dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam także i ślę życzenia.

korzonku, widziałam i czytałam co tam dzieje się u Ciebie. Urocze waciki z nasionkami ;:108
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dzisiaj u nas zaledwie -1 stopień mrozu i pada śnieg.. Na rabatach biało i czysto. Widać tylko ślady rozmaitych ptaszków i innych zwierzątek.
Obrazek

+ Przycięłam brzózki płaczące, bo niektóre już włosami sięgały dolnego piętra i zacieniały rośliny rosnące pod nimi.
+ Zrobiłam pierwsze sezonowe wysiewy na parapety; papryka czerwona i żółta, poziomki Regina oraz Baron, bakłażan Violetta Lunga.
+ Do swoich zapasów nasionkowych dokupiłam jeszcze parę torebeczek.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wando dziękuję bardzo za piękne mnie nazwanie ;:196 jak to ślicznie zabrzmiało, nikt mnie tak nie nazwał ( na forum dawno temu logował mnie mój syn i on tak wymyślił, ja pewno coś innego napisałabym, szkoda że nie można zmienić, to taki skrót od nazwiska).
Zima zapanowała nad naszymi ogrodami, dobrze bo nam roślinki śnieg zabezpiecza.
Nasion przybywa z pietruszki naciowej będziesz zadowolona, miałam kiedyś posianą tą odmianę, ładnie rosła, liści narastało sporo.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

O, też zamówiłam nasiona pomidora Maskotka. Do tej pory kupowałam Koralika, ale czas na zmiany, czyli z czerwonego małego na mały czerwony. :D
Ten malinowy widzę po raz pierwszy, fajnie, że są także odmiany karłowe. Trzeba to przemyśleć, bo ja głównie malinowymi się zajadam. Ale nigdy dotąd nie miałam śmiałości ich posadzić w ogródku.
Początki z kiełkownicą też były u mnie różne, ale dość szybko doszłam do wprawy jak się z tym uporać i teraz jestem bardzo zadowolona. Pewnie aż do maja będą kiełki, kiełki kiełki. Też na razie jadę na zdaniu, że mają sporo witamin, tak bardzo potrzebnych na przedwiośniu.
Wandziu, zrobiłam drugie podejście pod bergenię. Zamówiłam Purpurea. Może tym razem mi ją przyślą. Była do wybory Baby Doll lub właśnie Purpurea. Jak mi sią ta sprawdzi to pewnie i tę drugą zamówię, bo czytałam, że jest to jedna z ciekawszych odmian.
Już widzę te łany lawendy ;:167 To będzie coś pięknego!
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Pomidora Maskotkę miałam, odmiana samo kończąca. Po wysypie owoców usycha. Owoce mi nie pasowały, na samej górze były nie dojrzałe, twarde. Nie wiem, może zapewniłam im nieodpowiednie warunków:(
W ubiegłym roku kupiłam mix w różnych kolorach i wielkościach. Żółty kolor i czerwony mi podpasował, był też brązowy...skórka twarda, kwaśna...wielkość 0,5 cm. Żółty troszkę większy, podłużny. Czerwony okrągły...krzak solidnie rozrośnięty, obsypany owocami. Podam Ci namiary na pw.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”