Korzystając z tego, że udało mi się odpalić laptopa odpiszę, bo nie wiem czy będzie druga taka szansa. Znowu nieprzywidziany wydatek,
Czas szybko ucieka, dopiero była wiosna, a tu już koniec lata. W końcu nad ranem przestało padać, nie wiadomo czy na długo, bo ciężkie chmury i bardzo zimno , brrrr. Miejmy nadzieję, że będziemy mieli złotą polską jesień
marta64- Martuniu myślę, że szybki proces żółknięcia liści na hostach spowodował ten przymrozek i kilka chłodnych nocy w granicach 1-3, a w dzień grzało słońce. Teraz też zimno i od piątku ciągle pada, wszystko robi się czarne i gnije. Kwitnącą kobeę
Calka w wątku Kobea i jej uprawa pokazała już w połowie lipca. Zasilała Kristalonem czerwonym i pomarańczowym. Warto się o niego postarać
korzo_m- Dorotko nie myślałam, że z Ciebie taki niedowiarek, ale u mnie zawsze jesień wcześnie puka i wcześnie przychodzi zima.
Twoja kwitnąca hosta to może być babkolistna Grandiflora, u mnie też kwitnie, przynajmniej w piątek rano jeszcze kwitła, ale że ciągle lało to teraz nie patrzyłam
plocczanka-Lucynko w tym sezonie jesień do mnie wyjątkowo wcześnie przyszła, a przymrozków początkiem września to też nie pamiętam. ; Wiesz co Lucynko, chyba Twój karczownik przywędrował do mnie

pojawiły się nowe kretowiska tam, gdzie nie powinny być. Wcześniej były w okolicach żurawek, a dzisiaj znalazłam cebulki tulipanów i hiacyntów na wierzchu, są w floksach i co gorsze w liliach od Halszki
jarha-Halinkomiła jesteś, dziękuję

Hosty jeszcze nie wszystkie zżółkły, jeszcze zielonych trochę zostało i oby utrzymały się jak najdłużej. Dzisiaj przestało padać i przed chwilą byłam na ochodzie. Wyobraź sobie, że coś paskudnego dobiera się do kłączy lilii od Ciebie, jest w nich kopiec

Trzmielina oskrzydlona zrzuciła z wierzchu wszystkie cudownie wybarwione listki, kwiaty hortensji wyglądają tragicznie. Wprawdzie dzisiaj mamy koniec lata, ale jesień u mnie zapowiada się paskudnie. No nic, będę ją podziwiać u Was
jolifleur-Ewo witam Cię serdecznie i zapraszam do odwiedzin

Dziękuję za pochwały i miłe słowa,

które bardzo budują i mobilizują do dalszego działania, szkoda tylko, że wiek już nie ten. Z chwilą gdy wróciłam do domu rodzinnego i przeszłam na emeryturę zaczęłam bawić się w ogród, i poświęcam mu swój czas. Nie ma może w nim luksusu, ale robię co mogę i na ile mnie stać , a mija właśnie już 5 lat tej zabawy.
Twoje siedlisko jest piękne, cudowna kolekcja liliowców i wiele wspaniałych pomysłów i rozwiązań
PEPSI-Małgosiu to moje pierwsze podejście do kobea dlatego tak pragnę zobaczyć jej kwiaty. Wczoraj pokazał się następny. Ma być kilka dni cieplej to może zakwitnie? Hosty w tym sezonie wyjątkowo wcześnie udają się na spoczynek, ale jest trochę, które trzymają fason
Dorotka350-Dorotko Ta złamana róża, to w zeszłym sezonie wsadzony patyczek do ziemi prawie pod piwoniami. Chyba się ukorzenił, że wypuścił takie listki. Złamany czubek wsadziłam do kubeczka z ziemią, a reszta jeszcze rośnie bo ciągle padało. Muszę to jednak w tym tygodniu przesadzić, bo pod piwoniami nie ma słońca i szkoda sadzonki.
Dzisiaj wymyśliłam, że te hosty wzdłuż chodnika wywalę i wsadzę w to miejsce róże, aby jesienią coś kwitło .Muszę tylko znaleźć odpowiednią odmianę. Między tymi hostami mam żurawki i krokusy, aby wiosną coś też było. Wcześniej jak były mniejsze sadziłam żółte bratki
Margo2- Malgosiu szczęściara z Ciebie i oby jak najdłużej tak zostało
Alicja125- Alu dziękuję

Wszystko co dobre i ładne szybko się kończy. Dopiero co cieszyliśmy się ze wschodów roślinek, a dzisiaj mamy już koniec lata, a moje po tym kilkudniowym deszczu prawie wszystkie w opłakanym stanie. Hortensje wyglądają strasznie, muszę coś zmienić, aby jesień też dawała zadowolenie
anabuko1-Aniu dziękuję
Teren masz piękny i kanny by na nim ślicznie wyglądały. Myślę, że warto jeszcze raz spróbować, tylko pod kłącza daj im trochę obornika bydlęcego i powinny ładnie rosnąć . Z powojnika jestem dumna, bo udało mi się go odratować i już normalne kwiaty
Dziękuję za odwiedziny i życzę słonecznych oraz ciepłych dni sprzyjających ogrodowaniu
Takie tulipany dostałam od sąsiadki
Dorotko kwiatek Glandiflory

Wczoraj kobea pokazała taki kwiatek