Hibiscus sabdariffa (Malwa sudańska) - jak uprawiać?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Hibiscus sabdariffa (Malwa sudańska) - jak uprawiać?

Post »

Witam. Nie wiem, czy ktoś mi odpowie, ale hibiskus to hibiskus. Kupiłem opakowanie herbaty z hibiskusa- H.sabdariffa-znany jako malwa sudańska.Zauważyłem nasionka,było 9 szt. Namoczyłem w wodzie i w czwartym dniu miały już spore kiełki. Posadziłem do ziemi i czekam teraz na efekty. Czy ktoś już próbował uprawiać ten gatunek hibiskusa?
Obrazek Obrazek
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Re: Hibiscus sabdariffa (Malwa sudańska) - jak uprawiać?

Post »

Kilka lat temu wyhodowałam sadzonki malwy saudyjskiej z nasion ,które znalazłam w herbacie.Rosły bardzo szybko,ale nie pamiętam ,czy mi zakwitły.Nie wiem ,czy czasami nie pokazałam w swoim wątku takiej sadzonki.

Sprawdziłam -są zdjęcia i opisy w moim wątku cz.4 na stronie 9 :D
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 8#p1528838
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: Hibiscus sabdariffa (Malwa sudańska) - jak uprawiać?

Post »

Fajne te hibiskusy.Ja nie nacinałem nasionek i nie zalewałem gorącą wodą.Wrzuciłem do szklanki między dwa płatki kosmetyczne nasączone wodą ,bo same to pływały po powierzchni.I jeszcze jedno ,dwa razy dziennie kilka kropel wody utlenionej.Trzeciego dnia wszystkie miały kiełki na wierzchu a czwartego to już były kły ,jak na fotce.Stoją teraz na balkonie w pełnym słońcu i kilka już wyszło spod 2 cm warstwy ziemi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”